TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

CHP, Atatürk gibi Türkiye’nin vazgeçilmezidir

CHP, Atatürk gibi Türkiye’nin vazgeçilmezidir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 9 Eylül 2024 itibarıyla 101. yaşını kutluyor. Türkiye'nin en köklü siyasi partilerinden biri olan CHP, 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu partisi olma özelliğini taşımaktadır.

Laikliğin bekçisi

101 yıl boyunca Türkiye'nin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısında önemli rol oynamış, demokrasinin gelişimi ve laiklik gibi temel ilkeler üzerinde etkili olmuştur.

Muhalefetin hep en güçlü adayı olmuştur

CHP'nin 101. yılı, partinin tarihine ve misyonuna dair bir dönüm noktasıdır. Geçmişte çok partili sisteme geçişten, askeri darbelerden, büyük ekonomik krizlere kadar birçok dönemde etkili olmuş bir parti olarak, bugünkü siyasi arenada hala muhalefetin en güçlü aktörlerinden biridir. Son yıllarda özellikle gençler ve kadınlar arasında oy tabanını genişletme çabaları dikkat çekiyor.

Geleceğe yönelik hedeflerini gözden geçirmeli

101. yıl, CHP’nin tarihini kutlamak kadar geleceğe dönük hedeflerini de gözden geçirme zamanı olarak değerlendirilebilir. Bu süreçte, partinin köklerinden gelen ilkelerle birlikte, günümüzün modern siyasi taleplerine nasıl cevap vereceği büyük önem taşımaktadır.

-Türkiye’nin reformist partidir

Atatürk, CHP'yi kurarken Türkiye'nin modernleşme ve laikleşme sürecini başlatan birçok reformu bu parti aracılığıyla hayata geçirmiştir. Bu reformlar arasında saltanatın kaldırılması, hilafetin ilgası, harf devrimi, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi, eğitim ve hukuk sistemlerinin modernizasyonu gibi köklü değişiklikler yer alır.

İkinci büyük eseridir CHP

Mustafa Kemal Atatürk, “en büyük eseri” olarak Türkiye Cumhuriyeti'ni işaret etmiştir. Cumhuriyetin kuruluşu, onun en büyük amacı ve mirasıdır. Ancak Atatürk'ün, Cumhuriyet'i kurarken ve onun temel ilkelerini koruyup geliştirmek amacıyla kurduğu “Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)” de onun en önemli siyasi miraslarından biridir.

Bu bağlamda, Atatürk için CHP, sadece bir siyasi parti değil, aynı zamanda Cumhuriyet'in ideallerini ve devrimlerini sürdürecek bir kurum ve geleceğe yönelik bir güvenceydi. Dolayısıyla, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte CHP de Atatürk'ün en büyük mirasları arasında sayılır. Onun için de Türk ulusunun Atatürk gibi vazgeçilmezleri arasındadır. Nice 101 yıllarına olsun CHP’nin…

Tandoğan Uysal

Bu yazı toplam 195 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
TANDOĞAN UYSAL Arşivi
SON YAZILAR