SİNEM KARAYA- Uluslararası jürili ‘Sanat ve Kadın’ konulu el sanatları sergisi Muğla Olgunlaşma Enstitüsünde gerçekleşti. Farklı kültürlerden ve üniversitelerden 30 sanatçının 72 eserinin yer aldığı uluslararası jürili el sanatları sergisi sanatseverlerle buluştu.

Muğla Valiliği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, Menteşe Kaymakamlığı ve El Sanatları Derneği işbirliğinde ilk Uluslararası jürili ‘Sanat ve Kadın’ konulu el sanatları sergisi Muğla Olgunlaşma Enstitüsünde gerçekleşti.

‘Kadın ve Sanat Sergisi’ Görücüye Çıktı

Kadınların el emeği, göz nuru yaptığı çalışmaların sergilendiği etkinliğe Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi( MSKÜ) Rektör Yardımcısı Sırrı Sunay Gürleyük, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, El Sanatları Derneği Başkanı Mitat Kandemir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Soner Kaya, Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hüdayi Baş, okul müdürleri, öğretmenler ve kursiyerler katıldı.

‘Sanat ve Kadın’ el sanatları sergisinde bir araya geldiklerini belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sırrı Sunay Gürleyük; “ Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hüdayi müdürümüzün ev sahipliğinde üniversitemizin paydaşlığında ve el sanatları derneğinin faaliyetleri kapsamında böyle güzel bir ortamda buluştuk. Kadınımıza verilen değerler açısından serginin isminde kadın ve sanatın geçmesi çok anlamlı. Bu değeri burada yansıtmak bizim görevimiz ve borcumuz. Hepimize hayırlı uğurlu olsun. Bugün ilkini gerçekleştirdik ama umarım bunun devamı gelecek. Katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Muğla’da kadınları sanat yönüyle öne çıkarmak istediklerini ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre; “ Öncelikle sanat ve kadın çok anlamlı bir ifade. Bu serginin açılışında olmaktan çok mutluluk duydum. Kadın, çok önemli ve anlamlı bir sözcük. Kendimde kadın milli eğitim müdürü olarak kadına şiddetin son dönemlerde basının birinci gündem maddesi olarak ele alınmasından dolayı bizde Muğla’da kadınlarımıza sanat yönüyle, zarafetleriyle, incelikleriyle hassasiyetleriyle ve dokunuşlarıyla dile getirmek istedik. Bu nedenle her konuda olduğu gibi bu konuda da bize destek veren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne, El Sanatları Derneğimize ve katkısı olan herkese teşekkür ederim. Kadının zarafetini bu sergide göreceğiz” dedi.

Amaçlarının el sanatlarını topluma anlatmak olduğunu vurgulayan El Sanatları Derneği Başkanı Mitat Kandemir; “ Amacımız sanatı ve sanat faaliyetini topluma anlatmak. Uluslararası jürili kadın ve sanat sergisini yapıyoruz ilk defa. Bununla ilgili geniş bir çalışma gerçekleştirdik ve temasını kadın ve sanat olarak belirledik. Bir temada konu kabul etmedik hiçbir zaman. Bunula ilgili değişik üniversitelerden katılımcılar başvurdu. 87 tane Türkiye’nin değişik üniversitelerinden katılan karışık sergimiz mevcut. 97’ye yaklaşık eser var ama bunların 87’si diğer şehirlerden geldi. 10 eser ise Muğla’dan. Bundan sonra sergilerimiz devam edecek. Şubat ayında Kahramanmaraş’ta bir sergimiz olacak. Sanat olan her yerdeyiz. Kadın ve sanat dünyayı güzelleştirir. Kadınsız bir dünya düşünülemez. Kadın dünyanın güzelliğidir. Kadınlar baş tacımızdır. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Rektör Kaçar basın mensupları ile buluştu Rektör Kaçar basın mensupları ile buluştu

Olgunlaşma Enstitüsünün Müdürü Hüdai Baş sergiyle ilgili olarak; “Kadınlar yüzyıllardır gerek farklı sanatsal ifade biçimlerinin öncüleri, destekçileri, koleksiyoncuları ve ilham kaynağı olarak gerek sanat tarihçileri ve eleştirmenleri olarak her daim sanat faaliyetlerinin içinde olmuşlardır. Biz sanatın içerisinde başından beri var olmuş kadınları nasıl anlatabiliriz diye düşündük. Değerli sanatçı arkadaşlarımızla birlikte kadınlarımızı el sanatları sergisiyle anlatmayı uygun bulduk. Aynı zamanda son zamanlarda toplum olarak hepimizi kahreden, kadınlarımıza yapılan haksızca ve insanlığa yakışmayan davranışlara ve bununla ilgili çıkan üzücü haberlere karşılık,  elimizden geldiğince kadın ve güzellikleri vurgulayalım istedik” dedi.

Konuşmaların ardından tek tek eserleri inceleyen protokol ve konuklar sergiyi beğeniyle gezdi. “Sanat ve Kadın” El Sanatları Sergisi 28 Aralık Cumartesi gününe kadar Muğla Olgunlaşma Enstitüsünde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Editör: Gazete Muğla