Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geleneksel hale getirilen 5. Zeytinyağı Kalite Yarışması İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde yapıldı.

Sivil toplum kuruluşları ve Ziraat Odalarının stantlarının açıldığı buluşmada Muğla’nın yerli ürünleri de katılımcıların takdirine sunuldu.

Menteşe ve Milas'ta hapis cezası bulunan şahıslar jandarmaya takıldı Menteşe ve Milas'ta hapis cezası bulunan şahıslar jandarmaya takıldı

Muğla’nın her ilçesinden üreticilerin yoğun katılımıyla yapılan buluşmada Zeytinyağı Kalite Ödülleri de sahiplerine verildi.

En kaliteli Zeytinyağı ürünlerine verilen “Polifenol” ödülü bu yıl Yatağan ilçesinde üreticilik yapan Nefise Şahin ve Mustafa Bomil’e verildi.

tttttt.jpg

“BİZLER ÜRETİCİLERİMİZİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününü kutladı. Muğlalı üreticilerin her daim yanlarında oldukları ifade etti, “14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününü kutluyoruz. Çiftçi yoksa hayat yok, gıda yok. Su yoksa hayatta yok. Bu ilkeden hareketle biz son yıllarda küresel iklim krizinin önümüze koyduğu büyük zorluklarla mücadele ediyoruz. Bunun üzerine geçtiğimiz yıllarda yaşanan salgın ve uluslararası göç meselesi gibi olumsuzluklar tarım da üretimin gıdaya erişmenin ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterdi. Tarım Bakanlığı olarak Türkiye ve Muğla tarımının hak ettiği noktaya gelmesi için Muğlalı üreticilerimiz için çaba ve gayret gösterdik. Zor zamanlarda pek çok çevreci projeye imza attık. Bu makamların hepsi gelip geçici asıl olan bu sinerjiyi ortaya koymak, bizler üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

yyyyy.jpg

“BELEDİYE BÜTÇESİNDEN TARIMA ÖNEMLİ BİR KAYNAK AYIRDIK”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, büyükşehir belediyesi bütçesinden tarım çalışmalarına önemli bir kaynak ayırdıklarını belirterek, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz son yıllarda büyük çalışmalara imza attı. Son 5 yılda Muğla tarımının geldiği durum çok iyi seviyede. Ayrıca ortak pek çok çalışamaya da imza attık. Bodrum Belediye Başkanlığı döneminde Bodrum’da tarım ilgili araştırma-geliştirme merkezinden yerel tohum bankacılığına ve deneme seralarına kadar çok önemli etkinlikleri yine hep birlikte gerçekleştirdik. Bundan sonraki dönemde de yine güçlerimizi birleştireceğiz, hiç ayrı gayri olmayacak. Biz imkânlarımızı tamamen çiftçimiz ve halkımız için seferber edeceğiz. Merkezi hükümet ve Valiliğimizle hepimiz birlik beraberlik içerisinde olduğumuz zaman bükemeyeceğimiz hiçbir zorluk yoktur. Ülkemiz bölgesel sorunlarla karşı karşıya. Bizler birlik beraberliğimizi en güçlü şekilde sergilemeliyiz ve birlikte üretmek zorundayız. Büyükşehir Belediyesi olarak bütçemizin önemli bir kısmını tarım çalışmalarına da ayırdık. Tarımın merkezi Mezopotamya’dır, medeniyet Anadolu’da başlamıştır. Bu yurdun en önemli çıktısı olan tarımı çok önemsemek zorundayız” ifadelerini kullandı.

uuuuuu.jpg

“TÜRKİYE’DEN 190 MİLYON ZEYTİN AĞACININ 16 MİLYONU MUĞLA’DA BULUNMAKTADIR”

Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla’da Zeytinyağı üretiminin geldiği aşamayı açıkladı, “Son 1 hafta da hakikaten bizler için önemli günleri barındırıyor. Çiftçiler günü, Engelliler Haftası ve Anneler günü. Etkinlikte emeği geçen tüm paydaşları kutluyorum. Atalarımız ‘Zeytin fakir toprakların zengin nebatıdır.’ Diyor. Muğla’da Zeytin ve Zeytinyağı kültürü insanlığın var oluşu kadar eskidir. Muğla tarımının en büyük zenginliği zeytin ağaçlarıdır. Muğla’nın tarım arazisinin yaklaşık %50’sı zeytin ağalarından oluşmaktadır. Türkiye’den 190 milyon zeytin ağacının 16 milyonu Muğla’da bulunmaktadır. Türkiye’de üretilen 400 bin ton zeytinyağının yaklaşık 50 bin tonu ilimizde üretiliyor. Muğla’da üretilen zeytinlerin kalitesi dünya standartlarının çok üzerinde. İl Tarım Müdürlüğümüzün bu yarışması şehrimizin en kaliteli simgesi. Son 4 yılda yerel zeytinyağı markalarına 39 yeni marka eklenmiş bu hakikaten büyük başarıdır.” Diye belirtti.

hhhhhh.jpg

Buluşma, protokol konuşmalarının ardından düzenlenen ödül töreni, çekiliş ve halk oyunları gösterilerinin ardından sona erdi.