Rektör Kaçar basın mensupları ile buluştu Rektör Kaçar basın mensupları ile buluştu

Röportaj: Sinem KARKAYA

Muğla’da bir ilk olan Çaynik Türkmenistan Mutfağı hizmete açıldı. İşletme sahibi Ercan Vural, arasta bölgesinde bulunan kendine has şirin dükkânında Muğlalılara farklı tatlar denetmeyi amaçlıyor. Çaydanlık anlamına gelen Çaynik kendine has fincanlarda servis ediliyor. Türkmenistan mutfağına eşinin ve kendisinin hâkim olduğunu söyleyen Vural, hem arasta bölgesini canlandırmak hem de Muğla’da bir farklılık yaratarak Türkmenistan mutfağını Muğlalılara tanıtmayı hedefliyor. Çaynik Türkmenistan Mutfağı işletme sahibi Ercan Vural ile röportajımız şu şekilde;

-Sizi Tanıyabilir Miyiz?

Ben Ercan Vural. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi mezunuyum. Muğla’ya okumaya gelip burada kalanlardanım. Aslında ben sağlıkçıyım. Daha önce Bodrum Belediyesi’nde restoranları denetliyordum hijyen açısından. Dolayısıyla restoran hijyeninin ne standartlarda olması gerektiğini iyi biliyorum. Evliyim eşim Umida Vural ve bir kızım var.

Neden Türkmenistan Mutfağı?

Eşim Türkmenistanlı. Umida Vural,  daha önce Türkmenistan’da yiyecek içecek sektöründe çalıştı. Kayınvalidem de bu sektörde baldızım da aynı şekilde. Kayınvalidem Rusya’da aşçılık eğitimi almıştı. Dolayısıyla Türkmenistan mutfağına hâkimiz.  Eşimin yeteneği annesinden geliyor diyebilirim. Benimde mutfağım iyidir. Eşimle birlikte bir iş yapmaya karar verdi

k. Eşimin Türkmenistan mutfağı yeteneğini benim mutfak yeteneğimi birleştirip nasıl bir iş yapabiliriz diye düşündük. İkimizin yeteneğini birleştirdik ve Muğla halkına sunmak istedik. Çaynik Türkmenistan Mutfağını hizmete açtık.

Mutfağınızda Yani Menünüzde Neler Yer Alıyor?

Türkmen pilavı, halkımızın gerek medyadan gerekse çevresinden duyduğu bir yemek. Havuçlu pişirilen bir yemek aynı zamanda etli servis yapıyoruz. Türkmen pilavını taze taze servis ediyoruz. Pilavın

Muğla’da Bir İlk, Çaynik Türkmenistan Mutfağı Hizmete Açıldıyapılır ve bizim bir porsiyonumuzda altı tek mantı vardır. Parça etle servis yapıyoruz. Kesinlikle suya temas etmeden buharda pişiyor. Buharda pişirme yöntemi en sağlıklı olanıdır. Besin değerleri bozulmadan pişer.

Fiççi var, yağlı hamur ve kıymadan oluşan bir yiyecek. Hamurumuzu açıyoruz fiççinin kalıbı var, kek kalıbının biraz daha büyüğü açtığımız hamuru ona yatırıyoruz daha sonra içine kıyma dolduruyoruz üstüne bir kat daha perde pilavı benzeri hamurumuzu koyuyoruz ve bu şekilde fırınlıyoruz.

Samsa var, muska böreğinin görüntü itibariyle benzeridir ama lezzet olarak çok daha farklıdır. Çünkü biz samsayı hamurunu yağla açıyoruz içinde de parça et vardır.

Çiğ Börek, aslında Türkmenler buna çeburek diyor. Hamuru açılır içine kıyma konur ve yağda kızartılarak servis edilir.

Bunların dışında Medovik pastamız var. Adı Rusçadan geliyor. Ballı Pasta anlamına geliyor. Balla açılan hamurun tüm katları ayrı ayrı açılıyor ve her kat ayrı ayrı fırınlanıyor. Daha sonra katların arasında özel kremamızı aslında moloko dediğimiz bir krema vardır. Moloko dediğimiz aslında süt reçelidir. Krema koyulduktan sonra balla servis yapıyoruz.

Napolyon pastamız var, katların her biri ayrı ayrı fırınlanır. Arasına kremasını süreriz üzerine kalan bisküvi parçalarını dökeriz ve dilim şeklinde servis yaparız.

Gökçay var, Türkmenistan’dan temin ediyoruz çayımızı. Malzemelerimiz ve ürünlerimiz Türkmenistan’dan. Gökçay aslında bizim bildiğimiz yeşil çaydır. Türkmenistan’da çok derin bir yeşil çay kültürü var. Kaliteye göre numaralandırıyor onlar. Bizde en kaliteni olanı getirdik. Muğlalılara da bu kültürü tattırmak istedik.

-Çaynik Ne Anlama Geliyor? Neden Bu İsmi Seçtiniz?

Çaynik çaydanlık demek. Orta Asya’da demliğin adı çayniktir. Öyle bir isim olsun istedik ki uluslararası bir isim daha özel, özellikle yurt dışından gelen misafirlerimizin de aşina olacağı bir isim olsun istedik. Aynı zamanda onların mutfağını da temsil eden bir isim olsun istedik. Türkmenistan’dan çaynik ve kâselerimizi getiriyoruz.

Değişik Bir Menünüz Var. Yeni Açılan Bir Restoran Olarak Muğlalıların İlgisinin Nasıl Olmasını Bekliyorsunuz?

Açılalı çok az bir süre oldu ama şu anda ilgiden memnunuz. Umut ediyoruz ki ilgi düzeyi artacaktır. Değişiklik her yere gerekli olan bir şey. Farklı tatlar denemekten zarar çıkmaz diye düşünüyorum. Fiyatlarımız uygun. Öğrenciler içinde bu fiyatlar uygun olduğu için aslında tercih edilebilir sebep. Aynı zamanda paket servisimizde var. Misafirlerimizin sadece burada değil evlerinde ve iş yerlerinde de bu farklı tatları tatmalarını istiyoruz. Aile işletmesiyiz. Menümüze güveniyoruz.

Konum İçin Neden Arasta Bölgesini Tercih Ettiniz?

Arasta Muğla’yı temsil eden bir bölge. Muğla’nın tarihi bir mekânı. Bu sokak aslında canlandırılabilir bir sokak ve bu bölgeyi canlandırmak gibi bir hedefimizde var. Aslında Muğla’nın yerel halkı sabahları bu sokağı kullanıyor ama biz istiyoruz ki halk ve öğrenciler bu bölgeye gelsin, bu sokaktan geçsin. Sadece evlerine gidip gelirken değil de özel olarak Arastaya gelsinler istiyoruz. Sadece yemek değil aynı zamanda gezmek içinde gelsinler. Dolayısıyla bu sokağı canlandırma hedefimiz var.

Röportajımıza Eklemek İstediğiniz Bir Şey Var Mı?

Muğla’da bir ilkiz. Menümüz Muğla’da ilk. Ben Muğla’da okurken farklı tatlar deneme şansımız yoktu. Farklı tatlar denemek istiyorduk bu anlamda iyi bir alternatif olduğumuzu düşünüyorum. Eğer ismimizden söz ettirebilirsek işleri büyütebiliriz. Güzel bir başlangıç yaptığımızı düşünüyorum. Kapımız herkese açık. Türkmenistan mutfağını merak edenler, farklı tatlar denemek isteyen herkesi arastaya bekliyorum. Güzel bir röportaj oldu Muğla Gazetesi’ne çok teşekkür ederim.

Editör: Gazete Muğla