Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük lider Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı. Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş yolculuğun başlangıcıdır. Samsun’a ayak basışının taşıdığı önemi bugün daha iyi anlamaktayız.
Evet, tam 100 yıl öncesi19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarihtir 19 Mayıs...
Herkes lider olabilir, bir ülkeyi yönetebilir ama kimse Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olamaz.
Yarın 19 Mayıs. 100 yıl önce Atatürk’ün işgal ordularına karşı direnişinin ve Samsun’a çıkışının bayramıdır 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı…
*** *** ***
Ve ben eski 19 Mayıs kutlamalarını özledim…
Bir ay önceden başlayan provaları…
Bayram günü okuldan bando takımıyla çıkıp stadyuma gittiğimiz günleri…
Şiirler eşliğinde resmigeçit törenlerini…
Fener alaylarını…
Elden ele dolaşan meşaleleri…
O coşkuyu özledim…
O gün tatil olmazdı mesela. Zaten tatil mi diye sorulmazdı bile …
7 den 70 e herkes stadyuma giderdi. Sabahın erken saatlerinde evden çıkılırdı. Amaç stadyumda en güzel yerden bayramı izlemekti.
Ben inanıyorum ki; Önümüzdeki yıllarda, geçmişteki gibi özgün ve özgür kutlamalar yapılacaktır. Yine stadyumlar dolup taşacaktır.
Ve yine, İzmir Marş’ımızı boğazımız yırtılırcasına, andımızı yasaklar olmadan okuyacağız.
*** *** ***
Atatürk’ün şu sözleri bizim için bir rehber olmalıdır:“Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir” demiştir. Atatürk’ü anlamak, yaşadıklarını ve fikirlerini bilmekle mümkündür. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında yaşanan zorlukları her zaman göz önünde tutarak, 19 Mayısları Atatürk’ün emanetine daima sahip çıkmalıyız.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında yaşanan zorlukları her zaman göz önünde tutarak, 19 Mayısları, Atatürk’ün emanetine daima sahip çıkarak ve Milli Mücadele ruhuyla kutlamalıyız.