Yeşilçam filmlerini hepimiz severek izleriz. Beklide televizyon ekranlarında geçmiş yıllarda az yer bulamamalarındandır. Her hafta sonlarını bekleyip cumartesi akşamları ekran karşısına kilitlenip “Türk Sineması” saatinde çıt çıkmadan izlenirdi. O yıllarda gülerek izlediğimiz Yönetmenliğini Kartal Tibet’in yaptığı, “Zübük” Aziz Nesin'in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış senaristliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1980 yılı yapımı filmi sanırım hepimiz hatırlarız. Türkiye siyasi yapısındaki çarpık karakterleri hicveder. Zübük, Zeybek sözcüğünden ses benzeşimiyle, Aziz Nesin tarafından yaratılmış bir sözcüktür. Kemal Sunal, Nevra Serezli, Bülent Kayabaş, Kadir Savun, Osman Alyanak, Ali Şen, Metin Serezli, Memduh Ün, Alpay İzer, Zeki Alpan, Nubar Terziyan, Şemsi İnkaya, Hüseyin Kutman, Nevzat Okçugil, Bilge Zobu, Reha Yurdakul, Nejat Gürçen, Mesut Sürmeli, Nevzat Açıkgöz, Seyfettin Karadayı’nın usta oyunculukları ile ülkede siyasetin nasıl yapıldığını hicveden komedinin zirvesindeki bir fildi.
***
Milletvekili İbrahim Zübükzade (Kemal Sunal) mesleğinden ihraç edilmiş bir siyasetçidir. Sözünde durmayan, ahlaksız bir adamdır. Gazeteci Yaşar (Metin Serezli) gazetede yayınlamak istediği yazı dizisi için Zübükzade’nin yaşam öyküsünü öğrenmek ister. Gittiği köyü Gülören’de karşılaştığı köylüleri Zübükzade’yi nefretle anarlar. Yaşar’ın köylüden aldığı bilgiye göre Zübük iş hayatına bir dairede kâtip olarak başlamış, kısa sürede aldığı rüşvetlerle zengin olup çıkmıştır. Foyası ortaya çıkınca kovulan Zübük, Destek Partisi’ne girip yağcılıkla ocak başkanlığına yükselir. Girdiği her yere de rüşveti bulaştırır. Muhalefet partisinden olan Kadir Ağa’nın (Kadir Savun) kızı Yektane’yi (Nevra Serezli) evlenme vaadiyle kandırıp birlikte olur. Ama çetin ceviz Yektane, silah zoruyla Zübük’ü nikah masasına oturtur. Uyanık Zübük, partili partisiz herkesi öylesine birbirine düşürür ki, sonunda halk onun belediye reisi olması için neredeyse yalvarır. Aklı sürekli şeytanlığa çalıştığı için kendisine kurulan komploları da birer ikişer savuşturan Zübük, kendini milletvekili seçtirir. Tüm bu anlatılanlara çok şaşıran kurt gazeteci Yaşar, Zübük’le yüz yüze konuşmaya gider. Zübük, tüm yüzsüzlüğü ile, köylüyü, kasabalıyı, giderek tüm halkı kötüleyip, kendisinin ne denli dürüst ve vatansever bir politikacı olduğunu öyle bir anlatır ki; Yaşar Zübük’e neredeyse acımaya başlar. Ama giderayak Zübük’ün kendisine de oynadığı bir oyun aklını başına getirir. Çirkin politikacıların elinde çaresiz kalan halkın her zaman haklı olduğunu anlar...
***
Şimdilerde Muğla siyaset hayatında da sürüsüne bereket Zübükzade var. Hangi makamlar altında neler yapılıyor? Kimler oturdukları koltuktan güç alarak vatandaşın sorunlarını çözmeden kendi ceplerini dolduruyor, gönüllerini eğliyor. Hangi sendikalarda büyük paralar nasıl dönüyor. Sendika çalışması adı altında yenilen yemeklerin, gezilen yerlerin ve hatta eğlendirilen gönüllerin faturasını kim ödüyor?
***
Lafa gelimi mangalda kül bırakmayan en namuslu en dürüst siyasetçilerin koltukta oldukları sürelerde nerelerden nasıl ihale aldıklarını bu ihalelerden aldıkları paralar yetmiyormuş gibi iş takibi yaparak farklı firmalar ve iş adamlarından aldıkları paralarla servetlerini katladıkları halk arasında sürekli konuşuluyor. Son olarak Menteşe ilçesine bağlı bir köyde yaşayan vatandaş çocuğunu asgari ücretle bir işe yerleştirebilmek için ineğini satarak siyasilerin ceplerini doldurdu iddiaları da ortalıkta dolaşıyor. Sözüm ona hepsi dürüst, hepsi hak yemez… Merhum Başbakanlardan Erbakan’ın dediği gibi “Hadi oradan”