22 Mart Dünya Su Günü olarak kabul edilmiş olup, her yıl 22 Mart’ta su ve kullanımı, tasarrufu, su kaynaklarının yetersizliği, içme suyunun hijyenik ve Sağlık Bakanlığı standartlarına uygunluğu konusunda bildirimler alırız.
Konuyu öne çekmemin nedeni plastik ambalajlarda satılan sularda (şişelerin içinde) plastik kırıntılarının tesbit edilmiş olması.
Su sanitasyonu eğitimi alan herkes bilir ki, damacana suların kullanımında 3 tür risk bulunmaktadır.
-Damacana pompalarından kaynaklanan bakteri kirliliği.
-Damacana ham maddesinden kaynaklanan kimyasal kirlilik.
-Üretim sırasında oluşabilecek kirliliktir.
- Pompa kaynaklı kirliliklerin bilinçsiz olmaktan kaynaklandığı bilinmelidir.
Bu konuda tüketicinin bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi oldukça önemli bir konudur. Damacana pompalarının temizliği ya dağıtıcı firma tarafından klavuzlarla, broşürlerle eğitilmelidir.
-Damacananın ham maddesinden kaynaklanan kimyasal kirlilik tüketiciden ziyade, su ambalaj sektörüne uygulanacak yasal düzenlemeler ve denetlemelerle önlenebilir.
-Ayrıca bir diğer riskte memba sularının damacanaya dolum esnasında hijyenik olmayan koşulların yarattığı bakteriyolojik kirliliktir.
Damacana sularının tüketiciye ulaşması için geçen sürede damacanaların kapalı araçlarla, güneş görmeyecek şekilde transportuna dikkat edilmeli.
Su sanitasyonu; bir Halk Sağlığı-Çevre Sağlığı sorunu olup, sağlıklı içilebilir suya ulaşım oldukça önemlidir.
Ancak bugün evine damacana ile su isteyen herkes bilir ki, damacanalar açıkta mobiletle taşınır.
Yazın sıcağında güneş ışığına sıcağa maruz kalır.
Hatta şunu da görmek mümkündür. Restaurantlara alınan 1’er litrelik ambalajlı su bahçeli bir mekan ise paketler halinde dışarıdadır.
Mutlaka kasıtlı kötü su içirelim, insanları hasta edelim mantığı ile yapılmamıştır. Olsa olsa bilinçsiz olmaktan kaynaklanıyordur.
*** *** ***
Benim önerim 22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri çerçevesinde toplu su tüketen kurumların eğitimini faaliyet programına almaları. Bunu Halk Sağlığı Çevre Sağlığı Müdürlükleri, DSİ yöneticileri görev addetmeli.
Özellikle dünyada yaklaşık 2 milyar insan temiz içilebilir suya ulaşamıyorsa, atık ve kirli su kullananlarda insan ömrünün % 40 oranında kısaldığı tespit ediliyorsa insanlığın önünde hemen acilen çözülmesi gereken sorundur.
Muğla başta olmak üzere su tüketen insanın olduğu her yerde ambalajlanmış içme sularının transportunun şartlara uygun bir şekilde yapılması için konunun yetkililerinin hassasiyet göstermesi gerektiği 22 Mart Dünya Su Günü öncesi hatırlatılması ve uygulanması gerekir.
Hatırlarsanız sert plastikler konusunda insan sağlığı üzerinde oluşturduğu zararlar yapılan araştırma sonunda tespit edilip sert plastik bardaklar yasaklanmıştı. Ancak bugün fastfoodlarda, kafelerde, havaalanlarında halen kullanılmakta.