Antik çağlardan bu yana pek çok uygarlığın evi olan Akdeniz, geçmişten birçok izi de günümüzde hala korumaktadır. M.Ö. 7000 yılına kadar uzanan kalıntılara rastlanan Karia Yolu, Akdeniz’in tarihi izlerinin bir rotası gibidir. Karia Yolu kendine özgü mimarisi ile çok sayıdaki kırsal mahalleden, el değmemiş koylardan, zeytin ve badem ağaçları ile dolu tepelerden ve irili ufaklı, kimisi sadece yürüyerek ulaşılabilen antik kentlerden geçmektedir. Türkiye’ nin en uzun yürüyüş rotası olan ve 850 km uzunluğa sahip Karia Yolu’ unda toplam 46 etap bulunmakta ve 5 farklı bölümden oluşmaktadır. Bozburun Yarımadası İçmeler’den başlayan Karia Yolu, yarımadada 150 kilometre dolaştıktan sonra Datça yarımadasına geçmektedir. Datça yarımadasından Gökova-Akyaka’ya, oradan Bodrum’a doğru -Gökova Körfezi’nden bir kol da Bozalan köyünden ayrılıp Milas, ardından da Beşparmak dağlarına uzanıp en son olarak Aydın’ın Karpuzlu ilçesinde sona eriyor. Hem uzunluğu hem de zorlu parkurları nedeniyle bu yol tek seferde yürünemiyor. Rota üzerinde bisiklet ve kano gibi doğa sporlarını da yapabilirsin. Karia Yolu üzerinde kamp atabileceğin pek çok nokta bulunmaktadır.
Bozburun Yarımadası: İçmeler'den başlayan parkur, Hisarönü'nde sonlanan 145 km uzunluğundaki yol, yarımadayı sahil boyunca takip etmektedir. Kalabalıktan uzak ve ulaşımın zor olması nedeniyle sakinlik seven ve keşif yapmak isteyen yürüyüşçüler için ideal bir parkurdur. Rota; geleneksel köylerden geçerken, Yunan adaları Rodos ve Symi’yi gören harika manzaralar eşliğinde ilerlemektedir. Eğer Bozburun Yarımadası’nı yürümeyi planlıyorsanız İçmeler’den yola çıkabilirsiniz.
Datça Yarımadası: Parkur; Eski Datça'dan başlayıp Knidos Antik Kenti'ne ulaşmaktadır. Knidos, Akdeniz ve Ege Denizi'nin birleştiği noktada yer alan önemli bir antik kenttir. Knidos'tan sonra rota yarımadanın üst kıyısından içeri doğru ilerler ve Akyaka'da son bulur. Eski Datça’dan başlayan etap önce güneye ve sonra batıya doğru engebeli burunları ve koyları aşıp Knidos antik kentine ve yarımadanın ucunda yer alan Deveboynu deniz fenerine ulaşmaktadır. Bu noktadan doğuya, anakaraya yol alan rota Datça Yarımadasının neredeyse hiç yerleşim görmemiş kuzey şeridini takip edip en dar kısmı olan Balıkaşıran’a ve buradan Cleopatra / Sedir adasına doğru yol alıp “Yavaş şehir” unvanına sahip Akyaka’da son bulmaktadır.
Gökova Körfezi: Eşsiz körfez manzaraları, denize girmelik ıssız koyları ve kıvrımlı yollara sahip bu bölümde diğerlerine göre daha az sayıda etap bulunmaktadır. Akyaka’dan başlayan bölüm ormanlık patikalardan Kıran dağlarına çıkar ve verimli vadi içerisinde yer alan köylere ulaşır. Yukarıdan Gökova körfezinin etkileyici manzaraları ve Datça yarımadasının dağları görülmektedir. Rotanın bir kısmı eğimi azaltmak için kıvrılarak ilerleyen eski kervan yollarından geçmektedir. Gökova Körfezi bölümünde, ister Bodrum’ dan ister Akyaka’ dan başlayarak yürümek mümkün.
İç Karia: Muhteşem körfez manzaraları, ıssız koylar ve kıvrımlı yollarının bulunduğu bölümde; diğerlerine göre daha az sayıda etap bulunmaktadır. Akyaka'dan başlayan rota, hala halı dokumacılığının aktif olarak yapıldığı Milas’ın köylerinden geçerek Karia’nın eski başkenti olan Mylasa’ya (Milas’a) ulaşmaktadır. Yemyeşil çayırlıkların ve asırlık zeytinliklerin arasından taş döşeli yollardan kıvrılarak geçip Beşparmak Dağlarının eteklerine ulaşır. Rota, Bafa Gölünün kıyılarından Beşparmak Dağlarının zirvesine çıkıp üzerinizde bir şemsiye gibi duran upuzun çam fıstığı ağaçlarının ve zeytinliklerin arasından Karia Kraliçesi Ada’nın kentine, Alinda’ya ulaşır. Antik kentin agorasının altında Karia Yolu’nun da bitiş noktası olan Karpuzlu görünür. İç Karia bölümü ulaşım için en zorlayıcı olabilecek kısım.
Muğla ve Çevresi: Akyaka'dan başlayarak eski bir kervan yolunu izleyen etap, iç kesimlere doğru ilerledikçe ormanlık yamaçlardan ve Thera antik kentinin kaya mezarlarından geçerek Muğla’ya ulaşmaktadır. Karabağlar Yaylasının Osmanlı döneminden kalma kahvehaneleri, Değirmendere Kanyonu, Muğla’nın ismini almış olduğu Mabolla antik kenti ve dar sokakları ile Eski Muğla yerleşimi eşlik etmektedir. Rota, terkedilmiş bir köy olan Meyistan’ı geçtikten sonra antik bir yol üzerinden Stratonikeia antik kentinin kalıntılarında rota son bulmaktadır.