Nobel ödülü alan Orhan Pamuk ve Aziz Sancar'dan sonra Türkiye'den Nobel alan 3. isim Daron Acemoğlu oldu. Nobel Ekonomi Ödülü alan Daron Acemoğlu, bu ödülü Simon Johnson ve James A. Robinson ile paylaşacak. 

İsveç Merkez Bankası Riksbank ekonomi ödülü iktisatçılar Daron Acemoglu, Simon Johnson ve James A Robinson’a verildi. Bu ödülle, ülkeler arasındaki refah farkını anlamaya yönelik çalışmalarından dolayı ödüllendirildiler.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2024 yılı Alfred Nobel anısına verilen Sveriges Riksbank Ekonomi Bilimleri Ödülü’nü üç kişiye birden verme kararı aldı. 

Bu yılın ödül sahipleri – Daron Acemoglu, Simon Johnson ve James A Robinson – çalışmalarında bir ülkenin refahı için toplumsal kurumların önemini göstermişlerdi. 

Whatsapp Image 2024 10 14 At 17.15.19

Üçlünün araştırdığı sorulardan biri, neden fakir ülkelerin zenginleştiği halde yine de diğer zengin ülkelerle arayı kapatamadığıdır. Gerekçede, “Hukukun güvencesinin olmadığı ve halkı sömüren kurumların bulunduğu toplumlarda, büyüme veya olumlu değişim gerçekleşmez. Onların araştırması, bu durumun nedenini anlamamıza da yardımcı oluyor” ifadelerine yer veriliyor.

“Gerçekten büyük bir şok”

Daron Acemoglu, ödül açıklandığında Atina’dan video bağlantısıyla katıldı.
–“Bu inanılmaz bir haber ve gerçekten büyük bir şok” dedi. Acemoglu.
Üç ödül sahibinin de ABD’deki üniversitelerde görev yaptığı belirtiliyor. Acemoglu ve Johnson, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) profesör, Robinson ise Chicago Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapıyor. 11 milyon kronluk ödül, üç kişi arasında eşit olarak paylaşılacak.

Nobel ödülü alan Türkler arasında Acemoğlu, Orhan Pamuk ve Aziz Sancar'dan sonra Türkiye'den Nobel alan 3. isim oldu. Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson'a verildi

Tandoğan Uysal