BERİTAN YÜCEL

MUÇEP Menteşe Meclisi'nce Muğla içinden yaklaşık 80 STK, oda, dernek ve topluluk imzacının katılımıyla change.org'da “Muğla'da Çimento Fabrikası’na Hayır” başlıklı imza kampanyası başlatıldı.

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikası gündemdeki yerini koruyor.

MUÇEP Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi ve Menteşe Kent Konseyi öncülüğünde Muğla içinden yaklaşık 80 STK, oda, dernek ve topluluk imzacısının katılımıyla change.org'da “Muğla'da Çimento Fabrikası’na Hayır” başlıklı imza kampanyası başlatıldı.

Change.org üzerinden başlatılan "MUĞLA'DA ÇİMENTO FABRİKASINA HAYIR!" imza kampanyasıyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

Çimento fabrikaları hem hammadde ocakları, kırma ve öğütme tesisleriyle, hem fosil yakıt kullanarak yapılan klinker/çimento üretim teknikleriyle havayı, suyu, toprağı kirleten en önemli kirletici tesislerden biridir.

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi ile Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ortak sınırında  olan Tekağaç sırtı mevkiinde, etrafında yerleşim yerleri, bağ,  bahçe, zeytinlik alanlar, tarım alanları, dere ve baraj gibi su kaynakları bulunan ve tamamen orman alanı içerisinde, proje kapsamı 95,33 dönüm kapalı, 7.656 dönüm açık hammadde ocakları olan, toplam 7.751 dönümlük  yani 1.085 futbol sahası büyüklüğüne yakın, başka bir deyişle Muğla/Menteşe’nin  (Merkez ilçe) 2 katından fazla bir alana  Entegre Çimento Fabrikası  kurulmak isteniyor!

Muğla Çimento San. ve Tic. A.Ş tarafından, tamamen orman alanı içinde, 13 adet kil ve kalker ocağı (dinamit ya da oyularak çıkartılabilen), bir beton santralı ve çimento fabrikası ile  Bayır Ovası sulama sahasını, Kazan Göleti yağış havzasını ve yağışlı dönemlerde buraları besleyen sulu ve kuru dereleri, Bayır barajını,  nitelikli tarım alanlarını, zeytinlikleri, arıcılık dahil bütün tarım ve hayvancılık faaliyetlerini ve o yörede yaşayan tüm canlıları olumsuz etkileyecek, hastalıklara ve dönüşü olmayan sonuçlara (ölüm, ekolojik yapının bozulması vb..) yol açacaktır.

Çimento üretiminin her aşamasında farklı kirleticiler ortaya çıkar.

Muğla Zihinsel Engelliler Derneği: “Zihinsel engelli bireylerin eğitimleri tasarruf tedbirlerine takıldı” Muğla Zihinsel Engelliler Derneği: “Zihinsel engelli bireylerin eğitimleri tasarruf tedbirlerine takıldı”

Doğadan hammaddenin çıkarılması, taşınması ve üretim sürecinde fosil yakıt (kömür, fuel-oil, mazot vb.) yakılarak gerekli enerjinin üretilmesi ve ürün olarak çimentonun elde edilmesi aşamalarında, başta sülfür oksitleri, nitrojen oksitleri, karbonmonoksit,  karbondioksit, toz ve partikül maddeler, uçucu organik bileşikler, dioksin, furan, methan ve ağır metaller atmosfere atılarak soluduğumuz hava ve çevre kirletilir. Son ürün çimentonun kendisi de önemli bir kirleticidir. Çimento tozunda arsenik, kurşun, krom, kobalt, bakır, nikel,  kalay, çinko, civa gibi metaller bulunur.

Çimento üretiminde fosil yakıt yakmanın yanı sıra yakıt maliyetini düşürmek amacıyla alternatif yakıt olarak kullanılan sanayi atıklarının  (kullanılmış lastikler, atık yağlar, solventler, boya çamurları, plastik-kağıt karton ve ambalaj atıkları, arıtma çamurları ve ağartma toprağı vb. ) yakılması atmosfere daha çok ağır metaller, dioksin ve furan  gibi zehirli gazların atılması ve çevrenin daha çok kirletilmesi demektir.

Termik santralların radyoaktif elementler içerdiği bilinen ve bilim insanlarının yapı malzemesi olarak kullanılması sakıncalıdır dedikleri küllerinin çimento üretiminde kullanılmak istenmesi ayrı bir sorundur. Bu uygulama miadı çoktan dolmuş, hukuken ve teknik olarak kapatılması gereken termik santralları  meşrulaştırmak anlamına gelir.

