Menteşe Kent Konseyi tarafından, üniversite öğrencilerinin sorunlarına yönelik çözüm önerileri geliştirmek amacıyla düzenlenen “Öğrenciler Konuşuyor, Kent Dinliyor” forumunun sonuç bildirgesi yayımlandı.

MKK Yürütme Kurulu Üyesi Nuran Aldan ve Engelliler Meclis Başkanı Prof.Dr.Baki Umut Tuğay’ın kolaylaştırıcılığını yaptığı forum Kent Konseyi Başkanı Dr.Vehip Keskin’in açılış konuşması ile başlamış, ardından 2 saat boyunca üniversite öğrencilerinin dile getirdiği sorunlar, kent konseyi tarafından  not alınmıştı.  Her fakülteden ve her topluluktan öğrencilerin temsil ettikleri gruplar adına bulunması sonucu üniversite öğrencilerinin tamamının kendini ifade edebildiği bir ortamın doğması Türkiye’de bir ilk olan forum açısından başarılı oldu.

 

Üniversite öğrencilerinin genel sorunlarını dile getirdikleri forumda, en çok gündeme gelen sorunlar genel olarak şu şekilde;  Barınma, yüksek kiralar, Ulaşım, Üst Yapı, Kötekli, Kafeler, Esnaf,  MSKÜ fiziki koşulları (kütüphane, çalışma alanları, sosyal ve spor alanları, derslikler, araç eksikliği, yollar vb.) , Yemek-Yemekhane, Spor ve Sosyal Alanlar (Belediye Alanlarında), sigortasız çalışma-öğrenci çalışma koşulları, KYK Yurt, Yüksekokul-İkinci Öğretim, Alt Yapı koşulları (kanalizasyon), Öğrenci Topluluklarının mali durumu, Hayvan Barınağı ile ilgili konular.

 

Kent konseyi yapılan formunda dile getirilen sorunlara çözüm önerisi sundu. Kent konseyi tarafından sunulan öneri şu şekilde;

Barınma Sorunu

Devletin asli görevi, başta öğrenciler olmak üzere, vatandaşların, eğitim, sağlık, barınma gibi temel insani ihtiyaçlarını karşılamaktır. Yeterli devlet yurdu olmadığından, öğrenciler ya tarikat yurtlarına ya da sağlıksız, güvenlik problemi olan ve de fahiş fiyatlı apart veya evlere mecbur bırakılmakta, hatta ekonomik koşulları nedeniyle kalacak yer bulamayan öğrenciler kayıt sildirmek ya da dondurmak zorunda kalmaktadır. Bu nedenle bu konuda öncelikli görev merkezi hükümete düşmektedir, mevcutta süren yurt inşaatları bir an önce güvenli bir şekilde bitirilip hizmete sokulmalı, isteyen tüm üniversite öğrencilerini barındıracak sayıda güvenli, sosyal alanlara sahip yeni devlet yurtları inşa edilmelidir.

Yeterli devlet yurtları inşa edilene kadar geçecek sürede, merkezi ve yerel yönetim, üniversite ile de işbirliği yaparak, öğrencilerin konakladığı özel yurtları, apartları, evleri denetleyecek önlemleri almalı, fahiş kira ücretlerine yönelik kısıtlayıcı tedbirler tartışılmalıdır.

MSKÜ'de  “tacizci hoca” üniversiteden atıldı! MSKÜ'de “tacizci hoca” üniversiteden atıldı!

 

Ulaşım

 Muğla’da yaşayan öğrencilerin ikinci en önemli sorunu olarak ulaşım sorunu öne çıkmaktadır. Bu konuda öğrencilerin öncelikli yakınması, ulaşım ücretlerinin yüksekliğidir.

Ulaşım ücretlerinin yüksek olması, öğrencilerin ekonomik koşullarını zorlaştırmakta, hareketlerini kısıtlamakta, kentle bağlarının zayıflamasına neden olmaktadır. Bunun yanında, toplu ulaşımın ucuz olmaması, öğrencileri otostop çekmeye yönlendirmekte, ciddi güvenlik sorunlarına neden olmaktadır. Bu konuda öncelikli görev Muğla Büyükşehir belediyesine, daha sonra da merkezi hükümete düşmektedir. Ulaşım ücretlerinin yüksekliği ülkedeki genel pahalılık ile ilişkilidir, Menteşe Kent Konseyi’nin 9 Temmuz 2019’da gerçekleştirdiği ulaşım forumunda şoför esnafı ve MBB yetkililerinin de değindiği üzere, akaryakıttan alınan başta ÖTV olmak üzere vergilerin yüksekliği maliyetlerin yükselmesine ve sonuçta yüksek fiyatlara neden olmaktadır. Bu nedenle, toplu taşıma esnafının vergi yükü azaltılmalı; denizcilere tanınan muafiyet toplu taşıma esnafına da tanınmalı ve toplu taşıma esnafının kullandığı yakıttan alınan ÖTV kaldırılmalıdır. Ucuz ve kaliteli toplu ulaşım olmazsa olmaz temel bir haktır. Bu amaçla; başta Menteşe merkez-Kötekli olmak üzere teknik olarak uygun lokasyonlar arası raylı sistem çalışmaları başlatılmalıdır. Aylık sabit ücretli abonman kartı uygulamasına (eski adıyla paso uygulaması) bir an önce geçilmelidir

