14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminden yaklaşık 1,5 yıl geçmiş durumda.

Yaklaşık 1,5 yıl önce Türkiye, ekonomik krizi en derinden hissederek seçime gitmiş ve AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan bir kez daha seçimden zaferle çıkan lider olmuştu.

Kısacası, AK Parti’nin en zor döneminde bile seçim kazanması, başta Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Türkiye'de ve dünyada şok etkisi yaratmıştı.

Dolayısıyla, ekonominin dibe vurduğu 22 yıllık AK Parti iktidarının buna rağmen seçim kazanması tarihî bir başarı olarak nitelendirildi.

Yaklaşık 1,5 yıl sonra ekonomik göstergeler iktidara göre daha iyi gitse de, krizin derinleştiği bugünlerde erken seçime gidilmesini beklemek fazla iyimserlik olur.

- 1,5 yılda ne değişti?

Ayrıca, diyelim ki Recep Tayyip Erdoğan erken seçime gitse bile, 1,5 yıl önce kazandığı seçim zaferini yine kazanabileceğini kim garanti edebilir?

- Hiçbir iktidar durduk yere seçime gitmez

Yasal olarak işleyen seçim takvimine daha 3,5 yıl varken, Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomik şartlar uygun olmadan erken seçime gitmesi fazlasıyla iyimser bir beklenti olur.

-CHP de olsa böyle yapardı

Aklın yolu birdir, derler. CHP de olsa erken seçime gitmezdi diye sormak gerekmez mi? Ayrıca, erken seçimi gerektirecek ne oldu diye de sormak lazım.

-Erdoğan hafife alınacak bir lider değildir

22 yıldır iktidarda olan AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın bu kadar yıldır girdiği her seçimi kazandığını göz önünde bulundurursak, onu hafife almanın yanlış olacağını herkesin bilmesi gerekir.

-Erdoğan zaten seçim startını yerel seçim yenilgisinden sonra vermişti

Hele hele siyaset kurdu Recep Tayyip Erdoğan’ı CHP hafife alırsa, işte o zaman en büyük hatayı yapmış olur. Recep Tayyip Erdoğan, özellikle 31 Mart yerel seçimlerinde aldığı yenilgiden sonra, örneğin sıkı ekonomi politikalarını devreye sokarak aslında seçim startını vermişti. CHP’nin bunu görememesi oldukça garip.

-Erdoğan dersini yerel seçimde aldı

AK Parti lideri, 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde emekliye ve asgari ücretliye zam yapamadığı için ilk kez seçim kaybettiğinin farkındadır. İşte bu yüzden, seçimden önce ülkenin ekonomik durumu bu artış seviyesine ulaştığında erken seçime gideceği açıkken, CHP’nin erken seçim istemesi gerçekten komiktir.

- Emeklilere ve asgari ücretliye şok zam kapıda

Tabii ki, Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerinden önce yapamadığı zamları, emekli, asgari ücretli ve diğer yardım kalemlerinde beklenenin üzerinde yaparsa, seçim sonucunu tahmin etmek zor olmayacaktır. Ne zaman Türkiye emeklisine, işçisine şok zamlar yaparsa işte seçim yaklaştı demektir. Aksi halde seçim hayaldir.

Çünkü 31 Mart yerel seçimleri öncesinde bu zamları yapmadığı için bedelini ağır ödediğini hem Erdoğan hem Türkiye çok iyi biliyor. Ancak her nedense CHP bunu görmezden geliyor ya da işine öyle geliyor.

- CHP, ses getiren bir muhalefet yapmalıdır

CHP, erken seçim talep etmek yerine, AK Parti’ye karşı etkili muhalefet yaparak onu yıpratıp kamuoyunun desteğini kazanmalıdır. Bu da iyi bir siyaset mühendisliği gerektirir. Basit ve yüzeysel muhalefet yaparak AK Parti’nin elini güçlendirmemelidir. CHP aynı zamanda kendi içindeki muhalefeti de bırakıp tek bir lider etrafında toplanarak etkili bir muhalefet yapmalıdır.

Önce CHP, kendi evinin önünü temizleyip tek yürek olmalı ve iktidara hazır bir muhalefet sergilemelidir. Aksi takdirde yine seçimde hüsran yaşaması kaçınılmaz olacaktır.

Tandoğan Uysal