TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Bizimkiler Bodrum’u yerden yere vururken İngilizlerden övgü geldi

Bizimkiler Bodrum’u yerden yere vururken İngilizlerden övgü geldi

Türk milleti gerçekten sosyal medyatik oldu. Yıllardır Bodrum ezikliği ile yaşayanlar birden bire Yunan adalarında kapıda vize kolaylığı tanınca Bodrum’a sosyal medyada olmadık karalama yaparken İngiliz medyasından ise Bodrum’a övgü dolu bir yazı geldi.

-Bodrum’a Mikonos benzetmesi

İngiliz medyasından The İndependent’de Bodrum hakkında kaleme alınan yazı Bodrum’un farkının altını çizdi.

Bu yazıda Bodrum’un Yeni bir Mikonos olabilirliğine dikkat çekildi. Bizimkilerin Bodrum’u yerle bir ettiği anlarda bir İngiliz gazetesinden böyle olumlu farklı bir övgünün gelmesi gerçekten olması gereken bir zamanlama oldu.

-Peki Neden Bodrum’da diğerleri değil?

The Independent'ta Sarah Holt imzasıyla yayınlanan yazıda Bodrum'dan 'Yeni Mikonos' olarak bahsedilirken, "Türk Rivierası'nın bu güneşli bölgesi bir zamanlar ucuz bir tatil seçeneğiyken artık çok daha şık bir yere dönüştü" ifadelerine yer verildi.

-Bodrum Michelin rehberinde

Kasım 2023'te Michelin rehberine eklenmesinin Bodrum'a farklı bir boyut kattığı belirtilen yazıda, "Bodrum Yarımadası, yıldızlı, Bib Gourmand ve Michelin tarafından tavsiye edilen restoranlarla dolu" denildi.

Sarah Holt imzalı yazıda şu ifadeler yer aldı:

"Önümdeki masa tabak tabak yemekle dolu. Buz üzerinde limonlu istiridye tabakları, parmesanla pişirilmiş yastık gibi istiridyeler, bottarga ve ton balığı tartar tabakları ve masamdan kilometrelerce uzakta yakalanmış dikenli deniz kestaneleri var.

Bana göre, hayatımın yemeği gibi görünüyor. Ancak Bodrum'da kısa sürede keşfettiğim üzere, deniz manzaralı restoran Orfoz'da sunulan bu ziyafet şehir için o kadar da alışılmadık değil.

Kasım 2023'te Michelin rehberine eklenen şehir ve daha geniş anlamda Bodrum Yarımadası, yıldızlı, Bib Gourmand ve Michelin tarafından tavsiye edilen restoranlarla dolu.

Karul'da, restoranın bahçesindeki yasemin, limon ve zeytin ağaçlarının arasında bir masa buldum ve tandır fırınının yastık gibi kabarttığı lavaş ekmeği, mini lahmacun, beyti kebap ve son kaşığı meşhur son Rolo kadar şiddetle savunduğum dumanlı muhammara (biber ve ceviz) sosuna daldım.

Tuti'deyken terasta bir şarap tadımına katıldım, endemik kalecik karası ve narince şaraplarını denedim, uzaktan Bodrum Limanı'nın sularında bir düzine yatın direkleri hafifçe sallanıyordu.

Michelin'in Bodrum'a gelişi, kentin yükseliş öyküsünün son bölümüne işaret ediyor.

-Avrupa’nın yatak odası artık statü değiştirdi

Yarımada 1970'lerde İstanbul'un sıcağından kaçmak isteyen varlıklı yazar ve sanatçılar arasında popüler hale geldi. Ancak 1990'lara gelindiğinde şehir ve yakın çevresi, İngilizlerin güneşlenmek, sahte tasarım çantalar satın almak ve Barlar Sokağı'nda ucuz içkiler içmek için geldikleri ekonomik paket tatil destinasyonu olarak ün kazanmıştı - o dönemden kalma bir referans, bu şeritte karanlık çöktükten sonra yaşanan maskaralıklar nedeniyle Bodrum'a 'Avrupa'nın Yatak Odası' lakabını veriyor.

Ancak bu yüzyılda kıyıdaki kuytu koylarda açılan beş yıldızlı oteller, Bodrum'un A-list tatil beldesi statüsüne yükselişini hızlandırdı. Kate Moss 2015 yılında Bodrum'u ziyaret ettiğinde, Bodrum'un gelecek vaat eden bir tatil beldesi olduğu tescillenmiş oldu ve bugün de bu tescili görmek mümkün.

