21 Nisan itibariyle erken seçim kararı alındıktan sonra, 26 Nisan’da saat 17.00’ye kadar devlet memuru olanların, STK’larda görevli olanların istifaları için son gün ve son saatti.
27 Nisan’da aday adaylığı süreci başladı.
21 Mayıs saat 17.00’de siyasi partilerin aday listeleri YSK’ya teslim edildi.
Liste savaşları başladı,listeler basına sızdıktan sonra ilk 3-5 saat yaygara koptu.
Sakin kafayla düşündüğün zaman şunu görmek mümkün.
Siyasi partilerin genel başkanları, merkez teşkilatları;
CHP’de; 1.sıra il başkanı, 2.sıra Milas İlçe Başkanı, 3.sıra Köyceğiz eski Belediye Başkanı Salih Erbay’ın oğlu 4.sıra, sendikacı Kerim Cangir (Tıp Doktoru) aynı zamanda eski ilçe başkanlarından sevilen bir isim, 6.sırada Bodrum İlçe Başkan Yardımcısı Avukat bayan aday.7.sıra Marmaris’te avukat. Çeşitli illerde hakimlik görevinde bulunmuş.
Buradan bakınca CHP’de sakar üstüne ağırlık verilmiş, sakar altı il başkanı ve Köyceğiz adayı Burak Erbay’a kalmış, sorumluluk büyük.
Sakaraltı yerel yöneticileri Belediye Başkanları, teşkilat yönetimleri ile iyi bir işbirliği gerekli. Bir başka bakışla İYİ Parti Fethiye'den listeye 2 aday almış.
Ayrıca şunu da düşünmeden edemiyorum.
CHP sanki sakar altını Fethiye’yi özellikle İYİ Parti’ye bırakmış gibi görüyorum.
AK Parti; Aday adaylığı sürecinde 54 aday adaylığı başvurusu aldı. Temayül yoklaması yaptı, komisyonlarda mülakatlar sonucu son şeklini açıkladı.
Karşımıza çıkan listede;
1.sıra Milas Güllük eski Belediye Başkanı, yıllarca siyasetin içinde olan bir isim.
2.sıra kadın ismi görüyoruz. Evet seçilebilir sırada Muğla’dan gösterilen tek tadın. Eski kadın kolları başkanı, Medya Tanıtım Genel Başkan Yardımcısı. Emektar bir siyasetçi. 3.sıra Muhittin Kayabaş. Ziraat Mühendisi. AK Parti’de 2 dönem belediye meclis üyeliği, ilçe yönetim kurulu üyeliği yaptı.
4.sıra Tıp doktoru. Bornova Devlet Hastanesi Başhekimliğinden istifa etti ve aday oldu. Milas Devlet Hastanesinde görev yaptı.
5.sıra yine bir sağlık hizmeti uygulayıcı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü mezunu. Coşku Özel Eğitim Kurumları kurucu ve yöneticisi.
6.sıra Bodrum’da genç bir siyasetçi kardeşimiz. Avukat. İlçe başkan yardımcısı.
İYİ Parti’de durum; Yeni kurulan bir parti olarak, kurucular kurulunda görev alan siyasetçilerin öne çıktığını görüyoruz.
Muğla’da 1.sırada eski MHP Milletvekili kurucular kurulunda görev almış bir isim.
2.sıra Millet ittifakının içinde olan Demokrat Partinin genel başkan yardımcısı
3.sıra Fethiye’de Avukatlık mesleği ile iştigal eden, başarılı bir avukat. Genç bir siyasetçi.
4.sıra Prof. Çocuk Endokrin ve Diyabet Uzmanı. Muğla’ya önemli katkılar sağlayacak isimlerden biri.
5.sıra yine bir kadın Prof. Yaşlı sorunları, kadın sorunları konusunda uluslar arası çalışmalar yapmış, önemli katkılar sağlayacak, önemli isimlerden bir diğeri.
6.sırada ise Muğla’da yıllarca merkez sağda siyaset yapan bir babanın evladı. DYP İl Başkanı Genel Merkez teşkilatını beklemeden İYİ Parti’yi destekleyen açıklamasını yaptı. İnşaat mühendisi olarak serbest çalışan iş adamı.
7.sırada genç Ula’da İnşaat Mühendisi olarak çalışan Muğla’daki en genç milletvekili adayı.
Baktığınızda 3 siyasi parti çok canlı, çok hareketli.
MHP’de 1.sırada Mehmet Erdoğan’ı görüyoruz. 26.dönemde vekillik yapmış bir isim. 2.sırada Tıp Doktoru, 3.sıra Avukat. 4.sıra Danışmanlık Hizmeti veriyor. 5.sıra Madenci, 6.sıra İşadamı, 7.sıra Gazeteci kardeşimiz.
***
Evet bu tablo dışında Muğla’da teşkilatları olan siyasi diğer siyasi partilerin 3’üde (Vatan Partisi-Saadet Partisi-HDP) Cumhurbaşkanı adayı çıkarttılar.
Ancak Muğla teşkilatlarında canlılık motivasyon göremiyoruz.
Vatan Partisi Muğla Milletvekili adayları;
Günal Dal 1.sıra adayı, Sosyoloji eğitimi almış bir isim. Muğlalı. 2.sıra Nahide Tekinçay, Bodrum’da Mali Müşavirlik yapıyor.
Saadet Partisi; 1.sıra adayı Ömer Uludağ. Yapı Ressamlığı, Öğretmenliği eğitimi alan eğitimci bir siyasetçi.
HDP; Muğla aday listesine baktığımızda ilk iki sırası kadın olmak üzere toplam 4 kadına yer verilmiş olduğunu görüyorsunuz.
Ancak bahsi geçen 3 parti kendi Cumhurbaşkanı adaylarını çıkartmalarına rağmen, teşkilatlarda kapı duvar.
Diğer partiler de teşkilatlar canlı, motivasyon yüksek.
Kırgınlıklar-küskünlükler mutlaka olacaktır. Siyasi partilerin asiller listesinde yer alan adayların tüm seçmenleri kucaklayan demokratik bir yarış havasında bu süreci sürdürmeleri gerekiyor.
Muğla’ya yakışanda da budur.
Bir başka pencereden listelere baktığınız da CHP-MHP-AK Parti-İYİ Parti’de kadın aday sayısı 5.
Kısaca yüzde 20’lik bir kadın listelerde. Oysa Muğla gibi bir ilde kadın aday oranı yüzde 35'ler bandında olmalıydı. Ve seçilebilir sıralarda beklenirdi.
MHP’de kadın aday yok.
Vatan Partisi 1-Saadet Partisi 0-HDP 4 kadınla yarışa katılmış.
Ancak son 3 partide motivasyon ve canlılık göremiyorsunuz.