“Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak planlar ile inşa edilecek resmi ve özel bütün yapıları kapsayan, 3194 sayılı İmar Kanununun amacı, yerleşme yerleri ile bu yerlerdeki yapılaşmaların; plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun oluşmasını sağlamaktır.
İmar Kanunun amacının gerçekleşmesini sağlayacak en önemli yaptırımlar Kanunun 32. ve 42. maddelerinde yer almıştır. Kanunun 32. maddesinde ruhsatsız ve ruhsat eklerine aykırı olarak başlanan yapılar hakkında yapılacak işlemler, 42. maddesinde de ceza hükümleri düzenlenmiştir.” Şimdi durduk yere nereden çıktı bu diyeceksiniz ama sorunlar o kadar ayyuka çıktı ki birilerinin bunu gündeme taşımasının zamanı geldi. Ne zaman Üniversite eğitimi almak için Muğla’ya gelen öğrencilerle sohbet etsem ilk yakınışları yüksek ev kiraları ve ev sahiplerinin öğrenciyi bir fabrika gibi görerek onlardan alacağı kira ile daha fazla gayrimenkul yatırımı yapan insanlar olarak tarif ediyorlar.
***
Üniversitenin gelişmesiyle birlikte onun hızına yetişemeyen Kötekli ilk başlarda köy görünümü ile öğrencilerin barınma sorunlarına çare üretmek için farklı yöntemler bulmuştu. Yıllarca öğrencilere hayvan damalarından düzeltme evleri kayra verenler yapılan yeni imar uygulamaları ve binalarla kira gelirleri ile geçimlerini sürdürmeye başladı. Kendi arazisi kendi binası buna söyleyecek sözümüz yok. Ancak bu binalardan elde edilen gelirleri katlamak için kalorifer dairelerinde, çatı aralarında yeni 1+1 evler oluşturarak ki buralar tamamen plan ve proje dışı olarak yapılıyor. Kiraya verilen bu kaçak alanlardan elde edilen gelirin bir beyanı yok zaten kaçak olduğu için orada yaşayanların can ve sağlık güvenliği de düşünülmeden yapılan alanlara birde fahiş kiralar isteyerek haksız kazanç elde ediyorlar.
***
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 4. maddesinde yer alan tanıma göre “İmar mevzuatına aykırı yapı”, muhtarlıktan izin alınmadan yapılan yapılar, ruhsatsız, ruhsat ve eklerine, fen ve sağlık kurallarına aykırı olan, kat nizamı taban alanı, komşu mesafeleri, ön cephe hattı bina derinliği ve benzeri konulardaki mevzuat hükümlerine uygun olmayan yapılar ile komşu parsele, yola, kamu hizmet ve tesisleri için ayrılmış alanlara tecavüz eden veya inşaat yasağı olan yerlere inşa edilen yapılar olarak tanımlanmıştır. 3290 sayılı Kanun ile Bazı Maddeleri Değiştirilen ve Bazı Maddeler Eklenen 2981 sayılı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 4. maddesindeki tanıma göre “İmar mevzuatına aykırı yapı”, ruhsatsız yapılar, ruhsat ve eklerine fen ve sağlık kurallarına, kat nizamına, taban alanına, komşu mesafelerine, imar yoluna, ön cephe hattına, bina derinliğine, imar planı bölgeleme esaslarına aykırı olan, komşu parsele veya imar planlarında yol, yeşil alan, otopark gibi kamu hizmet ve tesisleri için ayrılmış alanlara tecavüz eden, kesin inşaat yasağı olan yerlere inşa edilen yapılar olarak tanımlanmıştır.
***
Şildi bu binaların kontrolünü yapmakla yükümlü olan ve sorunları bildikleri halde bir türlü imar konusunda özellikle kötekliye ihtimam tanıyan Menteşe Belediyesi’nin ne zaman harekete geçeceğini merak ediyorum. Kendiside bir mühendis olan Menteşe Belediye Başkanım Bahattin Gümüş’ün üniversite yıllarında yaşadığı günleri hatırlayarak üniversite öğrencilerinin sesini duyacağına inancım var. Sadece öğrencilerle konser alanında yada Avrupa şampiyonası maçlarında değil onların sorunlarında da onların yanında olacağını biliyorum.