Bizler İnsanlığa faydalı olacak, İnsanlığı kontrol etmeyecek her türlü Bilimsel ve Teknolojik çalışmayı her alanda destekliyoruz. Bilim ve Teknoloji'nin ancak İnsanlığın faydasına aktif kullanılırsa büyük yarar sağlayacaktır.

Ancak Yapay zeka, Robot ve diğer teknoloji alanındaki çalışmalara bakıldığında, hiç öyle olmadığını ve insanlığı tam tersi ile kontrol edecekleri ve yok edecekleri bir yapılanma ve uygulamalara geçtiklerini görmekteyiz.

Seküler düşüncenin, İnsanlığı acımasızca sömürdüğü bir sistemde, Yapay Zeka, Robot ve diğer teknolojileri, insanlık faydasına geliştirmeyeceği apaçık ortadadır.  

Seküler düşüncenin ürünü olan, İnsanlığı her alanda sömüren, bitiren ve bize zorla dayatılan ekonomi modeli olan Kapitalizm, Bilim ve Teknolojiyi insanlık aleyhine, günümüzde acımasızca geliştirirken, nasıl bir İnsan tipi ve İnsan faktörü baktığını size açıklayayım.

Kapitalizm ekonomi sistemi; “Sınırsız ihtiyaçlar karşısında, kıt kaynakları inceler”, yani İnsan ihtiyaç ve isteklerin sınırsız olması karşısında, bu ihtiyaçları karşılayacak kaynakların, sınırlı kıt olması temelin de sistemi insanlığa dayatır.  

İnsanı açgözlü, doyumsuz, zevkin sefanın ve hazın peşinde koşan, tek kendini düşünen yüksek egolu, sınırsız ihtiyaç talep eden, bir tüketim canavarı olarak görür.    

İnsan tipi tanımlamasında; “Homo Economicus” olarak ifade eder. Ekonomik İnsan olarak tanımlar, ama “Homo” kelimesini özellikle neden koymuştur? “Homo Sapiens” bir atıf yapmıştır. İnsanı maymundan gelen, evrimleşmiş bir canlı olarak görür.

Kapitalizm; İnsanı maymundan gelen, düşünebilen kendi çıkarını en iyi şekilde takip eden, sadece kendini düşünen, bir İnsan tipi ortaya koyar.   

Üretim faktörü olarak İnsanı; En alt asgari maliyette, işçi ve emeğini satın alınabilir, bir maliyet olarak görür. Yani ürüne ve hizmete yansıtılan bir maliyet ve araç olarak görür.

Araç olan insanı, kıt kaynakları bahane ederek, bir maliyet olarak görür. Karı en yüksek tutma özelliği ile Yapay Zeka ve Robotların gelişmesi, İnsanı bir maliyet, işten çıkarılacak, harcanabilir bir araç olarak görür.

Kapitalizm; İnsanı emeğini, en alt asgari ücretle sömürür, insana acımaz ve hiçbir zaman asla düşünmez. Yapay zeka ve Robotların gelişmesi, İşsizliği çığ gibi arttıracaktır.

 Ne hikmetse, Kapitalizm elit ayrıcalıklarından zengin olanlar, kendileri sınırsızca tüketirken, İnsanlara açlığa mahkum ederek, bırakın tüketmesini, sadece çalışacak kadar, sadece ihtiyacı kadar tükettirerek, kendisine çalışacak bir köle olarak bırakıyor.

 Kapitalist şirketlerin, Yapay zeka geliştirilmesinde, ihtiyaç duyduğu insan emeğini, yine İnsanlar eliyle geliştirerek, insanlığa en büyük darbeyi yine vuruyor. Yapay zeka konusunda Dünya ölçeğinde bir çok uyarılar uzmanlar tarafından sürekli yapılıyor. İleri teknoloji konusu olan Kuantum bilgisayarların etkileri yapay zeka ile birleşirse yaşanacaklar felaket olabilir.  

İnsanı bir araç olarak gören, Liberal Kapitalizm modelinin, yozlaştırdığı ve bireyselleştirdiği İnsanlığı, Yapay zeka konuşma modülleri ile insanların birbiri ile olan bağını tamamen yok edecekler ve eş robotlar satarak da evliği ve aileyi tamamen bitireceklerdir.    

Sanal gerçeklik, Hologram teknolojileri ile Dijital avatarlar arttırılarak, İnsanların gerçeklik algıları ayırt edilemez bir noktada bırakılacak, yüz tanıma ve ses sistemleri ile insanlar, yapay zeka uygulamalarında, ön görülemez bir yanıltıcı, aldatıcı bir sanal ortama sürükleyeceklerdir. 

Kapitalizm geliştirdiği, Yapay zeka ve Robotların, İnsanlığa faydadan çok zarar getireceği apaçık ortadadır.  

Mekatronik ve Blockchain alanında, yaptığım saha çalışmalarımda, tecrübe ile gördüm ki Yapay zeka ve Robotlar, İnsan olma özelliğimizi her alanda yok edecekler.

Bizler, Yapay zeka, Robot ve diğer teknolojilere elbette karşı değiliz. Geliştirilen Bilim ve teknolojilerin İnsanlığa faydalı ve yararlı olmasını, İnsanlığı kontrol etmemesini, İnsanlığı yok etmemesini, insanlığa zararlı ve kötü kullanılmasına karşıyız.

Türkiye olarak, bir an önce kendi özümüze, Türk İslam Medeniyetimizi yeniden ihya ve inşaa edecek, Vakıf Medeniyetimiz olan Kadim Ahilik tecrübesine, kendi özümüze dönmeliyiz. Daha adil bir Vakıf Sistemine ve Ahi Ekonomi İnsan tipine acilen bir an önce geçmeliyiz.

Vakıf İş Kümesi, akademik eserim, Vakıf Medeniyetimizin mikro temelindeki, Ahi Ekonomi İnsanı ve Vakıf Sistemi, daha adil bir ekonomi modeli olarak uygulamaya hazırdır.

21.yüzyıl üretim odaklı, faizsiz adil bir model olan ekonomi sisteminde, Bilimsel ve teknolojik dinamikleri, kendi özümüz ve değerlerimiz temelinde, İnsan merkezli olarak, geliştirmek zorundayız.

Türk İslam Medeniyetimiz temelinde, İnsanlığa yararlı ve faydalı Yapay Zeka, Robot, Dijital yazılım uygulamaları ve diğer teknolojileri, İnsanlığa faydalı olacak şekilde, Türkiye olarak, kendimiz geliştirmek zorundayız.

Sevgi, Muhabbet ve dua ile kalın İnşallah

NurHan Keleş