Belli dönemlerde artan ilaç sorununa ilişkin 32. Bölge Muğla Eczacı Odası Yönetim Kurulu adına Başkan Ecz. Saim Korkmaz yaptığı açıklamada, “Her yıl yaşanan ve sürekli hale gelen bu krizin muhattabı olmaktan bıktık artık. Biz hastalarımıza ilaç vermek ve onların sağlıklarına kavuşmasını istiyoruz” dedi.

“SAĞLIK SİSTEMİMİZİN ÖNEMLİ BİR SORUNU HALİNE GELDİ”

İlaçların temininde yaşanan sıkıntıların ciddi aksamalar yarattığını kaydeden Başkan Korkmaz, “Ülkemizde belli dönemlerde artan hatta maalesef artık rutin hale gelen ‘ilaç yokları sorunu’ sağlık sistemimizin önemli bir sorunu haline gelmiştir. İlaçların temininde yaşanan sıkıntılar, hastalarımızın tedavi süreçlerini olumsuz etkilemekte ve sağlık hizmetlerine erişimde ciddi aksamalar yaratmaktadır. Bu durum, özellikle kronik hastalığı olan bireyler ve acil tedavi gerektiren hastalar için büyük bir risk taşımaktadır.

Muğla TEK Koleji Rusya’da Türkiye’yi temsil edecek Muğla TEK Koleji Rusya’da Türkiye’yi temsil edecek

Yaşadığımız ilaç yokluğunun nedenleri arasında döviz kurlarındaki dalgalanmalar, ilaç fiyatlandırma politikaları gibi faktörler öne çıkmaktadır. Ama şunu net olarak ve yüksek sesle ifade etmek istiyoruz. Bu sorunun sebebi asla biz değiliz, Asla eczacılar değildir” diye konuştu.

“BAKANLIK İLAÇ FİYAT KARARNAMESİNİ İVEDİ ŞEKİLDE GÜNCELLENMELİDİR”

İlgili kurumların ilaç yokluklarını önlemek için acil ve radikal önlemler alması gerektiğini dile getiren Başkan Korkmaz, “Bir an önce yerli üretimin artırılması, ilaç fiyatlandırma sisteminin gözden geçirilmesi ve yenilenmesi ile ilgili adımlar atılmalıdır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı İlaç Fiyat Kararnamesi ivedi şekilde güncellenmelidir.

Hastalarımızın ve biz eczacılar başta olmak üzere sağlık profesyonellerinin yaşadığı bu soruna kamuoyunun da gerekli duyarlılığı göstermesi elzemdir. İlaç yokluğu sorunu, sadece sağlık alanında değil, toplumun genel sağlığı ve refahı açısından da kritik bir meseledir. Bu nedenle, tüm paydaşları iş birliği içinde hareket etmeye ve bu soruna çözüm bulmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: BERİTAN YÜCEL