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fiziki Koşulları

Üniversite içinde 24 saat hizmet veren, yeterli kapasitede bir kütüphane bulunmalıdır.

Öğrenci topluluklarına üniversite bütçesinden yeterli kaynak aktarılmalı, çalışmaları için kolaylaştırıcı olunmalı, özellikle tiyatro-sinema gibi sanatsal faaliyetlerde sansür olarak nitelendirilebilecek kısıtlama ve engellemelerden kaçınılmalıdır. Öğrencilerin eksiklik ihtiyaçları karşılanmalıdır.

Yemekhane ücretleri, koşullar ölçüsünde kaliteden taviz verilmeden gözden geçirilmeli, yemeklerin içeriği ve yeterli ölçüde pişirilmediğine dair yakınmalar dikkate alınarak düzeltilmelidir.

Üniversite içinde yapılan yeni yapılarda, katılımcı demokrasi gereği öğrenci ve öğretim üyelerinin görüşü alınmalı ve bu doğrultuda şekillenmelidir. İhtiyaç sahibi öğrencilere yarı zamanlı çalışma imkanı sağlanarak ekonomik sıkıntılarının azalmasına ve emek sömürüsünün önlenmesine katkıda bulunulmalıdır.

 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN DÜŞÜK ÜCRETLİ VE SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILMASI

Öğrencilerin yoğun olarak yakındıkları konulardan biri, saatlik 1-2 lira ücretle, günde 10 saat civarı, aylık 500-600 liraya, sigortasız ve iş güvenliği önlemlerine dikkat edilmeden çalışmak zorunda kaldıklarıdır. Bu konuya dair, Valilik, kaymakamlık, SGK müdürlüğü gibi ilgili kamu kurumları ve yerel yönetimler en kısa sürede bir araya gelerek sorunun çözümüne dair işbirliği yaparak adım atmalıdır. İhtiyaç sahibi tüm öğrencilere kamu bütçesinden burs olanakları sağlanmalıdır.

 

Alt Yapı Ve Üst Yapı Ve Diğer Sorunları

Özellikle Yeniköy ve Kötekli’de belediyealanlarında yolların durumu gözden geçirilmeli ve bozuk olan yollar düzeltilmelidir.Yollarda ve sokaklarda yeterli ışıklandırma-aydınlatma sağlanmalıdır.

Doğalgaz bağlantı sürelerinin uzunluğu bir diğer yakınma konusudur. Öğrenci evlerindeki uzun bağlantı süreleri mümkün olan en kısa süreye indirilmelidir. Doğalgaz bağlantı ücretlerinde öğrencilere taksitlendirme olanağı sağlanmalıdır. Üniversitemiz öğrencilerinin sorunlarını ve taleplerini, kent ve üniversite yöneticilerine aktaracağı, düzenli aralıklarla toplanan bir mekanizma kurulmalıdır, bu konuda Menteşe Kent Konseyi gerekli adımları atacaktır.

Menteşe Kent Konseyi; “Menteşe Kent Konseyi, insan olarak hak ettikleri değeri gördükleri bir ortamda var olmak isteyen üniversitemiz öğrencisi hemşehrilerimizin taleplerinin tamamının çözümünün mümkün olduğuna inanmaktadır. Dile getirilen sorunların çözümü için merkezi ve yerel yönetimin kamu kaynaklarını halkın temel yaşamsal ihtiyaçlarına yönlendirmesi yeterli olacaktır. Aynı zamanda sorunların hızlı ve kolay bir şekilde çözülmesi için kurumlar arası işbirliği de şarttır. Menteşe Kent Konseyi, partiler ve kurumlar üstü yapısıyla kurumlar arasında koordinasyonu sağlamak için üzerine düşen her görevi yapmaya hazırdır.”

Editör: Gazete Muğla