FERDİ YAVUZ- Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2019 yılı Eylül Ayı toplantısına, Ak Parti Grubu’nun Meclise sunduğu madde Meclis gündemine damga vurdu. Son günlerde PKK tarafından çıkartıldığı iddia edilen orman yangınlarını Ak Parti Grubu, Belediye Meclis gündemine taşıdı. Ak Parti’den yapılan açıklamaya göre, “Ak Parti grubu, PKK tarafından çıkartılan orman yangınlarını da gündeme taşımak istedi, fakat madde gündeme alınmadan reddedildi.” İfadelerine yer verildi.

Öte yandan Meclis’te konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise; “Yangınlarla ilgili en fazla ciğeri yanan bizleriz. Böyle bir şüphe bende de halkımızın çoğunda da var. Ama bu bir şüphe. PKK’nın çıkardığı yangın dediğimiz anda benim delile ihtiyacım var. “Üstlenen bir PKK var ama emniyet güçlerinin işi” demiş sayın bakanımız.” İfadelerine yer verdi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Meclis toplantısı öncesi, Milletvekilleri Yelda Erol Gökcan ve Mehmet Yavuz Demir’in yanı sıra Yerel Yönetimler Başkanı Ziya Ercan’ın da katılımları ile grup toplantısı gerçekleştiren AK Parti grubu meclis üyeleri, toplantıda Fethiye Körfezi’ni ve son günlerde PKK tarafından çıkartıldığı öne sürülen orman yangınlarını gündeme taşıma kararı aldılar. Ancak “PKK ormanları yaktı” maddesi meclis gündemine alınmadan reddedildi.

Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2019 yılı Eylül Ayı toplantısı Perşembe günü gerçekleştirildi. Meclis gündemine Ak Parti grubu tarafından meclise sunulan “PKK ormanları yaktı” maddesi damga vurdu.  Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2019 yılı Eylül ayı toplantısı Perşembe günü gerçekleştirildi. Meclis toplantısında AK Parti grubu, Fethiye Körfezi kirliliğinin daha kötü boyutlara ulaşmaması amacıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ait arıtma tesisinin kapasitesinin artırılması olayını, Muğla Büyükşehir Belediyesi meclis gündemine taşıdı. Ak Parti tarafından yapılan açıklamaya göre ayrıca Ak Parti Grubu, Fethiye Körfezi’nin yanı sıra son günlerde PKK tarafından çıkartıldığı iddia edilen orman yangınlarını da gündeme taşımak istedi. Fakat maddenin gündeme alınmadan reddedildiği bildirildi.

Ak Parti’den gelen açıklamada reddedilen o madde ile alakalı şu bildiriye yer verildi;

“MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞINA

Yasadışı PKK Terör örgütü 11.07.2019 – 24.08.2019 Tarihleri arasında İzmir de 6 , Muğlada 4 , Antalya da 3 , Mersin , İstanbul  ve Balıkesir de 2 şer , Edirne , Uşak , Afyonkarahisar , Çanakkale , Bursa , Manisa , Aydın ve Kütahya da 1 yerde olmak üzere toplam 27 yerde yaşanan orman yangınlarını üstlenmiş olduğunu basın yoluyla açıklamıştır. 40 yıla yakın bir zamandır ülkemizde on binlerce yurttaşımızın hayatını kaybetmesine sebep olan bu terör örgütünün bu kez de Ülkemizin akciğerleri olan ormanlarımızı hedef alarak geleceğimizi karartmaya yönelik kirli eylemlerini şiddetle kınıyoruz. Terör eylemlerine ve ülkemiz üzerinde oynanmaya çalışılan oyunlar karşısında Tüm yurttaşlarımızın beraberlik içerisinde tek vücut olarak hareket edeceğine inanıyor ve Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri olarak bu terör eylemini ve PKK terör örgütünü şiddetle kınıyoruz. Cumhur Grubu Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri olarak Ülkemizi, Bölgemizi ve Çevremizi ilgilendiren konulara hiçbir zaman ne siyaseten, ne de At gözlüğüyle bakmayacağımızı , bu ve benzeri olayların daimi takipçisi olacağımızı , yapılacak her olumlu faaliyetin destekçisi , her olumsuzluğunda karşısında olacağımızın bilinmesini dileriz.”

 Konuyla ilgili Mecliste konuşma yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün; “PKK’yı eleştirelim diyorsanız bir gerekçeye bağlayıp PKK’yı eleştirelim. Ama PKK’yı eleştirirken orman yangınlarıyla birleştirmeyelim. Bir kurum olarak her attığımız imzanın altında sorumluluğumuz var. Ben kati ve net olmayan bilgilere dayanmadan orman yangınları ve PKK’yı birleştiremem resmi bir dilde. Ama kişisel olarak şüpheleniyor muyum evet şüphem var. Ama benim emniyet kuvvetlerim tespit edecek bu kuruluş bu adamlar bunu yapmıştır. Bu konu çok hassas bir konu.” Dedi.

