Özbekistan’da doğduktan sonra babasının annesi ile birlikte kaderine terk ettiği 7 yaşındaki işitme ve konuşma engelli Öksüz Mubina Khoshimbetova’ya İstanbul’da yapılan başarılı bir operasyonla “Biyonik İşitme Cihazı” takılmıştı.
Muğla'nın Marmaris ilçesinde, işitme ve konuşma engelli olduğunun öğrenildiği gün babası tarafından terk edilen Özbekistan uyruklu 7 yaşındaki çocuğa İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde yapılan başarılı bir ameliyatla “Biyonik İşitme Cihazı” takılmıştı.
7 yaşındaki Mubina’ya iç ünitenin takılmasından 1 ay sonra işitme cihazının dış ünitesi de İstanbul’da takıldı ve “Biyonik İşitme Cihazı”  doktorlar tarafından çalıştırıldı.  , Mubina’nın yapılan testlerde artık işitmeye başladığı ortaya çıktı.
İşitme engelli Mubina’nın kendisine söylenenleri işittiği anlara, tedavi sürecini yakından takip eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyal Politikalar Başkanı Dr. Betül Sayan Kaya’da şahitlik etti.  Mubina’nın duymaya başladığı anlarda Kaya’nın duygulandığı görüldü.
AK Parti Muğla İl Başkanlığı Sosyal Politikalar Başkanı Psikolog Tuğçe Kandemir, Mubina’ya test sürecinde doktoların bazı sorular yönelttiğine işaret ederek, “Mubina kendisine söylenenlerin tamamını yaptı ve artık işitmeye başladığını gösterdi. 7 yaşındaki Mubina’nın tedavi sürecini ilk günden beri takip eden AK Parti Genel Başkan Yardımcımız ve Sosyal Politikalar Başkanımız Dr. Betül Sayan Kaya’da o anlarda bizi yalnız bırakmadı. Kendine çok teşekkür ediyoruz. Pazartesi günü itibariyle Mubina’nın rehabilitasyon süreci başlayacak. Ayrıca, bu sürede sosyal yaşama alışması açısından Marmaris’te Özel Oyun Anaokulu’nda eğitime başlayacak. Bizlerde sürecin takipçisi olacağız” dedi.
Özbekistan’da doğduktan sonra babasının annesi ile birlikte kaderine terk ettiği 7 yaşındaki işitme ve konuşma engelli Öksüz Mubina Khoshimbetov’nın ise doktorlar işitme testi yaparken duygusallaştığı görüldü. Mubina’nın oyuncaklarını da İstanbul’a yanında götürdüğü öğrenildi.

Whatsapp Image 2024 10 11 At 14.02.28 (1)
BABASI İŞİTME ENGELLİ OLDUĞUNU ÖĞRENİNCE TERK ETMİŞTİ
Özbekistan’da 2017’de dünyaya gelen Mubina Khoshimbetova, ilk hastane kontrolünde işitme engelli olduğunun belirlenmesi üzerine babası tarafından terk edilmişti. Mubina, 3 yaşında annesi ve teyzesi ile Marmaris’e tatile geldi. Annesi Mubiba’yı teyzesi ve onun arkadaşı Bayram Yeter’e bırakıp Özbekistan’a geri döndü. Bu süreçten sonra ise Mubina’nın bakımını Taksi şoförü olduğu öğrenilen Yeter gönüllü olarak üstlenmişti.
Aynı zamanda konuşma engelli olan Mubina’nın tedavisi için taksi şoförü Bayram Yeter, kendi imkanları yettiğince girişimde bulundu ancak biyonik işitme cihazının yüksek maliyeti nedeniyle tedavi küçük kızı ettiremedi. Yeter’in, maddi yetersizlikler nedeniyle yaptıramadığı ameliyat, Marmaris’te yaşayan AK Parti Muğla İl Başkanlığı Sosyal Politikalar Başkanı Psikolog Tuğçe Kandemir’in devreye girmesiyle gerçekleşmişti.
Kandemir  ve AK Parti Muğla  İl Başkanı Gültekin Akça, konuyu AK Parti’nin Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Betül Sayan Kaya ile paylaşmıştı.
Kaya’nın ilgili Bakanlıklar düzeyindeki gerekli girişimlerin ardından 7 yaşındaki  Mubina, İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde tedavi altına alınmış. Burada Hastane Koordinatör Başhekimi Prof.Dr. Özgür Yiğit tarafından 3.5 saat süren ameliyat ile Mubina’ya “Koklear implant biyobik kulağın” iç ünitesi takıldı ve hastanedeki 5 günlük tedavinin ardından taburcu edilmişti.

MUSKİ açıkladı: Saatlerce su kesintisi olacak! MUSKİ açıkladı: Saatlerce su kesintisi olacak!

Whatsapp Image 2024 10 11 At 14.02.29

Muhabir: KENAN GÜRBÜZ