BODRUM’DA AHŞAP PLATFORM TARTIŞMASI

BODRUM’DA AHŞAP PLATFORM TARTIŞMASI
 MUHABİR
Muğla’ya Hizmet Vakfı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı’nın ortak kuruluşu MUÇEV, Bodrum’un Bitez sahilindeki plajı işletmeye hazırlanıyor.

-Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci:

“Eğer ki bizler, devletimiz vasıtasıyla sahilde kumun üzerine platform yapmayı yasallaştırma yoluna gidersek, vatandaşa ‘sen neden buraya platform yaptın, niye işletmenin önünü böyle kapattın? demeye yüz bulamayız”

Muğla’ya Hizmet Vakfı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı’nın ortak kuruluşu MUÇEV, Bodrum’un Bitez sahilinde plaj işletmeye hazırlanıyor, MUÇEV’in işletmeye hazırlandığı sahilde yapımına başlanan 20 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğinde ahşap platform kentte tepkilere neden oldu.

Bitez Mahallesi sakinleri ve “Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi” üyeleri platformun yapıldığı bölgede açıklama yaparak, uzun yıllardır bölge sakinlerinin ücretsiz şekilde denize girdiği sahilin işgal edildiğini, sahile yapılan ve ruhsatsız olduğunu iddia ettiler ve platformun sahillere yapılan kaçak yapılara da emsal teşkil ettiğini söylediler.

“Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi” üyeleri Turizm Cenneti Bodrum’da kıyıların tamamen halka açılması için sık sık protestolar düzenliyorlar.

Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi adına konuşan Güney Şirin, şunları söyledi:

“MUÇEV, doğa talanı için kurulmuş, vakıf adı altında bir anonim şirket. Muğla’nın çeşitli kıyılarında buna benzer işletmeleri yaptılar. Devletin imkanları ile yapılıyor sonra birilerine kiraya veriliyor. O kişiler de burayı işletme olarak kullanıyor. Buradaki alan aslında halkın özgürce kullanabildiği bir alan. MUÇEV buraya bir işletme kondurma kararı alıyor. Bu işletme yapılırken herhangi bir izin alındığına dair bir emare yok. Bir işletme yapılırken orada ruhsat tabelası asılır. Burada bir ruhsat tabelası yok. Bodrum Belediyesi’ne iki gündür bununla ilgili mesajlar atıyoruz, ihbarlarda bulunuyoruz. Bodrum Belediyesi buranın ruhsatının olmadığını ifade etti ama maalesef bu işletme kumsal üzerine yapılmaya devam ediliyor. Anayasanın ilgili maddelerin kumsal üzerine herhangi bir yapı, iskele, platform yapılamaz deniliyor ama burada anayasanın da çiğnendiğini görüyoruz. Anayasayı uygulaması gerekenler çiğniyor. Bu da bizi çok üzüyor. Anayasanın kıyı kanununda belirttiği gibi halkın eşit ve serbestçe ulaşabildiği nadir kumsallardan birine sözde halk plajı yapacaklarmış. Gölge etmeyin başka ihsan istemeyiz. Bodrum kıyılarının, plajlarının %90’ı işletmeler tarafından işgal edilmişken işgallerine kaldırmak yerine hepimizin plajına göz dikenler hukuk devletinin kuruluşları olamazlar”

whatsapp-image-2024-07-05-at-18-02-36-1.jpeg

BODRUM BELEDİYE BAŞKANINDAN PLATFORM TEPKİSİ

Bodrum Belediyesi’nin meclis toplantısında da vatandaşlar tarafından gündeme getirilmesi üzerine açıklama yapan Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise önceki gün bölgede incelemede bulunduğunu anlatarak şunları söyledi:

“Eğer ki bizler, devletimiz vasıtasıyla sahilde kumun üzerine platform yapmayı yasallaştırma yoluna gidersek, vatandaşa ‘sen neden buraya platform yaptın, niye işletmenin önünü böyle kapattın? demeye yüz bulamayız. Ben bu platformun sağduyulu bir şekilde oradan kaldırılacağına inanıyorum. İnanmak istiyorum. Bununla ilgili belediye başkanı olarak girişimlerimi başlatacağım ki Sayın Kaymakamımızla görüştüm. Bu konunun takipçisiyim. Sivil toplum kuruluşlarından, AK Partili meclis üyelerimizden destek talep ediyorum. Bodrum’u koruyacaksak hep beraber koruyacağız. Yarınlara hep beraber umutla, mutlulukla taşıyacağız.

Sayın Kaymakamımız ile paylaştım. Kaymakamımızın da söylediği şuydu, tabi kendisine de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan kendisine gelen bilgi, halka açık bir şekilde plaj düzenlemesi yapılacağı şeklinde. Ama bunun içinde bir platform yapılacağı, orada duş ve tuvalet düzenlemesi yapılacağı ya da üzerine gölgelik için profillerden alan yapılacağı bilgisi verilmemiş. Herhangi bir proje de yok. Herhangi bir öneri şeklinde bir şey de yok. Devletin hüküm ve tasarrufu altında olan alanlarda Kaymakamımız yetkili, bizler tabi ki yetkiliyiz. Devletin hüküm ve tasarrufu altında kalan, Milli Emlak’ın himayesi altında kalan alanlarda zaten devlet burada öncelikle yetkili ve bir hafta içinde çok hızlı bir yasa ile bunu yıkabilirler. Ancak biz Kaymakamımızla çalışmamızı sürdürüyoruz.”

Bu haber toplam 129 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.