Genel olarak bakıldığında birçok ilde yapılan yapımı ve tadı değişkenlik gösterse de her yerde ismi “Lahana sarması” olarak adlandırılıyor. Lahananın pazardan alınışında bile farklılıklar gösterir bölgelere göre. Yıllar önce eğitim hayatım için Muğla’dan Isparta’ya gitmiştik. Her Muğlalı gibi benim de ev arkadaşım bir Muğlalı idi. Biraz şövenistlik sanırım damarlarımızda var yada alışkanlıklarımızın ortak olabileceğine inanmadığımız. O zaman ev arkadaşım olan Mehmet Baykan ile semt pazarına alışveriş için gittik. Gözümüze ilk olarak ilişen çıtır çıtır bir lahana oldu. Fiyatını öğrenir öğrenmez en irisini seçerek poşete koymasını istedik ancak aldığımız cevap ikimizi de şaşırttı. Satıcı “Önce tartmamız lazım” dedi. Bizler Muğla’da lahana karnabahar gibi ürünleri adet olarak almaya alıştığımızdan tartma işi bize garip geldi. Biz adet fiyatı zannederken bize verilen fiyat kg fiyatıymış meğer. İşte o zaman bir kez daha neden Muğla’da yaşamak istemekle haklı olduğumu ispatlamış gibiydim.

***

Yemeklerin vazgeçilmezi olan beyaz lahana, lahana bitkisinin çeşitlerinden biridir. Turpgiller familyasına ait olan bitki, kat kat açılan bir özelliktedir. Ortalama 25 cm büyüklüğe ulaşan lahana, genellikle sıcak yemek olarak hazırlanmaktadır. Turşu ve sarması da oldukça lezzetli olan lahana, sağlık için son derece yararlı olan ve sık sık tüketilmesi tavsiye edilen sebzeler arasındadır. İçerdiği B, E, C vitaminleri bakımından zengin olmasının yanı sıra; demir, kalsiyum ve magnezyum vitaminleri de içermektedir. Birçok çeşidi ile kış aylarında sıkça tüketilen lahana, bir göbek çevresinde oluşan yaprakları ile kat kat görünen bir sebzedir. İlk olarak Yunanlıların keşfettiği bir bitki olarak, dünyada yaygın olarak yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Lahana yetiştiriciliği oldukça dikkat ve özen gerektiren bir konudur. Sıcak ortamları sever fakat; çok sıcak ya da serin havalara karşı dayanıksız olduğu bilinmelidir. Bu doğrultuda lahananın verimli yetişmesi için ideal sıcaklık yaklaşık 20 derece civarında olmalıdır.

***

Lahananın sarmasının hazırlanması ise epeyce meşakkatlidir. Öncelikle lahana yaprakları temizlenerek kaynatmak üzere tencereye konulur. İşte o yapraklar kaynayıp haşlanmaya başlarken çıkan kokuyu duyanlar bırakın lahanayı yemeği görmek bile istemez. Haşlanma esnasında buharlaşarak çıkan azot kokusu iştah kapatsa da pişmesinin ardından yapılan serviste yemeğe doyum olmaz. Yerel seçimler öncesi siyaset de lahana sarması gibi. Adayları görebilmek için sırayla yaprakları açıyorsunuz. Yaprakların en altında aday olacak isim var. Kimi partilerde yapraklar çoktan tencereye konulmuşken kimilerinde lahana yaprakları ayıklanmaya bile başlamadı. Bir yerlerden azot kokusu geliyor diğer tarafta ise sirkeli su hazırlanmaya yeni başlandı. Bakalım bu seçimlerde kimin sanması lezzetli olacak. Unutmadan seçimlere 74 gün kaldı. Geçtiğimiz seçimde CHP Menteşe adayının 45 gün kala belli olduğunu ve sahaya son 44 gün indiğini hatırlatmadan da geçmeyelim. Hala uzun süre var bizde yerel seçimler 100 metre sürat koşusu gibi, sprinti iyi yapan 1 Nisan sabahına belediye başkanı olarak uyanacaktır.