Çocukluk yıllarımızdı geceleri karanlık sokaklardan gelen düdük sesleriydi onlar. Koyu kahverengi kıyafetleri, siperli şapkaları, bellerinde beylik silahları ve hiç ellerinden düşürmedikleri düdükleri ile yakın tarihimizin gülümseten birer anısı gibi bekçiler. Çoğu zaman filmlere konu bile olurlar. Bekçi Murtaza, Bekçi ve beklide içlerinde zirvede olan film Bekçiler Kralı. 1979 yapımı Türk filmi. Osman F. Seden'in yönetmenliğini yaptığı filmde Kemal Sunal, Semra Türel, Reha Yurdakul rol almıştı. Filmde görev yaptığı mahallede vatandaşa eziyet eden muhtara, bakkala, manava, tüp gaz bayiine uyarılarda bulunan bekçi Şaban'ın öyküsü anlatılır. Şaban'ı İçişleri Bakanının yeğeni olduğunu sanan komiserin tüm şikayetleri göz ardı etmesi sonrası. Şaban çöpleri toplatmayan temizlik işleri müdürüne, çocukları zehirleyen sanayi artıkları için kanalizasyon yaptırmayan fabrika sahibine kafa tutmaya başlar. Bir bakış açısıyla bekçilerin neler yapabileceğinin göstergesidir. Bir başka bakışla ise gelinen çarpık düzeni kimsenin müdahale etmediğinin göstergesidir.

***

Yıllar geçti teknoloji gelişti bekçiler sokak aralarından çekildi. Şimdilerde ise bekçiler sosyal medyada boy gösteriyor. Meslekleri farklı olsa da bence hepsi aynı şeyi yapıyor. Bana göre onlar “Sosyal Medya Bekçisi.” Ne zaman biri bir paylaşımda bulunsa bu sosyal medya bekçileri sokak arasında hırsız kovalar gibi başlıyorlar düdük çalmaya. Bu sosyal medya bekçilerinin görevleri bildiğimiz mahalle bekçilerine benzerlik gösteriyor mu? bir bakalım. Bekçiler, bir kimsenin can, mal ve ırzına saldırma ve tehditleri önlemek, saldıranları yakalamak. Kamu düzen ve güvenini bozacak mahiyetteki gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların yapılmasına karşı, genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar önleyici tedbirleri almak. Suç işlenirken veya işlendikten sonra, henüz izleri meydanda iken sanıkları yakalamak. Adli kolluk işleriyle ilgili vakalarda, delillerin kaybolmamasını sağlayan muhafaza tedbirlerini almak. S.M.Bekçileri bu görevi biraz farklı yapıyor. Onlar tehdit ederek yorum yaparak trolleyerek bunu gerçekleştiriyor. Kimi zaman delilleri kaybetmek için yazılanları siliyor, aldıkları ekran görüntüleri üzerinde oynamalar yaparak algı yaratmaya çalışıyor. Kendi düşünceleri ve dünya görüşleri çerçevesinde onlarla aynı düşünmeyenleri yaftalayıp, itibarsızlaştırmak için birçok sahte hesap kullanarak, amaçlarına uygun hale getirmeye çalışıyorlar.

***

Tüm bunları yaparken de kendilerini birer düşünen insan fikir adamı görüntüsünde pazarlamayı da ihmal etmiyorlar. Her mesleğin olduğu gibi bu sosyal medya bekçilerinin de bir maaşı var. Ancak onların maaşı bildiğimiz gibi değil. Algı yaratmak isteyen büyüklerinden aldıkları paralarla yaşamlarını sürdürüyorlar. Sosyal Medya Bekçiliği değip geçmeyin sadece bunları yaparak lüks arabalar alıp sürekli gezerek evlerinin lüks harcamalarını karşılayabilenler bile var. Hatta ne iş yaptığı belli olmayanların sorduğunda kendilerini “sosyal medya uzmanı” olarak tanıttıklarını da biliyoruz. Ne diyeyim Allah kimseye muhtaç olmayacak kadar para kazanıp karnını doyuranları bunlar gibi bekçilerden korusun.