Hazırlayan:

Muğla Baro Başkanı Akgün ve yönetimi mazbatasını aldı Muğla Baro Başkanı Akgün ve yönetimi mazbatasını aldı

İLİMİZİN TÜRBELERİ:  ÜÇ ERENLER

Yaşadıkları dönemin Yıldırım Bayezid Han devri olarak bilinen ve Bayramiyye Tarikatı şeyhlerinden olan üç erenler aslen Buharalı olan üç kardeşlerdir.  Söylentiye göre isimleri Salih, Ömer, Mehmet’tir. Üç erenlerin mezarı, Muğla’nın Emir Beyazıt mahallesinde 1572 tarihinde Mustafa Çelebi isimli bir kişi tarafından yaptırılan caminin kıble yönündeki, caminin önünde türbe içerisinde yan yana üç mezar halinde bulunmaktaydı. Ancak imar planı gereği mezarları türbeden çıkarılıp Menteşe’de bulunan şehir eski mezarlığa gömülmüşlerdir. Mezarlarını başlarına mertebelerine göre kavukları konmuştur. Burada Bayramiye Tarikatı’nı kuran 3 Erenler Müslümanlığı bölgeye anlatmalarıyla bilinir.

Üç erenlerin mezar nakli için, mezarları kazıldığında mezar içerisinde büyük bir diş ile gümüş divit çıktığı ayrıca bitişiğinde çilehane olduğu görüldüğü söylenmektedir.

Rivayete göre, üç erenler Osmanlı sultanlarının dördüncü Yıldırım Bayezid Han’ın Teke, Saruhan, Germiyan ve Menteşe beyliklerini ortadan kaldırmak için yaptığı savaşlarda şehit düştükleri söylenir. Halktan bazı kişilerin rüyalarında gördüğü üç erenlerden biri çiçek bozuğu görüntüsünde, diğeri uzun boylu ve köse, öbürü ise benleri bulunan bir zencidir.

“Muğla Üç Erenler Türbesi Kazı, Restorasyon ve Konservasyon Çalışması” başlatılmış fakat yarım bırakılmıştır. Emir Beyazıt Mahallesi’nde Üç erenlerin asıl türbelerinin bulunduğu yer şuanda kaderine terk edilmiş durumda olması ve Üç Erenlerin türbelerinden çıkarılıp başka bir mezarlığa taşınması insanlar tarafından hoş karşılanmamıştır. Asıl türbelerinin koruma altına alınması istense de günümüzde hala harabe halinde bulunmaktadır

Editör: Gazete Muğla