Muğla Valisi Orhan Tavlı, Marmaris'in tarihi ve kültürel mekânlarında incelemelerde bulunduğuna yönelik Muğla Valiliği’nden bir haber servis edildi.
Haberde Vali Orhan Tavlı’nın, Marmaris ilçesine gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Nimara Mağarası, Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos'u fethi sırasında yaptırdığı Hafsa Sultan Kervansarayı ve Marmaris Kalesi'nde incelemelerde bulunduğu anlatılıyordu.
Gerçi bu türdeki bir haber ilk değildi.
Sayın Orhan Tavlı Muğla’ya atandığı günden bu yana yöreyi bir bütün olarak harmanlayarak, turizmi, tarihi, kültürü ve tarım potansiyellerini yakından inceliyor.
İnceliyor ki, bu kazanımları nasıl işleyip, şehrin yararına kazandırabileceğini düşünüyor.
Doğru da yapıyor.
İlin kazanımlarının hepsi, aslında birbiriyle ilintili bir bütün.
Bu bütün ayrı ayrı ele alınmamalı.
Sayın Vali de bu kazanımları bir bütün olarak ele alıp, gün yüzüne çıkarmak için mesai yapıyor.
Gün geçmiyor ki, Vali Tavlı yöredeki bir antik kenti ziyaret edip, incelemede bulunmasın.
Bu incelemeler gerçekten çok kıymetli.
Neden mi?
Bölge insanının ya da bölgede görev yapan kişilerin nasıl bir değerlere sahip bir yörede yaşadıklarını bilmeleri açısından kıymetli.
İcra mecralarının ufkunu açma ve açılabilecek ufukları doğrultusunda kentlerini marka değer ya da kültür-turizm odaklı birer uğrak merkezi haline getirme yönündeki çabalara açık olduğu için kıymetli.
Muğla işlenebilir bir hazine.
Yıllardır markalaşamama ya da tanıtım eksikliği gibi unsurların birer sorun olarak sunulduğu da bir hazine aynı zamanda.
Markalaşma denince elbette turizm potansiyeli olarak marka sayılabilecek bir yöreyiz ancak, bu potansiyelin içinde yer alan antik kentler ve tarihi mekanlar, turizmin bir kolu olan kültür turizmine dönüşememiş.
İşte bu değerlerin gün yüzüne çıkartılıp, marka birer değer haline getirilmesi için Vali Orhan Tavlı’nın girişimlerini önemsediğimizi belirtmek isterim.
Muğla ili görev yapan Valileri açısından şanslı bir il.
Vali Tavlı bu çalışmalara zaten aşina.
Çanakkale’yi marka şehir olarak dünya çapında tanıtmak, kültürel mirasın geliştirilmesi için yürüttüğü çalışmaları yakinen bilenlerdenim.
Muğla ili olarak, Orhan Tavlı gibi bir Valiye sahipken, bu dönemi iyi değerlendirmenin gerekli olduğunu söylemeliyim.
Yörenin kültür mirası üzerinde bu kadar hassasiyetle duran bir Vali varken, bu ilin ticaret odaları başta olmak üzere, belediyelerin ve kamunun bol bol proje üretmesini beklemek doğru bir yaklaşım olurdu açıkçası.
Tabi bu yönde bir proje üreten kurum, kuruluş var mı bilmiyorum.
Varsa şaşırmam ama yoksa yine şaşırmam.
Durduk yere kimse başına iş çıkarmak istemiyor nasılsa bizim memlekette.
“Otursana leee oturduğun yerde” misali.
Umarım Sayın Tavlı, bu ezberi bozar ve başına iş çıkarmak istemeyerek, duruma karşı kanaatkar davranan başı kuma gömülü olanları o kum yığınından çıkartıp, itekleyici bir rol model olur.
Olursa kazanan Muğla olur.