TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Kıyı şeridinin sezeryan şansı hala var!

Kıyı şeridinin sezeryan şansı hala var!

Kıyı şeridindeki işgallerden devletin ecrimisil adı altında hatırı sayılır bir geliri var. Bu gelir bugünkü şartlarda gözardı edilmez. Şimdiye kadar kimse bir şey yapamadıysa demek ki yukarı hareket düğmesine basmıyor demektir.

Ülke olarak en düşük emekli maaşının 10 bin tl aylık maaşının yükseltilmesi için yine ışık kapama protestosuna gidiyorsak, bu ekonomik şartlarda kıyı şeridi işgalleri hayatta kalkmaz. Sadece gösteri yapılır ve onla kalınır.

Bilen bilir ben bu konuda şimdiye kadar çok kafa yordum ve çok şey kaleme aldım. Ancak ne bir yaprak kımıldadı, ne de bir arpa boyu yol aldık.

-Çevre Bakanı değişince tamam dedim

En son da bu konuda “ Deniz kıyıları halka açıktır” diye kampanya başlatan eski Çevre ve Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki de görevden alınınca, bu kampanya başka bir bahara kaldı dedim.

Çünkü Türkiye’nin tüm kıyı şeridindeki bu restoran, kafeterya, iskele beach gibi bir sürü rant getiren işgaller var.

Bu işgalleri yapanlar, nüfuslu isimler, siyasi ilişkiler ve bizim aklımızın ermeyeceği ilişkiler var. Her şeyin ötesinde de devletin hazineye hatırı sayılır bir geliri var.

Bugün emeklisine her türlü baskıya rağmen zam yapamayan bir iktidardan, bu işgalleri sonlandırmasını beklemekte saflık olur.

-Peki en iyi çözüm nasıl olur.

Bu ölü doğum yerine bebeği sezeryan ile kurtarabiliriz. Bu kurtuluşda da tüm tarafların mutlu ve barışçıl olması şart. Bunu ben başından beri de hep dile getirdim.

Ne dedim hep, her iki tarafında mutlu olması gerekir. Hem vatandaşın, hem işletmecinin. Hem de devlet babanın.

Bu önerimde gündüzleri sahiller vatandaşa bırakılsın. İşletmelerin şezlongunu kullanmak istemeyenler kendi havlusunu atarak güneşlensin.

Şezlongunu atan işletme hizmetinin karşısında karşılığını alsın. Devlete de ecrimisil cezasını ödesin. Bu arada işletme sahibi aynı zamanda sahilin temizliği ve asayişini sağlamaktan sorumlu olsun.

Akşamları da saat 18,00’den itibaren de belli noktalarda belirlenecek yerlere işletme masa ve sandalyesini atarak hizmet vermesi sağlanmalıdır.

Bu model ile hem vatandaş gün içinde sahilden faydalanacak. Vatandaş aynı zamanda asayişi sağlanmış temiz bir plajda gününü mutlu bir şekilde geçirecek.

İşletme sahibi de yine kazancını sağlayacak ve isteyen vatandaşa hizmetini verecek. İsteyen vatandaş havlusunu atıp bir ücret ödemeden bu plajdan faydalanacak. Devlette her sene olduğu gibi ecmisil cezasını kesip bir gelir kaybı yaşamayacak. Bana şimdilik en iyi ve yapıcı fikir bu olarak gözüküyor.

Tandoğan Uysal

Bu yazı toplam 491 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
TANDOĞAN UYSAL Arşivi
SON YAZILAR