Bu başlığı görünce nerden çıktı diyen olacağı gibi, güzel tam da zamanında yazılmış diyen de olacaktır.
Elbette siyaset topluma hizmet üretmek, toplumun ekonomik, sosyal bakımından refah seviyesini yükseltmek, toplumun mal ve can güvenliğini korumak-kollamak için vardır, bunlarda başarılı olduğu sürece varlığını sürdürebilir.
Siyaset kurumu bu hizmetlerini topluma anlatmak, hizmetlerinin devamlılığını sağlamak için siyasi partiler görev başında olurlar.
Ancak öyle alanlar vardır ki, siyasetin özellikle de yereldeki siyaset yapanların her hizmet alanına girmesi hükümetlerin uygulamak istedikleri hizmet politikalarına engel olmakta.
Sağlık hizmetlerinde, eğitim hizmetlerinde uygulamaya konulan öylesine güzel projeler var.
Lütfen bu benim adamım ona kıyak, bu benim adamım değil, hatta benim adamım dışında birinin yanında yer aldı diye mobing uygulamayınız.
Bütün bu yapılanlar çalışma barışını bozuyor, çalışanlar arasında kin ve nefret tohumlarının yeşermesine zemin hazırlıyor.
Politika yapanlar doğrunun, ortak aklın yanında olmadıkça yeni hizmetlerin üretilmesine, yeni yapılacak çalışmalara ve toplumda kabul görmesinin önüne kalın bir set çekiyorsunuz demektir.
Yerelde politika yapanlar kurumlardan ellerini çekerlerse ancak liyakat yerine getirilmiş, ortak akıl önplana çıkmış olacaktır.
Bazı kurumlarda yaşanan sorunlar (ki bunlar da toplumu doğrudan ilgilendiren alanlar) yerelde görev yapan politikacıların müdahalesi sonucu ortaya çıkmakta.
Gelin Muğla’da güzel işlere imza atmanın mutluluğunu hem sizler, hem toplum birlikte yaşasın.
MEB’in Meslek Liseleri için başlattığı birçok proje var.
Bu projelerin hayata geçirilmesi için, liyakat sahibi yöneticiler, yine liyakat sahibi öğretmenlerce mümkün olacaktır.
Bu projenin basında benim adamım olsun derseniz ve o adamınız liyakat sahibi de değilse hem bakanlığın icraatlarına engel olmuş olursunuz, hem de çalışma barışını bozar hizmetin önüne engel çıkartırsınız, sektör çalışanlarının motivasyonunu bozarsınız.
Örnek bir MEB projesinden bahsetmek isterim. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında başlatılmak üzere hazırlanmış bir proje “Meslek Lisesi Öğrencileri Ailelerimizle Buluşuyor Projesi”.
Projenin Amacı; Öğretmenleriyle birlikte tesbit edilen belirli sayıdaki ihtiyaç sahibi yoksul ve muhtaç durumdaki ailelerin hayatlarını kolaylaştırıcı, yardımların onları mutlu edecek maddi-manevi dokunuşların toplum hizmeti kapsamında belirli bir plan ve proje dahilinde yerel imkanlarla yapılmasıdır.
Tabi bu proje ile; Öğrencilerde kazandırılmak istenen hedefler, toplumda birlik beraberlik duygularının geliştirilmesi, okulun tanıtılması, öğretmen ve öğrencilerin toplumla bütünleştirilmesi amaçlanmakta.
Ayrıca Muğla İl Milli Eğitim Müdürünün başlatmış olduğu ERBAB Projesi var. Sanırım bu eğitim öğretim yılında hayata geçecektir. Detaylar konusunda bilgi sahibi olamadık. Ancak Meslek Liselerine yönelik bir proje. Sayın Müdürün daha önce Sakarya’da uygulamaya koyduğu bu projenin hayata geçirilmesi Muğla Mesleki öğretim açısından önem arzediyor.
Bu ve buna benzer proje hazırlayan meslek liseleri sayısının artması. Meslek Liselerinde özellikle sağlık-turizm-ticaret alanında dil bilen (özellikle de sektörel alanda sağlıkta son derece önemli sağlık turizmi yeni gelişen bir çalışma alanı olduğu için dil bilen sağlık çalışanına ihtiyaç var. Türkiye’de bazı Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin sağlık hizmetleri bölümleri tesbit edilip yabancı dil dersi ağırlıklı işlenmeli, mezun olduğunda alanı ile ilgili rahatlıkla hasta bakım hizmeti sunabilmeli.
Yine Meslek Liselerinin Ticaret Odaları, Esnaf Odaları, Sanayilerle-Üniversitelerle işbirliği halinde entegre çalışmasi ve liyakata uygun çalışanların olması/atanması ile mümkün.
Yoksa aynı istasyonda bekliyor olursunuz.