Bizim Muğla Ticaret ve Sanayi Odası sıvamış kolları, üyelerin işlemleri için geldiği ve çalışanlarının harıl harıl mesai yaptığı saatlerde dayamış çatısına dev vinci…
Oda çalışanları ve Oda’ya gelen üyeler, tepelerindeki harala güreleyle iş görmeye çalışıyorlar işte.
Neyin nesiymiş diye biraz araştırdık, hatta bilgi de istedik sağ olsunlar çalışma şekilleri pek çok kuruma örnek teşkil edebilecek düzeyde olan Basın ve Halkla İlişkiler Birimi’nden hızlı bir geri dönüşle bu dev vincin akıbetini öğrendik.
Bir şey inşa edildiği belliydi zira binanın vinçlik düzeyde bir tadilata ihtiyacı yoktu diye biliyorduk.
MUTSO hizmet binası üzerinde yapılan iş, planlanmış güneş enerjili çatı projesiymiş.
Odanın 2020 yılı yıllık ısıtma-soğutma ve havalandırma için kullandığı elektrik enerjisi giderleri 220 bin TL. civarında olduğundan, çatı katına yapılacak güneş enerjisinin yaklaşık maliyeti; çatı tonoz imalatı, güneş enerjisi panelleri dahil 1 milyon 080 bin TL. +KDV civarında olacakmış.
Söz konusu sistemin kendini 5-5,5 yıllık sürede amorti edeceği bildirilirken, 6. yıldan sonra yaklaşık asgari 20 yıl Odaya ücretsiz elektrik üretimi yapacakmış.
Bu süreçte Oda, yaptığı yatırımı geri aldığı gibi 20 yıllık süreçte bugünkü elektrik fiyatlarıyla asgari 20x250.000=5. 000.000 TL. (5 Milyon) tasarruf etmesi öngörülmüş. Bu rakamların asgari rakamları göstermekte olduğu, panellerin çalışma verimliliğine göre daha da yukarı çekilmesi mümkün olacakmış.
Bu yönüyle ihtiyaçtan doğan bir proje gibi görünüyor. Yönetimi kutlarım. Daha önceki MUTSO Başkanı Bülent Karakuş döneminde bu ihtiyacı göremeyip, şimdi gördükleri için.
Malum Odanın ısınma ve soğutma ihtiyacını elektrikle karşıladığını biliyoruz ancak bu dönemde kazma vurulması elzem miydi, bu tartışlır.
Bu projenin ihalesini kimin aldığı bilgisi verilmedi ancak geçtiğimiz günlerde çatıyla ilgili alınan bu kararın üyeler arasında bazı tepkilere neden olduğunu okumuştum.
İddiaya göre, Oda üyelerinin mevcut kaynakların ekonomik kriz yaşandığı şu günlerde daha verimli kullanılması gerektiğini dile getirdiği ve “Odanın üstünde bir kat daha tonoz çatı çıkıp, üstüne güneş enerjisi yapmak için yönetim kurulu ısrar ediyor. Zaten mevcutta Bayır’daki 11 işyerinin çatıları eskiyip, su aldığı için oraya da şuan 800 bin TL. para harcanıyor. Hizmet binasının çatı projesinin maliyeti 1.2-1.5 milyon TL. arası. Çoğu meclis üyesi pandemi sürecinde esnaf maddi sıkıntıdayken böyle bir harcamanın yapılmasını doğru bulmuyor. Böyle bir kaynağın esnafı rahatlatmak için kredi teminatı olarak kullanılması gerekir” şeklinde görüş belirtmişler.
Haklılar mı haklılar.
Bu paralarla, pandemi sürecinde Oda üyelerine kredi olarak destek verilebilir miydi?
Elbette ki verilebilirdi ama olmaz.
Neden olmaz çünkü şu anki MUTSO yönetimi daha çok vitrine önem veren bir yapıda hareket ediyor. Vitrin derken görüntü yani.
Bu konuda zamanlama, planlama ve düşüncenin yönetimlerde ne kadar önemli olduğunu daha önce ifade etmiştik.
Ama şuana kadar MUTSO sergilediği performansla, görüntü var ses yok modunda.
Buradaki ses, icraatı simgeliyor.
Adama Muğla ağzıyla sorarlar; “Çok mu kıstı hindi bu çatı işi?” diye.
Kaldı ki MUTSO, para harcamamaya çaba gösterdiğini bildiğimiz, genelde kendisine proje için gelen öneri ve tavsiyeleri, başka alanlara adres gösterdiğini bildiğimiz bir başkana sahipken.
Göreve gelir gelmez, Odanın gece nöbetini gerçekleştiren personel ile daha sonra da pandemiyi bahane ederek anlaşmasını feshettiği personelle birlikte 2 kişilik bir tasarruf anlayışıyla dar bir vizyon anlayışı ortaya koyan bir yönetimden pandemi döneminde nasıl oldu da böyle bir çatı işi kararı alınıp, para harcanmaya başlandı şaşırmamak elde değil.
Ne diyelim; MUTSO paraya kıymış, hayırlı olsun.
Evdeki hesap çarşıya uymazsa, nasılsa personel çıkarma yöntemiyle tasarrufa gidilir, açık da bir şekilde dengelenir.
MUTSO’nun bu ele aldığı iş elzem miydi tartışılır ama biz bu çalışmayı ve bu çalışmayı bu kadar elzem kılan çatı projesini yakinen takip edeceğiz.