İlk önce bir hayal oarak başladı üniversite senetosu kararı aldı, ardından YÖK ve Bakanlar Kurulu kararı ile Muğla Tıp faküğltesine kavuştu. Her tıp fakültesi gibi bizimde bir hastaneye ihtiyacımız vardı Sağlık Bakanlığı ile Üniversite arasında protokol yapıldı devlet hastanesi bir anda Araştırma hastanesi oldu. Gel zaman git zaman hastane ihtiyacı büyünce üniversite hastanesi için çalışmalar başladı. Yer tespiti için yerel yönetim STK’lar ve kamu kurumları epeyce bir süre görüştü sonuçta yer bulundu ve hastane inşaatı başladı. İnşaat devam ederken dört bir gözle inşaatın bitişi beklendi. İnşaat bitti hastane açıldı. Hastanenin kantini yada eksiklerinden bahsetmeyecem. Zira göç yolda düzülür.

***

Hastanede görev yapacak yardımcı personele ek alımlar yapılkdı. Yardımcı personel işini yaparken ardı sıra gelen telefonlar, iletiler ile kafam iyice karıştı. Bir iletide; “Yeni işe alımlar hangi kriterlere göre yapıldı. Ortada o kadar büyük bir şayia dolaşıyor ki bir kaç yıldır çalışanlar işten çıkarılma tedirginliği yaşıyor. Siyaseten yakınları olanlar yada abi dayı ilişkileri ile bir takım işe alımların yapılacağı fısıltıları yayılıyor. Hatta el altından rüşvetin döndüğü şeklinde bir takım muhabbetler başladı. İşten atılma veya alınma endişesi olanlar, neye zorlanıyor. bir nüfuz ticaretimi yapılıyor, bir yerlere bağışla finansal yarar mı sağlanıyor? bir merkez tarafından mı koordine ediliyor şeklinde fısıltının üstünde somut dedikodular başladı. Bu gelişmelerin en somut yansıması ise mevcut çalışanların 25 ve 26 ekim de topluca rapor almalarıdır. Bu raporları toplu almak ile işine devam edebilmek hesabı mı var? Rapor süresinde eleman ihtiyacı var diyerek, nüfuz ve siyasi güç kullanarak birilerine iş yaratma kurgusu mu var? İlginç ve inanılmaz olan ise Rapor alanların Hastanede çalışmaya devam etmesi, çalışanın hakları İş ve işçi güvenliği açısından tamamen yasa dışıdır. Bir skandaldır. Raporlu personelin çalışmaya gelmesi tabiki skandaldır ama va acaba bu zorunluluk hangi amir tarafından yönetiliyor göz yumuluyor.İş kaybı korkusu mobbinge mi çevrildi? Tüm isim ve Rapor alış tarihlerini bildiğimiz bu insanlar fiilen işlerinin başında? Neden?”

***

Gelen ileti üzrerine olayları yerinde görmek için yeni açılan hastananen kapısından içeriye ilk kez girdim. Gerçekten muazzam bir hastane olmuş. Bir köşede sıra bekleyen hasta gibi oturup etrafı gözlemledim. Yardımcı personellerden sorumlu olduklarını sonradan öğrendiğim kişilerin yardımcı personellere karşı tavrını kendi gözlerimle görme şansım oldu. Biraz daha araştırabilmek için birkaç yardımcı personelle konuşma şansım oldu. Yönetimin ve kendilerinden sorumlu personellerin mobing uyguladığını sürekli yerlerini değiştirerek iş veriminin düşmesini sağlayarak iş akitlerinin fesh edilmesi için ortam hazırlamaya çalışdıklarını anlattılar.

***

Benim hastaneden ayrılmamın ardından telefonla gelen şikayetler daha da artmaya başladı. Bu işin sorumlusu kimdir bu mobing ne için yapılıyor bunun sonunda kimler bu işlerden karlı çıkacak, hedeflenen nedir bilmiyorum ama durum içler acısı. Evine götüreceği ekmek için çalışmaya gidenlerin çalışırken iş yerinde onur larının ayaklar altına alınması hiç hoş değil.