Gürün; “Ama bakanlığım dahi bu konuda bir açıklama yapmaz iken internette çıkan kim ne olduğu belli olmayan bir gruba karşı duygularımı ifade ederken PKK’nın ekmeğine yağ sürmeyeyim. Çünkü bu PKK’nın istediği şey bu.”

Muğla ve ilçelerinde gübre denetimleri sürüyor Muğla ve ilçelerinde gübre denetimleri sürüyor

Ak Parti meclis grubunun, PKK tarafından çıkartıldığı iddia edilen orman yangınlarını gündeme taşımak istemesi ve maddenin meclis gündemine alınmadan reddedildiği meclis toplantısında Başkan Gürün şu konuşmayı yaptı; “Eylemlerde en büyük hadise kamuoyu yaratmaktır. Yani eylemi yapan terör örgütü sansasyonel bir olay yaratarak kendisini ne kadar güçlü ve gerekirse daha büyük şeyleri yapabilecek durumunda olduğunu tarifini yapmaya çalışır topluma. Bunun için bakanlığım bir açıklama yaparsa başımın üstünde ben onu aynen kabul ederim. Ama bakanlığım dahi bu konuda bir açıklama yapmaz iken internette çıkan kim ne olduğu belli olmayan bir gruba karşı duygularımı ifade ederken PKK’nın ekmeğine yağ süremeyeyim. Çünkü bu PKK’nın istediği şey bu. Eylemler niye yapılıyor bombalar niye patlatılıyor. O terör örgütünün korkusunu ve gücünü yaymak için yapılıyor. Devlet olarak PKK ile ilgili müthiş bir mücadelemiz var. Devletimiz, onların yaşattığı veya devletimizin onlara yaşattıklarını her vesileyle dile getiriyor. Orman yangınlarıyla ilgili gerçekten böyle bir şey olmuş olsaydı resmi olarak dile getirirdi. Devletimin resmi açıklaması beni bağlar. Onun dışında ben ön kabul ile bunu yaptığım taktirde Hükümetimin yapmadığı bir açıklamanın altına imza atmış olurum Büyükşehir Meclisi olarak. Onun için eğer müsaade ederseniz eğer bir el varsa “bunların biran önce çıkartılıp araştırılması” diyelim. Ama PKK konusu şuandaki durumda yapmamız gerektiğini düşünüyorum.

Çünkü biz resmi bir kurumuz, benim bağlı olduğum bakanlıklarım var bakanlığımın bir tespiti olmadan kişisel bir açıklama yapıyor gibi kanaatime dayanarak basın açıklaması yapmamız uygun olmaz.” Dedi.

Gürün; “Devletim bir açıklama yapmadan araştırma ve tespit anlamında yetkili bir kuruluş olmayan ben onu PKK yapmıştır diye yangını onlar çıkardı kabulüyle bir açıklama yapılmasının doğru olmadığına inanıyorum.”

Meclis konuşmasını sürdüren MBB Başkanı Gürün, “Kınamayla ilgili her hangi şeyimiz yok.” Diyerek şunları söyledi; “Ama ateşin grupları dediğimiz yani internette kaç tane grup var kim olduğu ne olduğu belli olmayan bir takım açıklamalar var. İnternetten yayınlanan açıklamaların resmi kurumlarca “Evet vardır buda PKK’nın koludur bu işi PKK yapmıştır” diye herhangi bir açıklama olmadıktan sonra Ben emniyet gücü değilim araştıramam o grubunda ne olduğunu bilemem. Şimdiye kadar net olarak “bu grup şudur, PKK’nın mensubudur ve bunu PKK çıkarmıştır ve bundan dolayı gerekli araştırma yapılıyordur” diye bir şey duymadım arkadaşlar. PKK’yı bu şekilde kınamanın onları güçlendirme gibi soru işareti getiren bir tarafı da var. Böyle bir açıklama yaparsam “Ben onu engelleyemedim” durumu olur. Onun için benim devletim bir açıklama yaparsa ki ben onu doğru kabul ederim. Ama devletim bir açıklama yapmadan araştırma ve tespit anlamında yetkili bir kuruluş olmayan ben onu PKK yapmıştır diye yangını onlar çıkardı kabulüyle bir açıklama yapılmasının doğru olmadığına inanıyorum.” Dedi.

Editör: Gazete Muğla