Muğla genelinde Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi sayısı yaklaşık 50 adet. Bu okulların mezunlarının üniversite sınavlarında başarı oranları bilinmiyor. Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü böyle bir çalışma yapıyor mu, yapıyorsa kamuoyu ile paylaşması gerekmez mi? Soruları hemen akla gelenler.
Ancak yapılıyorsa ve kamuoyu ile paylaşılmıyorsa bu işin bir başka vahim yani.
Neyse ki milli eğitim bakanlığı çalışmalar konusunda Türkiye geneli mesleki liseler ile ilgili çalışmalarını kamuoyu ile paylaşıyor da bilgi sahibi oluyoruz.
MEB verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 7 bin Mesleki Teknik Anadolu Lisesi mevcut. Gelişmiş ülkelerde ortaöğretimde ki toplam öğrenci sayısına oranı yüzde 65 olurken, Türkiye’de mesleki teknik Anadolu liselerinde okuyan öğrenci oranı %35’lerde.
Yine MEB verilerine göre 2017 de mesleki eğitim veren liselerde kurulan döner sermaye işletmeleri yaklaşık 266 milyon TL gelir elde etti.
Öğrencilere bu gelirin yaklaşık 15 milyon TL’si öğrenci hakkı olarak ödendiği dikkat çekiyor.
Bu okullarda masa, sıra, sandalye imalatından, konaklama hizmetlerine, bayrak, karne, perde, kolonya yapımından bilgisayar tamiratı gibi geniş yelpazede üretim yapılmakta.
Peki Muğla Meslek Liseleri bu işin neresinde.
Meslek liselerinde kaç öğrenci okuyor, döner sermayesi olan işletmeler hangi ürünler üretiyor ve bunlardan gelir elde ediyor.
Bunu bilmek isteriz.
Tek tek meslek liseleri bölümleri branşları ele alınacak olursa kız meslek liselerinin kuaförlük, çocuk gelişimleri, bilgisayar, tasarım, iletişim, turizm meslek liselerinin aşçılık, servis hizmetleri, resepsiyon.
Endüstri meslek liselerinin ağaç işleri, torna tesfiye, motor, elektrik-elektronik bölümleri ne üretiyor?
Gelirlerinin ne olduğunu bir yana bırakacak olursak Muğla Milli Eğitim; Meslek Liseleri konusunda önemli bir atılım ve önemli çalışmalar yapamaz mı.
Mesela;
Bir meslek lisesi yapılacak AR-GE çalışmaları sonucunda;
Ağaç işlerinde yada elektronikte önemli buluşa imza atamazlar mı?
Bu rüya değil gerçekten önemli bir okadar da gerçek bir beklenti demek isterim.