Menteşe ve Milas'ta hapis cezası bulunan şahıslar jandarmaya takıldı Menteşe ve Milas'ta hapis cezası bulunan şahıslar jandarmaya takıldı

SİNEM KAPLAN- Gazeteci Cüneyt Erdan’ın Muğla TV’de hazırlayıp sunduğu Gündem Muğla Programının bu haftaki konuğu Bayır’da kurulması planlanan çimento fabrikasına karşı çıkan MUÇEP Menteşe Meclisi Eş Sözcüsü Mustafa Tuncaelli ve Deştin Çevre Platform üyesi Mehmet Uyan’dı. Çimento Fabrikasının yapılması durumunda Muğla’ya geri dönüşü olmayan zararlar verileceğini savunan Mustafa Tuncaelli, “Bütün STK temsilcileri ve siyasi parti temsilcilerini fabrikaya karşı çıkmak için yanımızda durmaya bize destek olmaya davet ediyoruz” dedi.

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikası gündemdeki yerini koruyor. Gazeteci Cüneyt Erdan’ın Muğla TV’de hazırlayıp sunduğu Gündem Muğla Programının bu haftaki programına MUÇEP Menteşe Meclisi EŞ Sözcüsü Mustafa Tuncaelli ve Deştin Çevre Platform üyesi Mehmet Uyan konuk oldu. Çimento Fabrikasının Muğla’ya geri dönüşü olmayan zararlar verileceğini söyleyen Tuncaelli, Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz’ün kendilerine destek olduğunu tüm siyasilerden ve STK temsilcilerinden Muğla’nın geleceği için bu desteği beklediklerini söyledi.

Deştin Çevre Platform üyesi Mehmet Uyan MUÇEP Menteşe Meclisi’nce Muğla içinden yaklaşık 80 STK, oda, dernek ve topluluk imzacının katılımıyla change.org’da “Muğla’da Çimento Fabrikası’na Hayır” başlıklı imza kampanyası başlatıldığını ve herkesin bu kampanyaya destek olmasını istediklerini belirtti.

“BELEDİYE BU OLAYIN ÖNÜNÜ AÇMAMASI GEREKİRDİ”

Fabrikanın ekosisteme ve çevre halkının geçim kaynağına zarar vereceğini savunan MUÇEP Menteşe Meclisi EŞ Sözcüsü Mustafa Tuncaelli, “Çimento Fabrikasının yapılası istenilen alan, ormanlık alan, tarım alanı yanında zeytinlikler var. Orası sadece bir orman değil biliyorsunuz bir ekosistem var. Arıcılık yapılıyor ki bu insanların en büyük geçim kaynağı. Bağı bahçesi var insanların. Bunları gerekçe göstererek, yanlış için dava açıldı. Bir sürü itiraz var, mimarlar odasının çekince raporu var. Mimarlar odası ÇED raporunda bir sürü problem olduğunu söylüyor. ‘Bu ÇED’le ilgili sakıncalar var. Buraya ruhsat vermeyin. Verirseniz ve bu fabrika yapılırsa Muğla’ya geri dönülmez zararlar verilecek’ diye çekince raporunda belirtmiş arkadaşlar. Belediye bu çekince raporundaki sıkıntıların araştırılması için zaman verebilir, itiraz edebilir ve tekrar değerlendirebilirdi. Belediye bu olayın önünü açmaması gerekirdi. Bu önemli bir yanlışlık” dedi.

“BELEDİYEDEN 5 TALEPTE BULUNDUK”

Menteşe Belediye ile toplantı yaptıklarını ve belediyeye 5 talepte bulunduklarını söyleyen Tuncaelli, “ Bir sahipsiz bırakıldık diyebilirdik. İlk defa bir toplantı yaptık. Belediye bu konuda kendi eksiği var mı yanlışı var mı bunları konuşma şansı oldu. Biz de eleştirilerimizi yaptık kendilerine. Yapıcı bir şekilde dinlediler. Bundan mutlu olduk. Bizim derdimiz gerçekten üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Belediyeye karşı değiliz, belediye bizim kurumumuz. Bu anlamda yurttaşların sesini duymasını ve çözüm üretmesini bekleriz. Biz niyet olarak olumlu bulduk. Biz MUÇEP Menteşe olarak kendilerine dört talepte bulunduk. Dedik ki, siz gerçekten samimiyseniz çevreye gerçekten sahip çıkıyor ve çimento fabrikasına karşıysanız öncelikle birincisi Menteşe Belediyesi olarak ÇED’e karşı açmış olduğumuz iptal davasına müdahil olun. İkincisi olarak da ruhsat iptaline gitmelerini istedik. Özellikle mahkeme açın iptal için. Bizi prosedürler gösterdiler iptal edemeyeceklerine dair. Biz bunları kabul etmiyoruz. Bir yolu mutlaka bulunmalı. Çünkü belediyemizin gerekçe gösterdiği olaylardan bir tanesi projenin onaylanmış olması. Ama projenin nasıl onaylandığını biliyoruz itirazımız var biz dilekçelerde de bunu belirttik. Mimarlar Odasının hem projenin içeriği ile ilgili eleştirileri var hem de çekincesi var. Bu şartlarda onaylamayın diyor. Bu belediye için çok iyi bir koz değil mi? ‘Bunlar bunlar iyi hesaplanmamış, yanlış analiz yöntemleri kulanmışlar diye’ sayılmış. Belediyemiz bunlara dayanarak ruhsatı iptal edebilir. Üçüncüsü olarak 15000’lik ve 11000’lik imar planlarının iptal edilmesi lazım. Dördüncüsü de şuanda bu planların bir tanesi hala Danıştay’da sürüyor. İki boyutu var biri belediyeyi ilgilendiren biri de büyükşehri ilgilendiren. Ondan diyoruz ki. Büyükşehir kabul etsin bunu, desin ki ‘15000’lik planı Deştinlilerin yaptığı itirazları kabul ederek onaylamıyorum’ desin. En azından bir kısmı onaylanmamış olsun. Bu elimizi güçlendirir. Beşincisi de şu dedik ki ‘madem karşısınız bütün herkese söylüyoruz her partili dahil alana gidelim hep birlikte. Diyelim ki Muğla’da çimento fabrikası istemiyoruz ve Bayır’a da yaptırmıyoruz.’ Biz bu taleplerimizi ilettik” ifadelerini kullandı.

“STK’LAR VE SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİ YANIMIZDA DURSUN”

MUÇEP Menteşe Meclisi EŞ Sözcüsü Mustafa Tuncaelli, “Biz milletvekillerimize de söylüyoruz. Çimento Fabrikasına karşı olduklarını meclis konuşmalarında belli ettiler ne güzel. Buyursunlar gelsinler ortak alanda hep birlikte çimento fabrikasına karşı olduğumuzu söyleyelim. Yatağan Belediye Başkanımız bu konuda somut bir adım atarak ıslak imza kampanyamıza katıldı. Orada Yatağan Belediye Başkanımız gerekirse davaya müdahil olacağını söyledi. Bu bizi çok sevindirdi. Hep birlikte bu beladan kurtulalım. Bu fabrikanın yapılmasını istemeyen STK temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri yanımızda dursun hep birlikte bu fabrikaya ‘hayır’ diyelim. Hep birlikte bu beladan kurtulalım” dedi.

Editör: Gazete Muğla