Dünya tarihinde, aynı gün içerisinde ve aynı fay hattı üzerinde iki büyük depreme ilk defa Kahramanmaraş’ta yaşadık.

40 binden fazla canımız gitti. Yüzbinlerce yaralımız var. Can kayıplarının artmaması en büyük duamız.

Rabbim vefat edenlere, din, dil, ırk, cinsiyet, mezhep, görüş ayırt etmeksizin cennetine dahil etsin. Mekanları cennet olsun. Geride kalan milyonlarca acılı yakınlarına sabır ve metanet versin..

Ateş düştüğü yeri yakıyor. Onların acısını asla orada yaşayanlar kadar bilemeyiz. Lakin dertleri de acıları da hepimizin kalbinde. Hissetmek de mühim..

Depremin ilk anından itibaren devletimiz tüm kurumları ile bölgeye intikal etti. Hiç vakit kaybetmeden ilk iş olarak enkaz altında bir nefes derdine düştü. Bu çok mühim bir şeydir. Akabinde ülkemizin dört bir yanından hiçbir ayrım gözetmeden, belediyelerimiz başta olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşları koştular. Gece gündüz demeden, dur durak bilmeden..

Koştular..

Elbette yıkılan binalarda sorumluluğu olanlar hakkında gereken yapılacaktır. Devletimiz kimsenin yaptığını yanına bırakmayacaktır. Hiçbir şart ve şekilde örtbas, kayırma, hafife alma olmayacaktır. Bunu biliyoruz. Sorumsuz sorumlulara tahammül edecek durumumuz kalmadı zira. En ağır cezaları almaları bile Elbette giden canları getirmese de, bundan sonra hiç kimsenin en ufak bir ihmale dahi geçit vermemesi adına caydırıcı olacaktır. Milletimizin özellikle depremde yıkılan binalarda sorumluluğu olanlardan sormasını istediği hesap budur.

Öyle ki, zor günlerde dost da düşman da kendini belli eder derler ya, bizde de öyle oldu, olmaya devam ediyor.

Dost, Kara Günde Belli Olur deriz ya...

Deprem haberini alır almaz ilk önce Can Azerbaycan kimsenin gel demesini beklemeden uçaklar dolusu kurtarma ekiplerini yola çıkardı.

Tüm Azerbaycan’da, Başbakanlık tarafından organize edilen yardım kampanyaları başlatıldı. Onlarca uçak dolusu malzeme anında gönderildi.

Katar Devleti ilk andan itibaren kurtarma ekiplerini sevk etti. İkinci gün Katar Emiri 20 bin konteyner ev sevkiyatı için emir verdi. Ardından şahsi servetinden ilk etapta 16 milyon $ yardım yaptı. Katarda Özel Deprem Fonu oluşturuldu. Türkiye'ye taziye için ilk gelen de yine Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad El Śani oldu. Katarda şu ana kadar 67 milyon $ lık yardım toplandı.

Pakistan İslam Cumhuriyeti, ekiplerini anında bölgeye intikal ettirdi. İkinci gün Pakistan Bakanlar Kurulu üyeleri maaşlarını bağışladı. Akabinde tüm parlamenterler de bağışladı.

Libya Devleti ilk günden itibaren kurum, kuruluşları ile yanımızda oldu. Ulusal kampanya başlatıldı. Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe taziye için Ülkemize geldi.

Depremi haber alır almaz Malezya Silahlı Kuvvetler Kurtarma timleri, sivil kuruluşlar ile birlikte deprem bölgesine intikal etti. Malezya Başbakanı Enver İbrahim Ülkemize taziye için gelen ikinci kişi oldu.

Yunanistan da bu kara günümüzde dost elini uzatan ülkelerden biri oldu. Dışişleri bakanı Dendias deprem bölgesine geldi.

Bosna Hersek Dışişleri bakanı Konakiç deprem bölgesini karış karış gezdi. Bosna Hersek tam 244 kişilik arama kurtarma ekibi ile ilk andan itibaren yanımızda olan ülkelerin başında geldi.

Arnavutluk.

Özel öneme sahip ülkelerden biri Arnavutluk. İlk andan itibaren bölgede olmasının yanında, 1 milyon€ ile ülkemize belki az, ama eşine az rastlanır bir dayanışma örneği gösterdi. Başbakan Edi Rama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ilk arayan liderlerden biriydi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan hem kurtarma timleri hem de maddi destek veren ülkeler oldu. Şeyh Zayed'in emri ile ilk etapta 60 milyon $yardım açıklandı. Buna ilave olarak Şeyh Zayed'in Annesi Fatıma Binti Mübarek kişisel servetinden 13.6 milyon $ bağış yaptığını açıkladı.

Umman Sultanı Heysem Bin Tarık, ülke genelinde yardım kampanyaları başlattı. Keza Bahreyn, Yemen,Cezayir,Libya,Fas,Moritanya,Sudan,Somali,Cibuti,Haşimi Ürdün Krallığında da Devlet emri ile kampanyalar başlatıldı

Arnavutluk,

Bangladeş,

Kosova,

Kuzey Makedonya,

KKTC deprem dolayısı ile Milli Yas ilan ettiler.

Kazakistan,

Kırgızistan,

Özbekistan,

Tacikistan,

Moğolistan ilk yardıma koşan ülkeler oldu.

Rusya ilk andan itibaren her türlü yardıma hazır olduğunu açıklayan ülke oldu.

Savaşın ortasındaki Ukrayna bile kara günümüzde Ülkemize yardıma koşan ülkelerden oldu.

Bugüne kadar "yanınızdayız, dayanışma içindeyiz" gibi sözler dışında arama kurtarma ekiplerinden başka yardım taahhüdünde bulunan Tem Avrupa ülkesi 1.2 trilyon $ lık milli gelire sahip Almanya oldu.

Yapmak istediği bağışı da 1 milyon € olarak açıkladı. Bu yardımın toplam milli geliri sadece 15.2 milyar $ olan Arnavutluk ile aynı olmasını takdirlerinize sunmak isterim. Avrupa Birliğinden yapılan son açıklamada ise birliğe bağlı 27 ülkenin toplam 3.1 MİLYON € yardım yapacağını açıklaması oldu.

Güney Kore'den Afganistan'a,

Brunei'den Bangladeş'e,

Venezuela'dan Kolombiya'ya,

Senegal'den Sudan'a,

Moğolistan'dan Malezya'ya,

Kosova'dan Arnavutluk'a..

Bu deprem acılarının yanında kara gün dostlarını da bize gösterdi.

Kadim topraklar üzerinde kurulu bu kadim milletin yanında duran, sevinci kadar acısını da paylaşan, uzak yakın her nerede çarpan bir kalp varsa.

Hepsine minnettarız.

Vesselam.