Devlet kurumlarının kadrolarının yetersiz olduğu durumlarda yapılması gereken hizmetlerde yardımcı personel açığını kapatmak için uygulanan bir sistem taşeron. Taşeron, büyük bir işi yapmayı üstlenen bir üstenciden iş alan, işin herhangi bir bölümünü onun hesabına yapan ikinci, küçük üstenci. Olarak geçiyor. Genelde büyük işi devlet kurumları yaparken bu görevlerine yardımcı olacak temizlik, araç kullanımı ve benzeri yardımcı işleri de özel şirketler aracılığı ile taşeron işçiler yapıyor. Taşeron işçiler kadro beklemeye devam ediyor. Hemen her seçim döneminde gündeme gelen taşeron konusu aslında Türkiye'de uygulamanın istismar edilmesinden doğan bir sorun olarak dikkat çekiyor. Bu konuda işçiler bir an önce çözüm üretilmesini beklese de, konu hakkında henüz somut bir adım atılmış değil. Son dönemde bakanlardan konu hakkında yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son açıklama ise konunun yıl sonunda Meclis'e geleceği yönünde oldu.

***

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerle ilgili açıklamalarda bulundu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda taşeron konusuna soruları yanıtlayan Ağbal, bundan sonra da kamuda farklı noktalarda hizmet alımı yöntemiyle ihalelerin devam edebileceğini belirtti. Mevcut hizmet alımı kapsamında çalışan personelle ilgili bir düzenlemenin yakın zamanda yapılacağını dile getiren Ağbal, "Bundan sonra sınırlı da olsa bu uygulama devam ettiğinde buna ilişkin yetki alıyoruz." dedi. Onlarca kamu kurumunun, yüzlerce taşra teşkilatının ayrı ayrı ihaleler yaptığını belirten Ağbal, burada kaynak kullanımında etkin olmayan işler yapıldığını ifade etti.

***

Meclis Genel Kurulu'nda Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülürken milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, taşeron işçilerin merakla beklediği kadro konusunda önemli açıklama yaptı. Özlü, taşeron işçilerle ilgili kadro konusuna ilişkin soruya, "Bu konuda bir çalışma yaptı hükümetimiz. İki alternatif gündemde, Bakanlar Kurulu'na sunum yapıldı, bunlardan birisine karar vereceğiz" yanıtını verdi. Ancak Bakan Özlü, bu alternatiflerin ne olduğuna ilişkin bilgi vermedi.

***

Devlet kurumlarının taşeron firmalar için neredeyse her yıl ihalelerini yeniliyor. 2018 yılı alınacak hizmetler içinde ihale ayları başladı. Aralık ayı sonuna kadar bir çok kurum bu ihalelerini yapacak. birkaç kurumun ihalelerinin açıklanmasının ardından teknik şartnamelere bir göz gezdirdim. Sanırım bir tek ihaleyi verecekleri kurumun ismini yazmamışlar. Sıradan bir temizlik işinde istenen araçlara bakıyorsunuz gerçekten gerekli araçlar ancak bu araçların en fazla üç yaşında olması ve ihaleye giren şirketin araçların sahibi olması şartı eklenmiş. Kanunda niteliği olan işlerde kurumlar bunu talip edebilir diyor da temizlik niteliği olan bir iş mi diye merak etmeye başladım. Bu şartlarda Muğla il genelinde bulunan yirmiyi aşkın firmanın hiç biri o ihaleye giremez. Rekabet ortamının oluşması ise pek kolay olmayacak ve zarar eden yine kamu olacak. Adrese teslim ihaleleri hangi kurum yaparsa yapsın takipte olacağım tüyü bitmemiş yetimlerin haklarını kimse birilerine peşkeş çekemesin diye.