Genelde İnternet kullanıcılarının sık sık karşılaştığı bir hata kodudur 404 Not Found. Arama motorlarının daha önce erişebildiği ama sizin tıklama anınızda erişemediği sayfalarında çıkar. Arama motoru botu bu sayfaya girdiğinde sayfayı aktif olmayan bir sayfa olarak işaretler ve siz bu sayfaya erişmeye çalıştığınızda 404 Not Found uyarısı alırsınız.

***

Son dönemde insanlar içinde böyle hata kodlarının yapılması gerektiğine inanmaya başladım. Yıllar önce 90’lı yılların sonuna doğru başlayan teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza bir çok yeni ürün girdi. Bunların başında cep telefonları vardı. Kablo bağlantısı olmadan insanlarla iletişimi kurmanın keyfini yaşıyorduk. Eve yaklaşırken evde uyuyanları rahatsız etmeden uyanık olanı cep telefonundan arayarak kapıyı açmasını istemek gibi keyiflerle başladı teknoloji sınavımız. Şimdilerde ise kapıya gelince sadece üzerinizde bulunan kartı okutmanız yada parmak izinizi okutmanız yetiyor kapıyı açmak için.

***

Bu kadar teknoloji bilgisini paylaşmam gazetemizin teknoloji yazarı Hayri Topaloğlu’nu kızdırabilir. Muhtemelen, “Ben senin alanında yazmıyorum sen de benim alanıma girme” diyecektir. O zaman biz teknolojiyi değil de onunla birlikte yaşamımıza giren terimlerle konuşalım. Sizin hazırladığınız bir projenin iş yerinde çalışanlar tarafından fazlaca beğenilmesi ve üzerine konuşulmasına  “projem tt” oldu diyerek anlatanlar, beğendiği bir olayı “like” ettim diyerek anlatmaya devam etmesine anlam veremiyorum bu sıralar.

***

Önceki gün yazdığımım köşe yazımın gazetemizin internet sitesine yüklenmesi sonrası gazetemiz sitesini barındıran serverda oluşan arıza sonucu “404 Not Found” hatasını vermesi ve linkin sosyal medya hesaplarında paylaşıldığında da bu hatayı yazmasını yazının başlığı olarak görenler bugünkü yazının ilhamını verdi aslında. Her ne kadar teknolojinin dilini bilmesek de yarım yamalak bildiğimizle yola çıkarsak böyle hatalarla hep karşılaşıyoruz. Bunu okullarda öğretilen yabancı dil ile ben o yabancı dili öğrendim demek gibi görüyorum. Ne zaman bir turistle karşılaşır ve aslında öğrenmediğini öğrenir ya işte öyle bir şey teknoloji dilini de öğrendim demek.

***

Hayatımızda o kadar boş gereksiz hatta nefes almasının bile bizim hakkımız olan oksijeni tükettiğine inandığımız insan var ki. Bu insanların bizim hakkımız olan oksijeni soluyarak ona içeride ne yaptıklarını anlayamıyorum. Bazı insanlarda ne kadar aratsanız da bulunamayan dosya.  Bu sebepten sistem genellikle hata verir. Olası hata mesajı ise şöyle olur muhtemelen, “dusunme.exe - bileşenin konumu bulunamıyor.  beyin.dll bulunamadığından bu uygulama başlatılamadı. Uygulamanın yeniden yüklenmesi sorunu giderebilir. Arama motorlarında olduğu gibi onu aramasan da burnunun dibinde bitenlere içiden 404 Not Found demek geliyor. Zira bir çoğuna baktığımda beyin.dll bulamadı mesajını görüyorum.  Bu hatalardan kurtulmanın yolu ise basit. Google’ye beyin.dll  free  download yazıp indirdikten sonra, c:windowssystem32 klasörünün içine yapıştırınca düzelir. Umarım dll hatası vermeyen, 404 Not Found hatasıyla karşılaşmayacağımız bir çok yerel yöneticimiz olurda Muğla makus talihini yener temennisinde bulunmaktan başka bir şey gelmiyor elimden.