Medya Maymunu ifadesi, “görünür ve bilinir” olmak için, her iletişim kanalını kullanan kişileri anlatır. Şimdilerde ise teknoloji ile maymunlarda değişti. Artık “sosyal medya maymunları” var. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. İlk sene içerisinde de; Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm okullar Facebook’ta mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle (.edu, .ac, uk, vb.) üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler.
***
Türkiye’de her ay yaklaşık 39 milyon kişi sosyal paylaşım sitesi Facebook’u kullanıyor. Facebook tarafından açıklanan ikinci çeyrek küresel ve yerel kullanıcı rakamlarına göre, bu kişilerin yüzde 85’inin ise bağlantılarını mobil cihazlar üzerinden sağlıyor. Teknoloji ile birlikte maymunluk katsayımızda arttı. Bu güne kadar yediğini içtiğini hatta gezdiğini belgeleyen ve bunları paylaşanları gülerek karşılıyordum. Ancak paylaşımlar sadece bununla kalmıyor. Sosyal medya hesabında siyaset yapmadan da duramıyorlar. Kendi siyasi görüşlerini savunurken karşıt görüşleri aşağılayan onların görüşlerini dinlemeye bile tahammülü olmadığı için gereksiz tartışmalara girenleri gördükçe gülme krizine giriyorum.
***
Acaba sadece ben mi böyle hissediyorum yoksa benim gibi düşünenler var mı diyerek küçük bir anket çalışması yaptım kendi çapımda.
“Facebook'ta siyaset yapan tipler hakkında ne düşünüyorsunuz arkadaşlar?” diye sordum. Öyle cevaplar aldım ki…
----"bakın ben siyaset biliyorum." demeye çalışarak arkadaşlarına hava atmaya çalışan tipler diye düşünüyorum. yani düşüncelerini açıklamanın da bir yolu, yordamı var. Facebook'ta siyaset konuşulur mu hiç !
---- Ooooo sen birde onları genel seçim zamanı gör hepsi facebook üzerinde ülke kurtarıyor ya maşallah bizim liseli gençlerimize derslerini sorsan en az 5 tane zayıfı var ama ülke kurtarma politikalarına diyecek yok valla Süper soru bu arada.
----Neden konuşulmasın bir insan siyasetle hiç ilgilenmiyorsa ondan uzak durmak gerekir. her insanın bir dünya görüşü olmalıdır yoksa neden varız bu dünyada ülke yönetimi hakkında bir fikrimiz yoksa neden yaşıyoruz? Siyasetin yeri olmaz sokakta da konuşulur facebookta da.
----Nerde konuşalım, orda konuşulmaz, burda konuşulmaz, okulda konuşulmaz nerde konuşalım ? Ha sadece facebook'da totoşunu 24 saat sandalyeye oturup ta ahkam kesenlere bende karşıyım. Ama, sanal ortam da gerekli bence.
-----zaten yeni nesil siyasetten ülkenin gidişatından bihaber. En azından bir şey bilenler yazsın da öğrenelim hem herkesin aynı fikirde olduğu bir yerde bir şeyler ters gidiyor demektir. Boş konuşulmadığı sürece faydası var diye düşünüyorum sonuçta sosyal medya unsuru da önemli.
***
İşte bunlar bana gelen cevapların bazıları. Her şey kendi mecrasında yapılamalıdır. Bunun içine siyaset de dahil. Siyasetin artık kendi zeminine dönmesinin zamanı geldi de geçiyor…