Amerika’da, eski parlamenterlerin, parlamento (Kongre) binasında meydana getirdikleri grup. İngilizce olan lobby kelimesi, "hol, koridor, kulis" manalarına gelir. Parlamentonun dışında olan ve yasama süreçlerini etkilemeye çalışan kişi, ya da örgütleri ifade eder. Terim, böylesi bir işi gerçekleştirmek için düzenli biçimde İstihdam edilenleri kapsadığı gibi, bir yasanın kabul edilmesi veya edilmemesi konusunda etkide bulunma gayretini gösterenleri de kapsar. Fiil olarak lobi, yasamayı etkileme gayret ve hareketlerini ifade eder. Sosyal bilimciler arasında lobi, lobici ve lobi yapmak kavramlarını kullanma hususunda genel bir fikir birliği vardır. Bir lobi, belli bir yasanın kabulü, reddi veya değiştirilmesini garanti etmeye yönelik gayretleri olan çıkar veya gruba denir.

Çiftçilik lobisi olabildiği gibi, işçi lobisi veya petrol lobisi gibi lobiler de olabilir. Lobici, böylesi bir faaliyette, tüm zamanını veya zamanının bir bölümünü vererek çalışan, ücretli veya ücretsiz kişidir. Yasama sürecini etkilemeye çalışan parti memurları, hükümetin yönetici kesiminin üyeleri, genel

bir tanımla lobici olarak değerlendirilmektedir.

***

Peki Muğla lobileri var mı? Sanırım yok. Olmadığını birçok kez yaşayarak gördük. Durum açık ve net nüfus sayısı ve ülke ekonomisine verdikleri destekte Muğla’dan çok daha büyük olan illerde hazırlanan projeler deste bulurken Muğla projeler koltuğunun altında geri dönüyor. 2015 yılında görevde bulunmasının iki yılını tamamlayan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş Muğla’nın lobisi olmamasından dert yanmış, Muğla’nın Ankara'da bir gücü bulunmadığını, bu sebeple projelerin bakanlıklarda bekletildiğini ve birkaçının da iptal edildiğini söylemişti. O dönemde Karakuş, “Muğla'da turizmi 12 aya yaymak amacıyla hazırlanan uluslararası fuar alanı projesinde son aşamaya gelindi. Projenin tüm tasarım ve altyapı çalışmaları tamamlandı. Projenin hayata geçirilmesi için gerekli izin ve prosedürler bekleniyor. Projenin ortakları olan Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi, İçişleri Bakanlığı'ndan ve Bakanlar Kurulu'ndan izin bekliyor. Fuar alanı projemiz, başta Muğla milletvekilleri olmak üzere siyasiler tarafından sahiplenilmedi ve ortada kaldı. Muğla'nın Ankara'da halen bir lobisi bulunmuyor. Muğla'nın Ankara ayağı eksik, Muğla'nın Ankara'daki gücü zayıf. Bu yüzden projelerimiz bakanlıklarda bekletiliyor” demişti.

***

21 Mayıs tarihinde yapılan AK Parti 3. Olağanüstü Genel Kurulunda AK Parti MKYK üyeliğine seçilen Karakuş’un omuzlarına yeni bir yük bindi. Yıllarca Muğla’nın lobisi olmadığı için birçok projenin bakanlıklarda beklediğini söyleyen hazırladıkları projelere destek bulamayan bir oda başkanı olarak bundan sonra sanırım ilk işi bir Muğla Lobisi oluşturmak olmalıdır. İktidar partisinin en üst kurulunda 50 kişiden biri olma şansını yakalayan Bülent Karakuş Muğla’ya hizmet etmeye önce lobi oluşturmakla başlamalı. Muğla Kızılay ve MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Bülent Karakuş, aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve TOBB Coğrafi İşaretler Komisyon Başkanı. Birde siyasetin merkezinde AK Parti MKYK üyesi. Muğla Lobisi oluşturabilmek için birçok etkili noktada bulunan Karakuş bunu başarabilmesini umut ediyorum.