Muğla'da ard arda yaşanan depremler İstanbul'da yankı buldu. Muğla'da şehri yönetenlerden tık yok.
Şimdi sesler gelecek. "Eee ne yapalım? Seçimler kapıda, bu işler uzun zaman ve araştırma ister. Bugün çıkılsa yola ohoo yapılacak liste uzun nasıl toparlayalım, nereden başlayalım, dur bir 14 Mayıs geçsin karar verelim!"
Türkiye, yüzyıldır depremde can kaybediyor. "Zamanında tedbirler alınsaydı şu kadar insanımızı yitirmezdik" cümlesi sizce de çok eski değil mi? Çok fazla kullanıp yıpratmadık mı?
İlgili birimlerde çalışan dostlarımı dün aradım. Prof.Dr. Naci Görür tarafından yapılan açıklama sonrası Muğla'da herhangi bir teyakkuz durumu var mı? diye. Maalesef, herkes koltuğunda rahatmış. Bizi sarsan depremler onları rahatsız etmemiş.
Kafamda deli sorular :
1-Depremde tehlike yaratacak doğalgaz hatları nerededir? Haritası elimizde mi?
2-"Elektrik direkleri dikildiği günden beri aynı direk, ne bakımı ne değişimi yapılmadı.Orman yangınında direk nöbeti bekledik "diyen muhtarlar ve AYDEM ile görüşme sağlandı mı?
3- İletişimin kesilmesinin önüne geçmek adına internet, telefon vericileri ile ilgili keşifler söz konusu oldu mu ?
4-Sığınma yerleri olası bir depremde vatandaş gitse en az 1 ayını geçirecek temele sahip mi ? Temizlik,düzen, yeme içme ihtiyacının karşılanması organize edilmiş halde mi?
5-AFAD, UMKE, Türk Kızılayı başta olmak üzere ilgili kurumlar ,11 ilde edindiği hazırlık tecrübesini deprem riski taşıyan bölgelere iletip illerde deprem kurulu oluşturdu mu ?
6-Kamu çalışanları içerisinde AFAD Gönüllüsü sayısını arttırmak adına eğitim seminerlerine 6 Şubat 'tan bu yana hız verildi mi ? Gönüllü sayımız halen aynı mı?
7-Kan stoklarımızı yükseltmek adına bir çalışma yapıldı mı?
8- Şehrimizde konuk depremzedelere ard arda yaşanan depremler sonrası bilgilendirme ve ihtiyacı olanlar tespit edilip psikolog desteği sağlandı mı?
Bu soruların yanıtlarını içeren hazırlık ve teyakkuz bilgileri tarafıma ya da tüm medya temsilcilerine iletilirse çok sevinirim.
Kapı kapı gezip oy isterken evimizi ve kendimizi depreme nasıl hazırlayacağımız ile ilgili, hazırda vardır her halde diye düşündüğümüz, kılavuzları da halkımıza iletir mi siyasi parti temsilcilerimiz?
Ne dersiniz bir taşla iki kuş vurmuş olmaz mıyız?
Yetkili ve de etkili büyüklerim, lütfen! deprem bir daha ülkemi vurmasın! Bunun önüne ancak bilim ve tedbirle geçebiliriz.
En yakın zamanda Deprem Çalıştayı 'nda Muğla'nın tanıştığı Prof. Dr. Naci Görür ve değerli hocalarla görüşülmesi ve halkla birlikte içimizi rahatlatacak tedbirlerin alındığının haberini yapmak isterim.
Tedbirsiz tevekkül olmaz...
Haydi selametle...