Siyaset sözcüğü 14. yüzyıldan sonra kullanılmıştır. Eş anlamlısı olan politika sözcüğü ise 20. yüzyıl itibariyle yaygınlaştı. Genel ifadeyle, insanları yurttaşlık düzeyinde etkilemektir, denilebilir. Eski Yunan’daki ilk demokrasilerden beri anlam genişlemesine uğramıştır. Hükümet uygulamalarını yürütmek, bir topluluğun kontrol ve ikna edilmesi ya da herhangi bir konuda uzlaşma ve yürütme çabaları anlamına gelebilmektedir. Sözcük Antik Yunan’da kullanılsa da modern zamanlara dek dünyada bir anlam ifade etmiyordu. Mutlak monarşiler hüküm sürmekteydi. Politika denen, halkı etkileme, idare etme çalışması krallıklar altında pek görülmezdi. Yunan ve Roma devletlerinde kısmen görülmüş ardından ancak yakın çağda Avrupa’nın mutlaki monarşileri sarsıldığında ortaya çıkmıştır.

Siyaset Nedir Politika Nedir Yapmak Üretmek Tanımı Anlamı Kısaca Teori Mutlak bir kral anlayışı zamanla sarsılmıştı. Eskiden tanrı olarak görülen krallar Fransız Devrimi gibi isyan hareketleri ile dünya çapında tepki almaktaydılar. Dünya birbirinden haberdar oluyor, kültür birikimi, her ne kadar krallar istemese de, insanlara özgürlüğü salık veriyordu. Bunun üzerine insanları ikna ve kontrol çabaları doğdu. Demokrasiye doğru uzun ve acılı süreçler yaşandı. Halk iradesi yönetimde belirmeye başladığından beri politika anahtar öğe oldu. İnsanlar kendilerinin temsil edildiğini sanarak bazı kimselere güvendiler. Haklarını vekaleten politikacılara teslim ettiler.

***

Bazen politikacılar gerçekten de halkı temsil etmiştir. Ancak demokrasinin çağdaş toplumda çok yeni bir olgu olduğunu ve binlerce yıllık iktidar algısını unutmamak gerekir. Unutmamak gerekir ki “kapital” yani büyük sermaye, zenginlik, binlerce yıldır insanlara hükmetmektedir. Devlet de böyle bir hükmün aracıdır. Politika da en fazla “halkı oyalayanlar” anlamına gelmiştir. Zira siyasetçilik: bir meslek, bir rütbe ya da ele geçirilen bir pozisyondur. Halbuki halkı temsil edenlerin mevki ya da mal kaygısı olmamalıdır. Bu, insanlığı, yani kendini ilgilendiren bir meseledir. Bireyi yücelten bir siyasetçilik, temsil amacına aykırıdır. Bugünkü anlamda siyaset ancak bir paravandır. Kişilerin şahsını tatmin ettiği bir araçtır. Gerçek bir politikada devlet yönetiminde halkın temsili önemlidir. Kişilik artık orada bitmiştir. Halbuki günümüzde politikacılar isim, mevki şan, şöhret için yola çıkmaktadır.

***

Yerelde grev alacak siyasileri atama yetkisini elinde bulunduran genel merkezlerde atadıkları yöneticileri allayıp pullayıp biraz parlatıp tabanın içine gönderiyor. Pazarda malını önce satıp erkenden parayı cebine koyarak evine gitmek isteyen pazarcı mantığı ile atamalarını yapıyorlar. Son dönemde İktidar partisi AK Parti’de başlayan kongre süreci muhtemelen önceki kongrelerden farklı olmayacak gibi. Aday olacakları üçerli beşerli guruplar halinde Ankara’ya çağırıp, kendilerinin karar verdiği birini gönderip tek adayla kongreye gidilir ve delegelere şu kağıdı alıp zarfın içine koyup sandığa atıyorsunuz denir. Kendilerince MUAYYER adaylarını gönderirler. Baktılar olmuyor bir süre sonra onu alır başka MUAYYER adaylarını gönderirler. Nasıl olsa birileri gelir birileri gider ama he seferinde kazanmak isteyenler gelenle gelir ama o giderken gitmez gelenin dizinin dibinde oturur emir bekler. Onuncu köyden seslenmeye devam ediyorum, siyaseti kendi zeminine çekip Muğla’ya Muğla’yı bilen kent hafızası olan birilerinin yönetici olarak gelmesini sağlanmalı.