Muğla YEDAM’a 728 başvurunun 230’u alkol bağımlılığı!

 MUHABİR
Muğla Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde Yeşilay Muğla Şubesi yönetim kurulu üyeleri ve YEDAM temsilcileriyle birlikte bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında basın mensupları bilgilendirildi.

Muğla Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde Yeşilay Muğla Şubesi yönetim kurulu üyeleri ve YEDAM temsilcileriyle birlikte bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında basın mensuplarının bilgilendirildiği basın toplantısı yapıldı. Bugüne kadar Muğla YEDAM’a 728 başvuru yapıldığı açıklandı.
Yeşilay Muğla Şube Başkanı Abdullah Şenol Şengür, 2015 yılında kurulan YEDAM’ın bağımlılık alanında çalışan uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan ekibiyle birlikte bağımlı bireylere ve bağımlı bireylerin yakınlarına ücretsiz psikolojik ve sosyal destek hizmeti verildiğine işaret ederek şunları söyledi:
“Yeşilay, Birinci Dünya Savaşı sırası ve sonrasında işgal güçlerinin gemilerle ülkemize getirip; halkımıza dağıtarak millî mücadele ruhunu yıkmayı amaçladığı alkole karşı dönemin Şeyhülislam'ı İbrahim Haydarizade'nin himayesinde, Dr. Mazhar Osman ve arkadaşları tarafından Sultan Vahdeddin'in izniyle 5 Mart 1920'de İstanbul'da "Hilal-i Ahdar" adıyla kurulmuştur. "Hilal-i Ahdar" ismi daha sonra "Yeşil Hilal" ve "Yeşilay" olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü'nün Başbakanlığında, Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay'a "Kamu Yararına Çalışan Dernek Statüsü" verilmiştir. Kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay'ın da tüzüğünde çalışma alanları çeşitlenmiş, alkolden sonra tütün, madde, kumar ve yakın tarihte teknoloji bağımlılığı Yeşilay'ın mücadele alanına dâhil olmuştur. Yeşilay'ın kurulduğu 1-7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır”

whatsapp-image-2024-09-20-at-15-32-04.jpeg

TÜRKİYE’DE 120 ŞUBESİ VAR
Yeşilay Muğla Şube Başkanı Abdullah Şenol Şengür, Yeşilay’ın Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olduğuna işaret ederek şunları söyledi:
“Alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılıkları ile ilgili bilimsel ve kanıta dayalı yöntemler kullanarak araştırma, geliştirme faaliyetleri yürütüyoruz. Bugün Türkiye genelinde 120 şubemiz bulunmaktadır. 97 Ülke Yeşilay ile bağımlılıklara karşı uluslararası alanda da mücadele etmekteyiz. 115 danışma hattımıza gelen ihbarlar ‘mahremiyet ilkesi’ korunarak alanında uzman kişiler tarafından önce bağımlılık tespitinin yapılıp sonrasında ise bağımlılık derecesinin tespit edilmesiyle gizlilik ilkesi kapsamında destek süreci başlatılıyor”

BUGÜNE KADAR 728 BAŞVURU YAPILDI, 230 BAŞVURU ALKOL BAĞIMLIĞINDAN

Muğla Yeşilay Danışmanlık Merkezi Sosyal Hizmet Uzmanı Ayşen Alış, ise basın toplantısına katılan gazetecilerle şu bilgileri paylaştı:
“Muğla Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ne (YEDAM) açılışından bu yana başvuran kişi sayısı 728. 230 başvuruyla en fazla alkol bağımlılığı ilk sırada yer alıyor. Gelen başvuruların en çoğu alkol bağımlılığı, tütün bağımlılığı, kumar bağımlılığı, madde bağımlılığı ve internet bağımlılığı. YEDAM olarak alanında uzman kişiler tarafından, birey ve ailelerin sosyal uyum ve yaşam becerilerini geliştirme amacıyla danışan ve ailesi ile yüz yüze görüşmeler ve sosyal etkinlikler düzenliyoruz. YEDAM’da İŞKUR, Halk Eğitim Merkezleri ve Açık Kapı ile koordineli çalışma, iş birliği yürütme ve kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirmeler de yapılıyor.”


Muğla Valiliği Açık Kapı Şube Müdürlüğü ve Yeşilay arasında imzalanan protokol kapsamında bağımlılıkla ilgili psiko-sosyal destek hizmeti almak için ilçelerden Yeşilay Danışmanlık Merkezine (YEDAM) gelmek isteyen vatandaşların ve ailelerinin ulaşım konusunda desteğe ihtiyaç duymaları hâlinde ulaşım desteğinin sağlandığı söylendi. Bu destek sayesinde psikososyal destek sürecine başlayan vatandaşların destek sürecinin kesintiye uğramadan sağlıklı bir şekilde sonuca ulaşmasının hedeflendiği açıklandı.


Yeşilay Muğla Şube Başkanı Abdullah Şenol Şengür’ün moderatörlüğünde yapılan basın açıklamasında Muğla Yeşilay Şube Başkan Yardımcısı Sebahattin Çevikbaş, Menteşe İlçe Temsilcisi Ayşe Karanlık, Kadın Komisyonu Başkanı Ayla Özcan, Kültür Sanat Topluluğu Başkanı Sıla Nezahat Taşdemir, Köyceğiz İlçe Temsilcisi Hayri Aydın, Denetleme Kurulu Başkanı Erdal Çil, Sosyal Hizmet Uzmanı Ayşen Alış, Klinik Psikolog Pelin Çelik ve Uzman Psikolog Furkan Kartal hazır bulundu.

Bağımlılıkları Hayatınızdan Çıkarmak için Yeşilay Danışmanlık Merkezini Arayın!
Türkiye çapına yayılan YEDAM, MUĞLA ilimizde hizmet veriyor.
Alkol, madde, kumar, tütün ve teknoloji ilgili sorunlar yaşayan kişiler ve yakınları ücretsiz psikososyal destek almak için 115 danışma hattını arayabilir http://www.yedam.org.tr/ adresinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bu haber toplam 138 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.