Normalleşme sürecinde gerekli tedbirler alınarak, önemli işleri ve organizasyonları başarı ile yapabilirdik.

Ama biz sadece tatilin önünü açtık adeta.

Görünen şu ki, yenidünya düzeninde ülkeler; yaptıkları organizasyonlar, pandemi ortamındaki turizm hareketleri, pandemiye rağmen yapılabilen başarılı seminerler, konferanslar ve çalıştaylarla adlarından söz ettirecekler.

Malum bu yıl Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Patara Yılı” ilan edildi.

Biz bu önemli destinasyonu yıllardır öteledik.

Aslında Antalya ile tam aramızda bulunan Patara sahillerini sahiplenmemiz, turizmi çeşitlendirmek açısından son derece önemliydi.

Kumluova’da bulunan Letoon Antik Kentini Muğla genelinde kaç kişi gördü bilemiyorum ama tarihte “enlerin ve ilklerin kenti” Likyalıların Başkenti Patara bizim için de çok önemli.

Sayın Cumhurbaşkanı bunu görmüş olmalı ki, bu seneyi Patara Yılı ilan etmiş.

Bu önemli yılda, Muğla Karya Gençlik Spor Kulübü’nce 19 Eylül’de Kaş’tan start alıp, Leton Antik Kentinde sona erecek 74 kilometrelik parkur, ikinci gün ise, Letoon Antik Kentinden başlayıp, Seydikemer şehir merkezinde sona erecek 57 kilometrelik bir parkur ile Patara Granfondo Uluslararası Bisiklet Yol Yarışı düzenlenmiş bulunmakta.

Yarışın koordinatörlüğünü Muğlalı genç bir antrenör arkadaşımız olan Hazar Yaka yapıyor. Yarışın Seydikemer’de bitmesi, ödül töreninin de aynı yerde yapılacak olması, bu ilçemiz açısından da önem taşıyor.

Bu önemli organizasyona hem Muğla Valiliği’nin hem de Büyükşehir Belediyesi’nin destek vermesi de, yöre turizmimiz açısından bir başka önem taşıyacağa benzer.

Eğer bu destinasyonu sahiplenmek istiyorsak bu organizasyondan daha iyi bir fırsat da yok gibi.

Üstelik pandeminin hala devam ettiği bir dönemde açık havada temastan uzaktan yapılabilen en rahat sporun da bisiklet olduğu hatırlatmak isteriz.

Bu dönemde Avrupa’da İngiltere başta olmak üzere birçok ülke yeni dönemde ulaşım politikalarını bisiklet üzerine kuruyor.

Biz de Patara Yılı’nda çevre dostu, sağlık dostu bisiklet ile önemli bir organizasyonu başarı ile gerçekleştirebilirsek büyük bir iş başarmış sayılabiliriz.

Üstelik bunu gerçekleştirirken, ülkemiz ve ilimizin tanıtımına yapılacak katkı da cabası.

Doğru uygulanacak tedbirlerle bu dönemi avantaja çevirebiliriz.

***

Bir başka konu, salgın nedeniyle artan hasta sayıları sonucunda tedbirlere yönelik çalışmalara hız verildi.

Bu anlamda Yükseköğretim Kurumu, üniversitelerin 2020-2021 eğitim-öğretim yılının güz dönemine ilişkin Sağlık Bakanlığı ile yürüttüğü istişareler sonucu vardığı görüş birliğini üniversite yönetimlerine ulaştırdı.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından Sağlık Bakanlığı’ndan görüş istenirken, bakanlığın üniversiteler için görüşlerini içeren ve üniversite yönetimlerine gönderilen yazıda şu görüşlere yer verildi:

“2020-2021 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde örgün eğitimlerde teorik derslerin mümkün olduğunca yüz yüze aynı ortamda bulunmaksızın uzaktan ve dijital öğretim yöntemleriyle yapılması, uygulamalı eğitimlerin zorunlu olduğu programlarda uygulamaların mümkünse ertelenmesi, ertelenmemesi durumunda kişisel koruyucu ekipmanları kullanımı sağlanarak ve gerekli tedbirler alınarak yüz yüze sürdürülmesinin önerilmesine karar verilmiştir.”

Gönderilen yazıyla birlikte Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Senatosu dün olağanüstü toplandı. Senatoda konuya yönelik ilgili madde üzerinde yapılan görüşme ve alınan karara göre; uygulamalı dersi olan Tıp Fakültesi 4, 5, 6. sınıf, Sağlık Bilimleri Hemşirelik Bölümü 4. sınıf, Diş Hekimliği 1 ve 2. sınıf, Fethiye Sağlık Bilimleri Hemşirelik 4. sınıf dersleri yüz yüze yapılacak. Diğer dersler ise, uzaktan yapılacak.

Muğla’da bu sınırlamayla yüz yüze yaklaşık 700 öğrencinin eğitim görmesinin beklendiğini öğrendik.   

Yerinde bir karar olmuş.