Kış mevsiminde yaşanan soğuk havanın çeşitli hastalıklara davetiye çıkardığı biliniyor. Uzm. Dr. Selin Turan, el ve ayak üşümesinden şikayetçi olan kişilerde Raynaud hastalığının görülebileceğini söyledi.
Dr. Turan özellikle kış mevsiminde daha çok görülen bir hastalık olduğunu belirtilen Raynaud hastalığının en çok kadınlarda görüldüğü söyledi.
Stres de etkili oluyor
Uzm. Dr. Selin Turan, Raynaud hastalığına sahip olan kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilendiğini belirterek “Raynaud hastalığı, soğuk hava ya da düşük ısıya maruz kalma, günlük yaşamda yoğun stres yaşama gibi durumlarda, vücudun özellikle uç noktaları olarak sayılabilen parmaklar, burun, dudak, kulak gibi organlara geçici olarak kan akımının kısıtlanması sonucu ortaya çıkan bir dolaşım bozukluğudur. Bir başka deyişle bu hastalık, kan damarlarının soğuk ya da stres gibi tetikleyicilere karşı anormal şekilde daralması sonucu, özellikle el ve ayak parmaklarında kan akışının azalmasına neden olur. Bu da bölgesel soğukluk, renk değişiklikleri (beyaz, mavi, kırmızı) ve bazen ağrıya yol açabilir. Bu tür değişimlerde vücutta yer alan atardamarlar normale göre fazla büzüşür. Şartlar normale döndüğünde ise belirtilerde gerileme olur” dedi.
Raynaud hastalığına karşı alınabilecek önlemler
Uzm. Dr. Selin Turan, “Kış aylarında semptomları önlemek ve hastalığın kötüleşmesini engellemek için bazı önlemler alınabilir. Bu durumda aşırı soğuğa maruz kalınmamalıdır. Tütün içeren ürünlerden ve kafeinden uzak durulmalıdır. Dengeli ve düzenli beslenilmeli; egzersiz yapılmalıdır. Stresten olabildiğince sakınılmalıdır. Ayrıca kış mevsiminde eldiven kullanılmalı; ayak ve eller dışarıdan gelebilecek her türlü darbeye karşı korunmalıdır. Doktorun önerdiği ilaç tedavisine uyulmalıdır” diyerek Raynaud hastalığına karşı alınması gereken önlemleri açıkladı.