UNESCO, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) olarak bilinmektedir. 1945 yılında Londra'da kurulmuş ve 1946 yılında yürürlüğe girmiştir. Merkezi Fransa, Paris'de bulunmaktadır.

UNESCO'nun amacı, eğitim, bilim, kültür ve iletişim alanlarında uluslararası işbirliğini teşvik etmek ve dünya barışını ve güvenliğini korumaktır. Bu amaç doğrultusunda, UNESCO, somut olmayan kültürel mirasın korunmasına, eğitimin yaygınlaşmasına, bilimsel araştırmaların teşvik edilmesine ve medya ve iletişim alanlarında uluslararası işbirliğini sağlamaya yönelik çeşitli programlar ve projeler yürütmektedir.

UNESCO, dünya genelinde kültürel çeşitliliği teşvik etmek ve farklı kültürlerin birbirine saygı göstermesini sağlamak için önemli bir platformdur. Ayrıca, UNESCO, somut olmayan kültürel miras listesini oluşturmakta ve bu listeye dâhil olan yerlerin korunmasına yönelik çalışmalar yapmaktadır.

UNESCO'nun çalışmaları, ülkeler arasında kültürel, bilimsel ve eğitim alanlarında işbirliğini teşvik etmekte ve bu işbirliği, ülkeler arasındaki barış ve anlayışın gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

Türkiye, tarih boyunca avcı toplayıcı topluluklarından tutun günümüze kadar birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Tarihin en büyük savaşlarına, fetihlerine, edebiyat ve sanat akımlarına, göçlerine tanıklık etmiştir. Bu açıdan değerlendirildiğinde Türkiye; birçok kültürel ve doğal miras alanına sahiptir. Bu miras alanları, Türkiye'nin zengin tarihine, kültürüne ve doğal güzelliklerine dair önemli izler taşımaktadır.

UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne alınan yerler, Türkiye'nin kültürel mirasının korunması ve tanıtılması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu yerler,  ulusal ve uluslararası düzeyde hem tanınmış hem de korunmuş olur.Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bölgeler, turizm açısından da büyük çekim noktalarını oluşturmaktadır. Bu bölgeler, turistlerin ilgisini çekerek, yerel ekonomiye katkı sağlamaktadır. Turistlerin bu alanları ziyaret etmesi, konaklama, yeme-içme ve diğer turizm faaliyetlerini de canlandırmaktadır.

Muğla, bulunduğu coğrafi konumu nedeni ile tarihöncesi dönemlerden itibaren kendine özgü bir yerel kültür oluşturmuştur. Geçmişten günümüze kalan maddi kültür varlıkları ve doğal güzellikleri ile ilgi çekici bir turizm merkezidir. Kendine özgü yapıları, tarihi ve bilimsel olarak önem taşıyan bazı antik kentler, Muğla ve çevresindeki tarihi ve kültürel zenginlikleri korumak ve tanıtmak amacıyla UNESCO tarafından korunma altındadır.

Dünya Miras Listesinde Bulunan Yerler

Asıl Listede Olan:

1-Fethiye, Kumluova, Xanthos- Letoon Antik Kenti / 1988

Dünya Miras Geçici Listesine Eklenen Yerler:

1-Bodrum, Bodrum Kalesi / 2016

2-Yatağan, Stratonikeia Antik Kenti / 2015

3-Köyceğiz, Kaunos Antik Kenti / 2014

4-Milas, Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı / 2012

5-Milas, Beçin Ortaçağ Kenti / 2012

6-Likya Uygarlığı Antik Kentleri (Pınara Antik Kenti- Tlos Antik Kenti) 2009

Anadolu; zengin doğal kaynakları, elverişli tarım alanları ve önemli ticaret yollarını ile eşsiz bir açık hava müzesi konumundadır.Bir vatandaş olarak bu kültür varlıklarını korumak, geçmişi anlamak ve geleceğe taşımak,toplumsal ve bireysel düzeyde hepimizin üzerine düşmektedir.