Türkiye'deki ilk tespit edilen COVID-19 vakası Sağlık Bakanlığı tarafından 10 Mart 2020'de açıklandı. Ülkedeki virüse bağlı ilk ölüm ise 15 Mart 2020'de gerçekleşti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Nisan 2020'de yaptığı açıklamada Coronavirüs vakalarının tüm Türkiye'ye yayıldığını açıkladı.
İşte bu tarihten itibaren hayatımız ve psikolojimiz eskisi gibi olmadı, bir süre daha eskisi gibi olmayacak gibi görünüyor. Azı gitti çoğu kaldı diye normalleşme sürecine adım attık. Bu kadar erken olması ne kadar doğru sizlerin takdirine bırakıyorum.
Sahilde bulaşan, AVM’de bulaşmayan. Piknikte bulaşan, berberde bulaşmayan. Mecliste bulaşan, fabrikada bulaşmayan. Hafta sonu bulaşan, hafta içi bulaşmayan bir virüs ile mücadele etmek zor.
Aslında konunun özü bu.
Özünü sunsak ta, biraz açmakta yarar var.
Normalleşme süreci, yurt içinde ve yurt dışında salgının seyrine bağlı yürütülecek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı tarafından koordine edilecek. Normalleşme sürecinin hayata geçirilmesi genel kısıtlanmaların kaldırılmasıyla başlamış oldu. 65 yaş üstü ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşların dışarıya çıkması esnekleştirilirken, 27 Mayıs’ta tamamen kaldırılacağı söylendi. Ulaşım ve toplu taşıma sınırlamaları, şehirlere giriş, çıkış sınırlarının kaldırılması, berber, güzellik salonu merkezi, kuaför, AVM’ler restoranlar, kafe, pastane ve benzeri yerler Mayıs ayı içerisinde sadece genel kısıtlama adı altında yer alan maddeler.
Daha bunun “çalışma hayatı süreci” ve çok önemli olduğunu düşündüğümüz “psikososyal destekler süreci” var. Toplumun geneline destek, çocuklara destek, aile içi ilişkilere yönelik destek…
Eylül ayı geldiği zaman her şey eski düzene dönecekmiş.
COVID-19 sürecinde, 66 günde neler yaşadık? Basit bir şekilde bulaşan ve birçok insanın tedaviye sonuç vermemesi, verse bile hasar kalması gibi durumlar söz konusuyken, biz 66 günü yaşadık, atlattık, normalleşme süreci planlarımız bile hazır. Ne diyelim olumlu sonuç vermesi temennimiz.
Türkiye'de tedavi gören hasta sayısı, iyileşenlerin sayısının 24 Nisan'dan itibaren yeni vaka sayısını geçmeye başlamasıyla düşme eğilimine girdi. Tedavisi süren hastaların sayısı 24 Nisan'da 80 bin 575 iken, bu sayı 14 Mayıs itibarıyla 36 bin 712'ye kadar geriledi.
Son güncel duruma bakacak olursak, toplam vaka sayısı 144 bin 749, iyileşen hasta sayısı 104 bin 30 ve vefat eden kişi sayısı ise 4 bin 07.
Kolay bir 66 gün yaşanmadı aslında.
Normalleşme süreci de başlasa, Eylül ayına hiçbir şey kalmayacak denilse de bizler 66 günü basite indirgemeden bundan sonraki süreci ciddiye alarak korumaya ve korunmaya devam etmeliyiz. Mesela, maskesiz sokağa çıkmayalım, ayrıca maskelerimizi de sokağa atmayalım. Hatırlatayım, maske bizi koruyor, sokağı değil.
Ama unutmayalım 66 gün devam ediyor. Hava sıcaklığı Cumartesi 42, Pazar 42, Pazartesi 41 ve Salı günü 40 derece olarak seyredecek, asıl Corona savaşı şimdi başlıyor.
Normalleşmeye kapılmayalım.