Bodrum’da siyasi gerginliğe yol açan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın portresiyle ilgili tartışma, yönetmelik çerçevesinde açıklığa kavuştu.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın portresinin, kurucu lider Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte asılması yönetmeliğe uygun bulunduğu ortaya çıktı.
Boşu boşuna siyasi gerginlik yaşandı
Bodrum’daki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinde Türk bayrağının yanında Mustafa Kemal Atatürk ve Recep Tayyip Erdoğan’ın portrelerinin bulunması, CHP Bodrum İlçe Başkanı Tuna Işın ve CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş’in tepkisine neden olmuştu.
Bu durum AK Parti Bodrum İlçe Başkanı Yaşar Yıldız’ın karşı tepkisiyle siyasi bir gerilime dönüştü. Gerginlik, belediyenin önünde düzenlenen halk konserine de yansımış ve tansiyonun artmasına neden olmuştu.
Yönetmeliği Kaymakamlara Valiler genelge olarak yolluyor
Süreyya Öneş ve Tuna Işın, geçen yılki 100. yıl kutlamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın portresinin yer almadığını belirterek bu sene portre eklenmesini “Cumhuriyet’in ruhuna aykırı” olarak değerlendirse de, geçen yıl da Cumhurbaşkanının portresinin Atatürk portresi ile birlikte asıldığı ve bunun protokol kurallarına uygun olduğu ortaya çıktı.
Yönetmeliğe uygunluk böylelikle teyit edilmiş oldu.
Yönetmelikler üzerine yapılan araştırmada, Bakanlık tarafından hazırlanam ve Valiliklerin uygulama esaslarını Kaymakamlıklar aracılığıyla törenlerde uygulandığı ve Bodrum Kaymakamlığı tarafından düzenlenen törenin yönetmeliğe uygun olduğu sonucu ortaya çıktı. Dolayısıyla CHP İlçe Başkanı Tuna Işın’ın eleştirisinin yönetmelik açısından yersiz olduğu belirtildi.
Protokole Aykırı Selamlama
Bununla birlikte, CHP Bodrum İlçe Başkanı Tuna Işın’ın eleştirdiği törenle ilgili bir protokol ihlali tespit edildi. Yönetmeliğe göre, halkı selamlayanlar yalnızca mülki amir (ilçede kaymakam), belediye başkanı ve garnizon komutanı olur ve bu üçlü halkı selamlar. Ancak törende CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici’nin Kaymakam Mustafa Çit ve Garnizon Komutanı Albay Ayhan Ulutaş ve Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’nin yanında yer alarak halkı selamlaması, bu kurallara aykırı bir durum oluşturdu. Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit’in bu duruma sessiz kalması bir görev ihmali olarak değerlendirilmektedir.
Muğla Ortaca’daki Tören İhlali
Öte yandan, Muğla’nın Ortaca ilçesindeki kutlamalarda ise, Valiliğin tüm Kaymakamlara gönderdiği genelgeye göre, Hükümet Konağı ve Tören alanına Türk bayrağı, sağında ve solunda Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resimlerinin asılmasını öngörmektedir.
Ancak Ortaca Ksymakamlığı genelgeye uygun hareket etmediği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resimlerini Hükümet binasına ve tören alanına asmadığı, ancak kortejin sonunda
Öğrencilere açtırdığı görülmüştür. Muğla Valiliği genelgeye aykırı hareket eden Ortaca Kaymakamı hakkında idari soruşturma başlatmıştır.
Resmi kabul esası
Resmi kabullerin de nasıl yapılacağı yönetmelikte çok açık belirtilmiştir.
Resmi kabulde İl’de Vali, ilçelerde Kaymakam tek başına tebrikleri kabul eder. Yanlarında Milletvekili veya Belediye Başkanı bulunmaz.
Nitekim Mupladaki Cumhuriyet resepsiyonuna katılan protokole mensup bir dostum bana şunu aktardı.
Muğla Valisi İdris Akbıyık kabulde tebrikleri tek başına kabul etti. Bir ara bir milletvekili yanında durdu. Vali kulağına eğilip bir şey söyledi ve milletvekili hemen ordan ayrıldı.
Ancak Muğla nın bazı ilçelerdeki kabullerde yönetmeliğe aykırı kabul yapıldı. Kaymakamın yanında Belediye Başkanı durarak yönetmeliğe uygun davranılmadı.
Türkiye’de Resmi Tören Protokolü
Türkiye Cumhuriyeti resmi tören protokolü, devlet hiyerarşisini korumak amacıyla titizlikle uygulanır. Protokol, halkı selamlamada yalnızca mülki amir, belediye başkanı ve garnizon komutanının selamlayabileceğini belirler. Ayrıca konuşma sırası, Cumhurbaşkanı veya temsilcisinden başlayarak mülki amir, Milletvekili, belediye başkanı ve diğer yetkililer şeklindedir. Protokol ihlalleri Dış İşleri ve İçişleri Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Protokol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanır.
Tandoğan Uysal