-Bodrum, Saint Tropez, İbiza ve son olarak da Mikonos benzerliği ile adından bahsettiriyor

Bodrum, birbirinin yerine 'Türk Saint Tropez'i', 'Ege'nin İbiza'ya cevabı' ve - son zamanlarda - 'yeni Mikonos' olarak adlandırılıyor ve bölgedeki tüm bu destinasyonlarla kesinlikle benzerlikler var.

Yarımadanın kuzey kıyısında yer alan Flamm plaj kulübünde cin, fesleğen ve balzamikten oluşan kadeh büyüklüğünde bir kokteyli yudumlarken, DJ'in çaldığı yumuşak Balear ritimlerinden oluşan ve dalgaların şırıltısıyla harmanlanan müziği dinlerken aklıma anında İbiza geldi.

Eski kentin beyaz badanalı, begonvillerle çevrili kutu gibi binaları arasında ve birkaç mil ötedeki tepeleri taçlandıran 18. yüzyıldan kalma yel değirmenleri arasında dolaşırken Mikonos'u düşünmeden edemedim.

Otelim - kendi helikopter pistleri ve özel uşakları olanlardan biri olmasa da - tüm bu yerlere yakışır nitelikteydi. The Marmara Bodrum'un kamusal alanları acayip sanat eserleriyle dolup taşarken, odam da bol miktarda doğal malzeme ve toprak rengi palatte sayesinde inzivaya çekilmiş gibi bir dinginliğe sahipti.

Bodrum'u bu diğer yerlerle karşılaştırmak pek de doğru olmaz. Bu bölgenin kendine has bir kişiliği vardır.

-Bizim yakıştırmadığımızı İngiliz yazar bakon nasıl yakıştırmış

Yazar, "Türk Rivierası'nın bu güneşli bölgesi bir zamanlar ucuz bir tatil seçeneğiyken artık çok daha şık bir yere dönüştü" ifadelerini kullandı.

Şehir eşsiz bir tarihe sahiptir. Antik Yunan döneminde Halikarnas olarak bilinen şehir, Karia bölgesinin başkenti ve mezarı - günümüz Bodrum'unda hala görülebilen - Antik Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan hükümdar Mausolus'un merkeziydi.

Bodrum'un tarihini ve yüzyıllar boyunca bölgeye damgasını vuran çok sayıda uygarlığı araştırmanın en iyi yollarından biri Bodrum Kalesi'ni ziyaret etmektir.

Bilgi panolarının Bodrum kıyılarında meydana gelen gemi enkazlarından 14. yüzyılda yarımadaya gelen ve kalenin inşasından sorumlu olan Hospitaller Şövalyeleri'ne kadar her şey hakkında dedikodu yaptığı kalenin 14 salonu arasında eserler ve sergiler beni sürüklerken burada zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum.

Bodrum aynı zamanda gelişen bir şarap sahnesine de sahiptir. Bodrum şehir merkezine arabayla 40 dakika uzaklıktaki Karanova Vadisi'nin tepelerinde yer alan Karnas Üzüm Bağı, Toskana'dan ışınlanmış gibi görünüyor. Şarap imalathanesinin kendisi al renkli tuğlalar ve kemerli kapılardan oluşuyor ve arazisi selvi ağaçlarıyla çevrili.

)Karnas'ın şaraplara eşlik etmesi için kapandıktan sonra bile klasik müzik çalınan mahzenlerinin serinliğinde, reçelli zinfandellerden, biberli syrahlardan ve tropikal vermentinolardan oluşan bir şarap uçuşunu yudumluyor ve bagaj ağırlık limitimi aşmadan valizimde kaç şişe götürebileceğimi hesaplamaya çalışıyorum.

Son birkaç damlada aklım Bodrum'un bukalemun niteliğine ve yüzyıllar boyunca geçirdiği değişimlere takılıyor. İçimden bir ses bu şövalyeler, mankenler ve milyonerler şehrinin bizi şaşırtmayı henüz bırakmadığını söylüyor."

Tandoğan Uysal

Bu yazı toplam 605 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
TANDOĞAN UYSAL Arşivi
SON YAZILAR