Muğla’da İthalat ve İhracat Dengesi TUİK Denizli Bölge Müdürlüğü tarafından 2018 Şubat ayı Dış Ticaret İstatistikleri geçtiğimiz hafta yayınlandı.
Bu verilere göre ihracat % 5.7, İthalat % 22.4 arttı.
Bu veriler bize Şubat ayında ihracattan elde edilen gelirin 33.884 bin dolar, ithalattan elde edilen gelirin ise 11 milyon 35 bin dolar olarak gerçekleştiğini gösteriyor.
Muğla, Türkiye genelinde en fazla ihracatın yapıldığı iller sıralamasında 26.sırada olurken, ithalatta 35.sırada yer alır durumda.
Muğla’dan en fazla ihracat yapılan ülke olan Yunanistan’a 3 milyon 901 bin dolarlık ihracat yapılmış.
İhracat yaptığımız 2.sıradaki ülke 3 milyon 560 bin dolarla Almanya, daha sonra sırada 3 milyon 301 bin dolarlık ihracatla Hollanda geliyor.
Daha önceki yıllarda Rusya’ya tarım ürünlerinde özellikle domates, limon, portakal da ciddi satışlarımız vardı.
Hatta Ortaca’da toptancı hali, Fethiye’deki toptancı halleri, Köyceğiz Merpez’den portakal-limon ihracatı için bölge narenciye bahçeleri ve seraları harıl harıl çalışır üretirlerdi.
Ama son Şubat ayı verilerinde tarım ürünlerini göremiyoruz.
Bu konuda Tarım İl Müdürlüğü’nün, Ticaret Müdürlüğü’nün analiz raporu hazırlayıp, neden-sonuç ilişkisini kamu oyuna özellikle çiftçi ile paylaşması gerekiyor.
*** *** ***
Verilere göre ithalatta da artış görülmekte olup, en fazla ithalat yaptığımız ülke Norveç oldu. 3 milyon 513 bin dolarlık bir ithalat hacmi var. Sırasıyla ABD 2 milyon dolar, 852 bin dolar Fransa yer alıyor.
*** *** ***
En fazla ihracatı yapılan fasıl balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar oldu.
Muğla bilindiği üzere balık çiftlikleri konusunda 1995’lerden itibaren gerek Muğla, gerek Türkiye ekonomisine büyük katkısı olan sektör.
100’lerce balık çiftliği sayabiliriz. Bodrum-Milas ve Marmaris’te ağırlıklı olarak yerleşke oluşturmuşlar.
Hatta o dönemde turizmi engelleyecek endişesi yaşayan otel işletmecileri ile balık üreticileri karşı karşıya gelmişlerdi.
Ancak doğru iş yapılıyorsa görüyoruz ki birbirine köstek değil, bu işletmeler hatta birbirinin tamamlayıcısı.
En çok ihracatı yapılan diğer fasıl taş, alçı, kireç ve çimento sektörleri oldu.
*** *** ***
İthalatı en fazla yapılan fasıl gemiler ve suda yüzen taşıt ve araçlar. (3 milyon 114 bin dolar ithalat ile)
Bu fasılı Hayvansal ve bitkisel sıvı katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumlar, hayvanlar için hazırlanmış kaba yemler.
Evet burada ihracatta önemli yere sahip olan başta Kılıç Deniz Ürünleri olmak üzere, madencilikte önemli yer tutan mermer işletmecilikleri, makine sanayinde özellikle çöp konteynerleri üreterek yurt dışına pazarlayan EKİP Gruba Muğla adına teşekkür etmek durumundayız.
*** *** ***
Bu durumda kaybolan firmalara yada sektöre ne oldu sorusuna cevap aramalıyız.
Arıcılık sektörü neden ihracatta gerilerde?
Bu konuda gerek MAYBİR (Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği) ile Tarım İl Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arıcılık Yüksek Okulu Akademisyenleri analiz rapor hazırlayıp kamu oyuna ve özellikle arıcılıkla uğraşan çiftçiye bilgi vermeli.
Arıcılıkla uğraşan, geçimini sağlayan çiftçi sayımız binlerle ifade edilirken, bal üreticilerinin sorunları göz ardı edilemez.
Yine seracılıkla ilgili domates yetiştiren seracılarımızın Ortaca-Fethiye’de 5 bin sera olduğunu biliyorum.
Bu konuda ihracatta ismi geçenlerin arasında yoklar.
Yine Tarım İl Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Ziraat Odalarının önemli çalışmaları yapması gereken alanlar.