Çimento üretiminde sadece mermer tozlarını kullanıp çevrenin kirlenmesini azaltacağız iddiası da doğru değildir. Çimento üretiminde katkı maddesi olarak külün yanı sıra mermer tozunun kullanıldığı doğrudur ama bunlar çimento üretiminin ana hammaddeleri değildir ve küçük bir oran olarak  kullanılabilir. Çimento hammaddesi temini için 7.656 dönümlük alanda, iptal edilen 1. ÇED raporunda 52 adet, köylülere bildirilmeden onaylanmış  2.ÇED raporunda 13 adet hammadde ocağı öngörülmüş ve izinleri alınmıştır.

Çimento fabrikası emisyonu hem organik hem de inorganik kimyasalların ve metallerin önemli bir kaynağıdır. Çimento fabrikalarının bacalarından salınan ve havayı kirleten küçük partiküller (PM10) ve (PM2,5)(tozdan daha küçük maddeler) hastalıklara (kanser, KOAH vb.) ve ölümlere neden olur. Bu tozlar ve zehirli gazlar sert esen rüzgarların etkisiyle kilometrelerce uzağa taşınabilmektedir. Her bir 50kg’lık çimento torbası için 25kg kömür yakılır. Yaklaşık her bir ton toz çimento üretiminde bir ton karbondioksit açığa çıktığı hesaplanmaktadır.

İklim değişikline neden olan sera gazlarının %5-6’ sı çimento üretimi kaynaklıdır.

16 yıldır Bayır’da/Deştin’de çimento fabrikası kurulmaması için mücadele eden başta Deştin ve Bayır köylüleri olmak üzere tüm yaşam savunucuları olarak bizler yıllardır termik santralların havayı, suyu, toprağı kirletmesi , tüm canlıları ve insanları zehirlemesi yetmezmiş gibi yeni bir kirletici tesis olan çimento fabrikası kurulmasını  istemiyoruz.

Aşağıda imzası olan bizler;

1-       Muğla Menteşe Belediyesi tarafından Çimentocu firmaya verilmiş olan yapı ruhsatının derhal iptal edilmesini,

2-       1/100.000 ve 1/25.000 ölçekli planlardan SANAYİ ALANI tanımının  çıkarılmasını ve ENTEGRE ÇİMENTO FABRİKASI amaçlı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarının iptal edilmesini istiyoruz.

MUÇEP- Muğla Çevre Platformu
Menteşe Kent Konseyi
Deştin Çevre Platformu
Bayır Çevre Komitesi

TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu
Muğla Tabip Odası
Muğla Barosu
Muğla Veteriner Hekimler Odası
KESK Muğla Şubeler Platformu
Mimarlar Odası Muğla Şubesi
Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi
Çevre Mühendisleri Odası
Makina Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilciliği

Akdeniz Yeşilleri Derneği
Muğla TEMA İl Temsilciliği
Çevre Geliştirme Derneği
Muğla Karabağları Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği

Bodrum Kent Konseyi
Datça Kent Konseyi
Fethiye Kent Konseyi
Marmaris Kent Konseyi
Milas Kent Konseyi

Slow Food  Gökova Birliği
Yerel Tohum Derneği Marmaris Temsilciliği

Muğla Halk İnisiyatifi
Bodrum Savunması
Datça Demokrasi Platformu
Güllük Körfezi Koruma Platformu
Sandras Koordinasyon
Sandrası Koruma Platformu
2017 Bodrum Yurttaş İnisiyatifi
Gümüşlük Forumu
İkizköy Çevre Komitesi
Marmaris Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu

GEYDER-Gökova Ekolojik Yaşam Derneği
Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği
DAÇEV-Datça Çevre ve Turizm Derneği
KARDOK-Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği,
Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneği
Marmaris Doğal Hayat ve Çevre Koruma Derneği      
Söğütkent Doğa ve Çevre Koruma Derneği
Sığla Sanat Kültür ve Çevre Derneği
Gümüşlük Çevre ve Sanat Derneği

Pir Sultan Abdal Kültür Dernegi Muğla Şubesi
MUSANDER-Muğla Sanat Severler Derneği
Akyaka Kültür ve Sanat Derneği
GASDER-Gökova Akyaka'yı Sevenler Derneği
İçmeler Sosyal Yaşamı Destekleme Derneği
PİFAD-Pisi İmece Kültür Derneği
Kalimerhaba Kültür ve Sanat Derneği
MARYAD-Marmaris Kadın Ressamlar ve Yazarlar Derneği 
Marmaris Tiyatro Klübü Derneği
Türkiye Sakatlar Derneği Muğla Temsilciliği
Marmaris Veli Derneği 

Fethiye Kadın Platformu
Şerife Bacı Kadın Platformu
Karya Kadın Derneği
Muğla Kadın Dayanışma ve Danışma Derneği
Marmaris Kadınlarla Dayanışma Derneği 
Gökova Akyaka Kadın Dayanışması”

Editör: Gazete Muğla