Pandemi döneminde topluma yapılan her türlü katkıyı önemsiyoruz.
Vatandaşa yapılan bir yardımı, bir meslek kuruluşunun üyesine olan desteğini, bir belediyenin esnaf ve vatandaşına sunmaya çalıştığı katkıyı vs. vs.
Yeterliliğini sorgulamıyoruz, toplumun derdini kendine dert edenleri önemsediğimizi anlatmaya çalışıyoruz.
İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde Bodrum Belediyesi sosyal belediyeciliğin karşılığı olan çalışmalar sergilemişti.
Bu çalışmaları geçtiğimiz Aralık ayında yine bu köşede “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz” başlığıyla kaleme almıştım.
Yazımda Bodrum Belediye Başkanlığı’nın “Şimdi dayanışma zamanı” sloganı ile gerçekleştirdiği kampanyalarla işini ve gelirini kaybeden vatandaşlara su, elektrik faturası ile kira ve yakacak yardımı yapacağını duyurmuştu.
Bodrum Belediyesi, sadece vatandaş nezdinde değil esnafı unutmamış, pandemi döneminde faaliyetleri durdurulan işyerleri ve tek-çift stant uygulaması ile nedeniyle sürekli tezgah açamayacak olan pazaryeri esnafına da destek olmak amacıyla bir kampanyayı da hayata geçirmiş, esnafların, dilekçe ile belediyeye yazılı başvuru yapmaları halinde, işyerlerinin kapalı kaldığı süre için evsel atık bertaraf ücreti ödemeyeceklerini duyurmuştu.
Bu sözünü ettiğim yarar içerikli çalışmalarından dolayı Bodrum Belediyesi’ni kutlamıştık.
***
Bizim Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden de bugün servis edilen bir haberde, “Muğla Büyükşehir Belediyesi kendi mülkiyetinde bulunan taşınmazlarda faaliyet gösteren kiracılarının kira bedelinde yüzde 50 indirim yapıyor” ifadeleri yer alıyordu.
Aynı kapsamda faaliyetleri tamamen durdurulan işletmelerden ise kapalı oldukları süreler boyunca kira bedeli alınmaması uygulamasının devam edeceği, kira bedelleriyle ilgili gündemin 14 Ocak Perşembe günü (bugün) yapılacak olan Ocak ayı meclisinde görüşüleceği açıklandı.
Haber şöyle devam ediyordu:
“Öte yandan Muğla Büyükşehir Belediyesi mülkiyeti ile hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlarda faaliyet gösteren ve Coronavirüs pandemisi nedeniyle ekonomik olarak olumsuz etkilenen işyerlerinin kira ve ecrimisil borçları 19 Mart 2020 tarihinden itibaren, 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gereken kısımları ertelenmiş ve borçları ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitler halinde herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilmişti. Bu kez aynı şartlarla 6 aylık erteleme yapılacak.
Bunlar güzel gelişmeler.
Vatandaşın ve şehrin konforuna hizmet şeklinde görev yapması beklenen Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden, zaman zaman bu görev tanımını unuttur nitelikteki icraat ve icraatsızlıklarından dolayı eleştiride bulunuyor olsak ta, insan sağlığı ve yaşam koşulları açısından zor bir dönemde yapılmaya çalışılan çalışmaları göz ardı edemeyiz.
***
Yine mesela, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası. Yağmayıp gürleyenlerden olsa da sürece, afiş çalışmasıyla destek olmak istemiş.
Bu yağmayıp gürleme mevzusu dünkü yazımdan sonra bu yazıma da uygun düştü. Gerçi Muğla’da sık sık kullanılmasında hiç mahsur yok. Sözü doğrulayan çok fazla örnek bulunmakta.
Ne diyorduk afiş diyorduk. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin girişimleriyle esnaf yararına yapılan çalışmaları saymazsak, MUTSO’nun en somut çalışması bu afişli çalışma.
Pandemi döneminde yöresel ürün çadırları kentin ortasına kurulduğunda yerel esnafı unutup, futbol aşkı kabaran MUTSO yönetimi, durumun vahametini Allah’tan çabuk anlamış gibi göründü.
Ve dolayısıyla ‘yağmayıp gürleyenlerden’ benzetmesinin içini doldurduğunu düşündüğüm MUTSO, “Muğla’dan kazandığını Muğla’ya harcayan işletmene sahip çık” ibareli bir afiş hazırlayıp, işyerlerine asmak için bir uygulama başlattı.
Gerçi afiş biraz saçma olmuş.
Saçmalığı da biraz açayım. Afişin üzerinde şöyle bir ifade var:
“İşyerimiz Muğla Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı yerel işletmedir.”
Afişin en altında ise, “Bu işletme Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Üyesidir.” ifadelerine yer verilmiş.
Ortasında da, yuvarlak içinde “Muğla’dan kazandığını Muğla’ya harcayan işletmene sahip çık” cümlesi.
Ortadakine değil de, afişin başı ve sonundaki ifadelere takıldım.
Yanılmıyorsam ‘kayıtlı yerel işletme’ ifadesi, o işletmenin sözü edilen Odaya üyesi olduğunu anlatan bir cümle. Zaten Odanın adı da cümlenin başında verilmiş. Zaten kaydı olmayınca, işletmenin Oda üyesi olamaması da doğal olanı.
Yani gerçekten saçma olmuş.
Olsun, ama saçma, ama komik, “yapılmış yapılmıştır” diyelim.
Bu afişe onay veren koskoca MUTSO yönetiminin elbet bir bildiği vardır ama cümleleri doğru ve yerinde, aynı zamanda anlam bütünlüğünü bozmadan kullanmak ve kullanılmasına dikkat etmek de bizlerin işi.
Bizim üzerinde durduğumuz cümle, ifade ve anlam bütünlüğü hassasiyetini MUTSO Başkan ve yönetiminin de göstermesi gerektiğini düşünüyorum.
Neyse konuyu dağıtmadan bağlayalım.
Kısacası herkes, pandemi döneminde toplum hayatına yönelik bir şey yapmaya çalışıyor.
Bizim sektör için de yapılabilecek mutlaka bir şeyler vardır.
Bunları defalarca seslendik ama en somut ve yarar içerenine değinmemiz gerekirse, bunun da, Basın İlan Kurumu’nun pandemi sonlanana kadar gazetelerden kestiği yüzde 15’lik komisyonu kesmeme desteği vermesi olacaktır.
Çok mu şey istemiş oluruz bilmiyorum ama olmaz değil.
Esnaf Muğla’nın esnafıysa, vatandaş Muğla’nın vatandaşıysa, yerel gazeteler ile gazeteciler de, Muğla’nın gazeteleri ve gazetecileri.