Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan kadına şiddet her geçen gün çığ gibi büyümekte.  Peki biz kadınlar bunun önüne nasıl geçeceğiz. Ne gibi bir yol izlenmeli. Yaşama haklarımızın ve özgürlüğümüzün önüne geçilmemesi için nasıl bir mücadele vermeliyiz? Bunlar eminim ki her kadının aklında olan soru işaretleri. Bugün yasaların kadına sağladığı haklardan ve uygulamalarından bahsetmek istiyorum. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun, şiddetle mücadele için kadınların elindeki en önemli yasal araçlardır. Ama deneyimle biliyoruz ki iyi yasaların olması, etkin somut adımlar için yeterli değil. Fakat bu uygulama kesinlikle kadının hayatına direk etki eden bir şeydir. Uygulanmaması halinde yaşanan sonuçlar en somut haliyle gözler önünde görülebiliyor. Öldürülen ve ya hastanede yaşam mücadelesi veren neredeyse her kadının emniyette bir suç duyurusu vardır belki de. İşte bu yasaların sağladığı hakların uygulanması bu yüzden çok önemli. Peki bakalım bu 6284 sayılı kanunun  kadınlara sağladığı haklar nelermiş.

1) Kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması.

 

2) Hayatî tehlikesinin bulunması hâlinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınması.

 

3) Kadının hayatî tehlikesi bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi.

 

4) Şiddet uygulayanın, silahlanı kolluğa teslim etmesi, konuttan uzaklaştırılması.

Peki İstanbul Sözleşmesi Nedir?

11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul'da imzaya açılan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi (kısa adıyla İstanbul Sözleşmesi), 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Özel olarak kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti hedef alan ilk Avrupa sözleşmesi olma niteliğini taşıyan Sözleşme, bugüne kadar Türkiye dahil Avrupa Konseyi üyesi 20 ülke tarafından onaylanmıştır.

Türkiye, Sözleşme'yi imzaya açıldığı 11 Mayıs 2011 tarihinde imzalamış, 14 Mart 2012 tarihinde ise onaylamıştır.

İstanbul sözleşmesi diyor ki:

- Devlet, kadına yönelik şiddetle bütüncül bir mücadele için kurumsal, mali ve eşgüdümlü yapılar kurmalı; etkili, kapsamlı ve birbiriyle koordineli politikalar oluşturmalı.

- Devlet yetkilileri, görevlileri, devlet adına hareket eden tüm aktörler kadına karşı herhangi bir şiddet eylemine girişmekten imtina etmeliler ve toplumsal cinsiyete duyarlı politikalar üretmeli.

- Kadına yönelik şiddet eylemlerinin mağdurları ile çalışan uzmanlara şiddetin önlenmesi ve tespit edilmesi, kadın erkek eşitliğini, mağdurların ihtiyaç ve haklarını ve ikincil mağduriyetin önlenmesini içeren eğitimler verilmelidir. Herhangi bir şiddet karşısında müracaatta bulunan kadının işlemler sırasında karşısına çıkan kolluk görevlisinden savcıya hakime kadar uzanan tüm aşamalardaki kadroların bu eğitimi alması ve buna göre hareket etmesi gerekir.

- Devlet, özel şirketleri ve işverenleri işyerinde cinsel taciz de dahil olmak üzere kadına yönelik şiddeti önlemek için denetim standartları geliştirmeye teşvik etmelidir.

- Devlet, medyayı kadına yönelik şiddeti önlemeye ve kadın onuruna saygıyı arttırmaya yönelik politikaların oluşturulmasına teşvik etmelidir.

- Kadın erkek eşitliği, toplumsal klişelerden arındırılmış toplumsal cinsiyet rolleri içeren konuların tüm eğitim seviyelerinde resmi müfredata eklenmesi gerekmektedir.

Bu hakları unutmayın. Başınıza herhangi bir konu kapsamında olay gelmesi halinde haklarınızı, yasaları bilin. Eğer ki yeteri kadar önemsenmez, gereği yapılmaz ise yasalardan söz edin. Yanınızda gerekirse bir avukatla gidin. Avukat masraflarını karşılayamayacak durumda iseniz bulunduğunuz ildeki baronun adli yardım merkezine başvurarak ücretsiz avukat atanması talebinde bulunun. En önemlisi çevrenizde bu olaylara maruz kalan insanları görmezden gelmeyin, bilgilendirin yalnız olmadıklarını bilsinler.

Hiçbir Bireyin Yaşama Hakkı Elinden Alınamaz!

Biz istiyoruz ki 6284 sayılı kanun yaşatsın.

İstanbul Sözleşmesi yaşatsın.