TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

SGK borçları siyasallaştırılmamalı!

SGK borçları siyasallaştırılmamalı!

Vergi devlet kurumları için vazgeçilmezdir. Türkiye’de bir süredir tartışma konusu olan SGK’ya borcu olan belediyelerin borçlarını ödemesi kadar doğru bir şey yoktur. Borç ise bu tüm belediyeleri kaplamalı.

Haberlerde daha çok bu borcun sadece sanki CHP’li belediyelere yönelik gibi yansıtılsa da ben buna pek inanmıyorum. Çünkü böyle bir ayrıcalıklı yaklaşımın olacağına ihtimal vermiyorum.

-CHP’nin eğer sadece CHP’li Belediyelere SGK borcu ödetilecek ise hukuk yoluna başvurmalı

Eğer böyle bir ayrım var ise bunun yasal karşılığını CHP’li Belediyelerde gündeme getirip hukuksal yönden mücadele etmeliler. Bir kez daha tekrarlıyorum güçlü devlet güçlü ekonomi ve vergi tahsilatı ile bunu yapar. Bugün o imrenerek baktığımız Avrupa’da işte devlet buna her şeyden çok önem verir.

Onun için SGK’nın tüm Belediyelerden borçlarını tahsil etmesini siyasallaştırmadan ve bir daha da her ay çalışanlardan kesilen SGK primlerinin geciktirilmeden anında ödenmesi şekilde bir sisteme girmesi gerekir.

-Borçlar uzun vadeli olunca çark dönmez

AK Parti İktidarı ile ana muhalefet partisi CHP arasında siyasallaşan SGK borçlarının ödenmesinde spekülasyona yol açan bu tartışmada iktidarın zamanlaması manidar gibi gözüksede sonuçta bu biriken borçların bir şekilde ödenmesi gerekiyordu.

-Belediyesi de özel şirketi de SGK borcunu her ay ödemelidir

Bu borçların aslında biriktirilmeden diğer özel şirketler gibi anında ödenecek bir sistem içerisinde yapılması en sağlıklısıdır.

Eğer SGK’nın emeklilere maaş ve Sağlık bakımını en iyi şekilde getirebilmesi için bu kesilen SGK primlerine ihtiyacı normaldir. O nedenle bu konunun siyasallaştırılması sağlıklı bir muhalefet değildir.

Çünkü bu borç kamburu büyüdükçe, SGK maaşları ödeyemeyecek duruma gelir ise tüm emekliler için bir büyük risk oluşturur. Hatta SGK emeklilerinin maaş zamları için SGK primlerinin nasıl artırılabileceği üzerinde odaklaşmalıyız. Onun için böyle hassas bir konuda iktidarı ile ana muhalefeti ile birlikte hareket etmelidir. Çünkü aklın yolu birdir.

-Bu borçların zamanında ödenmesi Belediyeleri daha güçlü yapar

Belediyelerin SGK borçlarını ödememesi, mali disiplinsizlik ve yönetim zafiyetine işaret eder. Bu uygulama, belediyelerin mali sorumluluklarını yerine getirmelerini zorunlu kılarak mali disiplini artırabilir.


Bu karar, belediyeleri gelir-gider dengesini daha dikkatli planlamaya ve borçlarını zamanında ödemeye zorlayabilir. Belediyeler, kaynaklarını daha verimli kullanmak için yeni stratejiler geliştirmek zorunda kalır


-Gelişmiş ülkelerde herkes borcunu zamanında öder

SGK borçlarının ödenmemesi, belediyelerde çalışanların sosyal güvenlik haklarını doğrudan etkiler. Borçların kesilerek tahsil edilmesi, çalışanların emeklilik, sağlık gibi sosyal haklarının korunmasına yardımcı olabilir.

Kamuoyunda belediyelere olan güveni sarsabilir. Belediyelerin mali sorumluluklarını yerine getirmemesi, vatandaşların belediyelere duyduğu güveni zedeleyebilir.

Bu tedbir, kısa vadede belediyelerin mali durumlarını zorlaştırsa da uzun vadede daha disiplinli ve şeffaf bir mali yönetim anlayışının yerleşmesine katkı sağlayabilir.

Bu yazı toplam 412 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
TANDOĞAN UYSAL Arşivi
SON YAZILAR