Muğla Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurulan kimya tesisinde Coronavirüsle mücadele kapsamında dezenfektan ve kolonya üretilmeye başlandı. Kurulan kimya tesisinde kazan başına bir saatte bir ton malzeme üretilecek. İl Milli Eğitim Müdürü Töre, ilerleyen zamanlarda sıvı sabun da üretileceğini söyledi.

Sinem Karakaya

Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Coronavirüs tedbirleri kapsamında Muğla Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurulan kimya tesisinde Coronavirüsle mücadele kapsamında dezenfektan ve kolonya üretilmeye başlandı. İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Tören’nin ilk üretimi başlatmasıyla birlikte yüzey dezenfektan, el dezenfektanı ve kolonya üretilecek.

Muğla’ya kazandırılan bir fabrika olduğunu söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre; “Okulumuzda bulunan bu alan depo gibi bir yerdi.  Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürümüz ve görevli öğretmenlerimizle birlikte bu alanı yarattık. Burada kurduğumuz sistem Türkiye’deki en iyi sistemlerden biri. Kazan başına bir saatte bir ton malzeme üretilecek. 4 kazan var yani 4 ton ürün aynı anda üretilebiliyor. Kovid-19 salgını için en uygun en hijyenik ürünleri üretmeye başlayacağız. İlerleyen zamanlarda sıvı sabun da üretmeye başlayacağız. Muğla’ya yetecek bir tesisimiz artık mevcut” dedi.

Okul Müdür Yardımcısı Kimya Öğretmeni Alper Aslan; “Burada alkol bazlı el dezenfektanı ve kolonya üretiyoruz. Diğer kazanımızda ise çamaşır suyu diye bahsettiğimiz sodyum hipoklorit üretimi yapıyoruz. Baktariyel anlamda en etkili dezenfektandır. Yüzde beşlik sodyum hipoklorit çözeltisi hazırlıyoruz. Bunu alacak kişiler belirli oranda seyreltip her tarafa uygulanabilir. Eğer doğrudan uygulanırsa yaklaşık bir dakika içerisinde virüs, bakteri vs. hepsini temizliyor. Sulandırılıp uygulanırsa yeni de en geç 5 dakikada etkili olur. Kazanlarımız bir saatte bir ton malzeme üretiyor.

Muğla’da dezenfektan ve kolonya üretilmeye başlandı

MSKÜ'de  “tacizci hoca” üniversiteden atıldı! MSKÜ'de “tacizci hoca” üniversiteden atıldı!

Kimya Bölümü Başkanı Gülsüm Demirel ise; “Bilindiği üzere Kovid-19 ile mücadele kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğümüzce bu kurumu açtık. Bu süreçte güzel bir hizmet vereceğiz. Çamaşır suyu, kolonya ve el dezenfektanı gibi ürünler üreteceğiz. İlerleyen zamanlarda sabunu da ekleyeceğiz. Bu süreçte elimizden gelen hizmeti vereceğiz” dedi.

Öte yandan siperlik maske üretimini de denetleyen İl Milli Eğitim Müdürü Töre, ihtiyaç halinde siperlik maskelerin dağıtılacağını söyledi.

Editör: Gazete Muğla