16 Nisan tarihinde gerçekleştirilen referandumun ardından AK Parti Menteşe Mayıs ayı İlçe Danışma Meclisi önceki gün öğretmen evinde gerçekleştirildi. Salona girişe Perşembe olmasının da avantajı ile bırakın oturacak yeri ayakta durmak için bile yer bulacağımı umut etmiyordum.girince gözlerime inanamadım. Salon tüm haliyle hazırlanmış divan yerini almış danışma meclisini açıyordu. Salona alıcı bir gözle baktım 100 ile 120 arasında partili vardı. İnanamadım oturduğum yerden göz ucu ile salonu saydım. Yanılmamıştım çıkan sayı tahminim gibiydi. Divan başkanlığını yapan İl Teşkilat Başkanı Şadi Pirci giriş konuşmasının ardından Menteşe İlçe Başkanı Erdoğan Ünal’ı konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti.
***
Buraya kadar her şey normal. Başkan Erdoğan kürsüye gelerek öncelikle referandum sürecinde çalışanları kutlayarak teşekkür etti. Alınan sonucun kendileri adına başarılı bulduklarını da örneklerle açıkladı. Verdiği örnekleri ve seçim sonuçlarını görerek acaba ben yanlış mı biliyorum demekten kendimi alamadım. İlçe Başkanı Ünal’ın “oylarımızı arttırdık” cümlesinden sonra bu konuşma benim için daha da ilginç hale geldi. Verdiği örneklerde köylerde alınan sonuçları anlatırken zafer kazanan bir komutan edasıyla önündeki metni okumaya devam eden Ünal’ın konuşmaları önceden hazırlandığı belli bir gurup tarafından alkışlarla kesilerek devam etti. Hatta önündeki metinde belli ki alkışlanacak kısımlarda belirli aralıklar ve işaretler bırakılmış olacak ki birini atlayan alkış ekibi ile göz göze gelen Başkan Ünal boşlukta kalan kısmı doldurabilmek için epeyce çırpındı. En çok referandumda çıkan “evet” oylarının tamamını baz alarak yaptığı konuşmada tüm evet oylarının AK Parti’nin oyları gibi lanse etmesi konuşma metni hazırlanırken başkan acaba çay içmedi mi yoksa şekeri mi yükseldi diye düşündüm.
***
Ben İlçe Başkanı Ünal’ın konuşmasına anlam vermeye çalışırken İl Başkanı Kadem Mete Kürsüye çıktı. Mete konuşmasında referandum sürecinden, 21 mayısta yapılan olağan üstü kongreden bahsettikten sonra belki de tarihinin en büyük gafını yaptı. 16 Nisan referandumunda alınan oyun AK Parti’nin Muğla’da aldığı en yüksek oy olduğunu söylemesi ile emin olun kendimi tutamadım. AK Parti İl ve İlçe başkanlarının matematik bilgileri ile yakın tarih bilgileri karşısında kendimi cahil hissettim. 2004 yılında yapılan yerel seçimlere Marmaris ilçesinin girememesine rağmen il genelinde alınan yüzde 31,93 2010 yılı referandumunda yüzde 31,09 2014 cumhurbaşkanlığı seçiminde ise yüzde 32,26 oy oranlarının son referandumda alınan 30,70 oy oranının yüksek olduğunu söylemesi ilginç geldi. Kaldı ki bu referandumda evet cephesinde AK Parti tek başına değildi. MHP ve AK Parti evet cephesinde iken çıkan sonuç her iki partinin de Muğla’da başarısız olduğunun göstergesidir. AK Parti Genel Merkezi tarafından yapılan değerlendirmelere göre Muğla’da alınan evet oylarının yüzde 5,3’ü MHP’ye ait. Yani basit bir dört işlemle 30,7-5,3=25,4. AK Parti’nin 16 nisan’da yapılan referandumda Muğla’da aldığı oy 24,4. Bunu başarı olarak görenlerin hangi pencereden baktıklarını merak ediyorum. Merhum başbakan Necmettin Erbakan’ın dediği gibi, “Haydi Oradan”