Muğla’nın Menteşe ilçesinde restorasyon çalışmalarının ardından hizmete açılan Koca Mustafa Efendi Kütüphanesi’nde bulunan tarihi el yazması kitapların güvenlik ve eserlerin aslına uygun saklanması gibi gerekçelerle Süleymaniye Kütüphanesi, Konya Koyunoğlu Kütüphanesi ve Muğla İl Müftülüğü kütüphanesi aracılığıyla Diyanet İşleri Merkez Kütüphanesine teslim edilmesinin ardından Muğla’ya bir daha geri gönderilmediği öğrenildi.

Beritan Yücel

Muğla’nın Menteşe ilçesinde faaliyet gösteren Koca Mustafa Efendi Kütüphanesi’nde bulunan tarihi el yazması kitaplar, güvenlik ve eserlerin aslına uygun saklanması gerekçeleriyle gönderildiği Süleymaniye Kütüphanesi, Konya Koyunoğlu Kütüphanesi ve Ankara’dan geri gönderilmedi.

Daha önce Koca Mustafa Efendi Kütüphanesi’nde bulunan ve daha sonra tarihî kütüphaneden alınarak Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Süleymaniye ve Konya Koyuncuoğlu kütüphanelerinde sergilenmeye gönderilen yaklaşık bin el yazması kitabın, bir daha geri dönmediğine dikkat çeken Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz, şunları söyledi:

“Kitaplar 1975 yılında Süleymaniye, Koyunoğlu ve Muğla İl Müftülüğü kütüphanesine verilmiş. İçlerinde el yazmaları ve eski yazılı matbu kitaplar varmış. Ben Süleymaniye kütüphanesindeki kitapları depodan çıkarttırıp kataloglarının yapılmasını ve okuyucuya sunulmasını sağladım. Koyunoğlu Kütüphanesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı merkez Kütüphanesindekilerin akıbetinden haberimiz yok.”

MSKÜ öğrencinin notunu yükselten personeli konuşuyor MSKÜ öğrencinin notunu yükselten personeli konuşuyor

“BİN 200 CİVARINDA ESER OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUZ”

Gönderilen kitapların çoğunun el yazması kitap olduğunu belirten Prof. Dr. Namık Açıkgöz, “Koca Mustafa Efendi Kütüphanesi’ne ait kitapların temel özelliği eski yazılı ve birçoğunun da el yazısı olması durumudur. Yani Koca Mustafa Efendi Kütüphanesi el yazması eserler olmasıyla bilinir. Bin 200 civarında eser olduğunu tahmin ediyoruz. Orada zamanla kütüphane olarak kullanılırken daha sonra yeni yazılı ve matbu kitaplarına konulduğunu anlıyoruz. Nitekim vaktiyle Müftülükte olan Koca Mustafa Efendi kitaplarına baktığımızda el yazması, matbular ve yeni harfli matbular vardı fakat bu kitapların vaktiyle elden çıkarılıp 1975 yılında Koyunoğlu Kütüphanesi’ne ve İstanbul’da Süleymaniye Kütüphanesi’ne bir kısmı da Müftülüğü verilmiş. Vilayetten gönderildiğine dair belgenin fotokopisi var elimde” dedi.

“GERİ GETİRİLMESİ İÇİNDE GAYRET SARFEDİLMEDİ”

Kültürel bir varlık olan el yazması kitaplara uygun ortamın sağlanamaması nedeniyle geri dönmediğini dile getiren Prof. Dr. Namık Açıkgöz, “Süleymaniye ve Koyunoğlu Kütüphanesi’ne gönderilen eserlerin hiç olmazsa CD’lerini alalım. CD’leri de burada tutalım dedim. Çünkü kitapların korunabilmesi için bazı şartların uygun olması gerekir. Başta nem olmak üzere. Eğer yapamıyorsak üniversite kütüphanesinde uygun bir ortak sağlayarak kitapları buraya geri getirelim dedim ama maalesef uygun ortam sağlanamadı. Geri getirilmesi içinde zaten gayret sarf edilmedi” dedi.

KOCA MUSTAFA EFENDİ KÜTÜPHANESİ KİTAPLARI PİYASADA

Muğla’da Koca Mustafa Efendi Kütüphanesine ait kitapların sahaflarda bulunması vatandaşların “Bu kitaplar nasıl piyasaya düştü?” şeklinde tepkilerine neden oldu.

Prof. Dr. Namık Açıkgöz, Koca Mustafa Efendi Kütüphanesine ait kitapların sahaflara nasıl gittiğini ve bu eserlerin aslında korunması gerektiğini dile getirdi. Prof. Dr. Namık Açıkgöz, “Eğer piyasada bulunan bir kitap ise sahaflara verilmesinde sakınca görülmemiş olabilir fakat bence sakıncası vardır çünkü o kitaplar birer hatıradır. Muğla için önemli bir kurum olan Koca Mustafa Efendi Kütüphanesi’nin kitabının piyasaya düşmesi hoş karşılanamaz. Her ne kadar matbu olan bir kitap olsa da üzerindeki Koca Mustafa Efendi Kütüphanesi mühründen dolayı korunması faydalı olurdu” dedi.

Editör: Gazete Muğla